用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇讀緊沙田郭得勝架? 大家交流下
go

有冇讀緊沙田郭得勝架? 大家交流下 [複製鏈接]

有冇讀緊沙田郭得勝架? 大家交流下?
   0    0    0    0

hi, 我囡囡今年讀F.1, 你呢?今天sport day, 你有沒有去呀?我對這間學校認識不深,你呢?

hello yvonne2607
我個囡都係f.1, 我要返工所以冇去呀, 你住係沙田附近架?

原帖由 YVONNE2607 於 09-10-8 18:29 發表
hi, 我囡囡今年讀F.1, 你呢?今天sport day, 你有沒有去呀?我對這間學校認識不深,你呢?

i'm quite interested in this school

would you all beautiful mums share more with me?

thanks!

好似都冇咩媽咪上黎喎....

開學個幾月, 阿囡都讀得好開心, 同學之間相處都冇咩問題. 但係呢, 依家就多左好多小測同默書,but阿囡暫時都可以應附到

Hello, 想問吓有冇人係今年叩門入郭得勝架?係咪有天主教信仰背景就秤先啲既呢?
因為沙田比較少天主教中學,郭得勝好似有連繫小學,同埋今年Band2生多唔多呢?好奇一問。唔該哂。

郭得勝無連繫小學, 中學係無宗教信仰分

原帖由 connie1214 於 09-10-10 12:03 發表
郭得勝無連繫小學, 中學係無宗教信仰分

多謝你答我。
事緣今年7月時我曾經叩過喱間門,後來我個女見都冇得見,但另一個同學有天主教信仰既就有得見同收埋;佢成績係差啲既,我先有依個疑問遮。

如果叩門的話佢可能有神父或修女的介紹信, 仲有一樣叩門吾一定只看成績.

原帖由 connie1214 於 09-10-11 17:55 發表
如果叩門的話佢可能有神父或修女的介紹信, 仲有一樣叩門吾一定只看成績.

明白了。

hi, 我囡囡都是叩門而入的,但我們不是天主教。但左自行時有選這間,可能有些少關係。當天都有很多人去申請,但校方大約邀請50-60 人參加筆試(這是我估的),而同日下午3:30 面試,約6:00 左右收到電話收了,跟着第二日便要去註冊。反之鄭榮之就沒有得面試了。

原帖由 meku媽 於 09-10-9 22:39 發表
好似都冇咩媽咪上黎喎....

開學個幾月, 阿囡都讀得好開心, 同學之間相處都冇咩問題. 但係呢, 依家就多左好多小測同默書,but阿囡暫時都可以應附到

hi, meku 媽
我都覺得這間學校不是很方功課,小測和默書阿囡都可以應付自如,過2天又測中文和數學,你囡囡溫習咗未呀,我阿囡好似溫習一陣就話得啦,都唔知係唔係,我囡囡讀1C班,你囡囡呢?

原帖由 YVONNE2607 於 09-10-11 22:08 發表

hi, meku 媽
我都覺得這間學校不是很方功課,小測和默書阿囡都可以應付自如,過2天又測中文和數學,你囡囡溫習咗未呀,我阿囡好似溫習一陣就話得啦,都唔知係唔係,我囡囡讀1C班,你囡囡呢? ...
]

我阿囡又係1C喎, 我地要多多交流下啦...

回覆 2# YVONNE2607 的文章

Dear Yvonne2607,
Hi! 你囡囡習慣了中學全英文學習生活喇! 有沒有參加課外活動呢!我囡囡功課都俉係好多,每星期都要中英文黙書,11月初開始統一測驗,不知道測驗形式同小學有沒有分別呢? 你囡囡小測同小學一樣嗎?現在有沒有請補習老師上門教授呢?我這星期開始請補習老師上門補習1小時,一星期2天,但是囡囡不大喜歡補習的,她說她ok 喎!你認為如何呢?不過我看她的功課都不是很深呢!暫時可以應付,遲d 可能不能了...........
我囡囡有位童軍朋友同你囡囡同校的,不知道你囡囡認識她嗎?姓毛的女仔

回覆 4# YVONNE2607 的文章

Hello,

小女是何文田區的p.6, 都想知道有關郭得勝收生慨況,是否全收Band1生呢?

Kittymummum

原帖由 meku媽 於 09-10-12 12:04 發表
]

我阿囡又係1C喎, 我地要多多交流下啦...

你囡囡叫咩名呀? meku媽

原帖由 KittyMumMum 於 09-10-13 13:33 發表
Hello,

小女是何文田區的p.6, 都想知道有關郭得勝收生慨況,是否全收Band1生呢?

Kittymummum

Hi, Kitty mum mum,

這校應該全收band 1 生, 但有沒有band 2 生我就唔知啦,因為我都是叩門入的,我不是沙田區的。

原帖由 YVONNE2607 於 09-10-13 19:20 發表

你囡囡叫咩名呀? meku媽

我囡話唔好開名wor, 佢學號係11號, 你個囡呢?

原帖由 YVONNE2607 於 09-10-13 19:49 發表

Hi, Kitty mum mum,

這校應該全收band 1 生, 但有沒有band 2 生我就唔知啦,因為我都是叩門入的,我不是沙田區的。

我想這間校也不錯的, 小學校長力薦這中學給小女(當然, 之前真係聽到未聽過啦), 不過, 聽完佢地既講座, 好似同小學既study method差唔多, d學生又好ok, 成績都過得去, 所以甲部已經選擇左呢間中學.

前幾天巧遇阿女幼稚園的校長時, 得知阿女入讀此校, 她也說這校很好啊!(她是沙田友來).

沙田咁多中學, 呢間唔算龍頭, 收到band 2都唔出奇....

回覆 1# meku媽 的文章

多謝回覆!

小女好可能是Band 1 & 2 之間, 在九龍城區可能爭入不到英中, 想試吓沙田區是否機會大於本區?

KittyMum
‹ 上一主題|下一主題