用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關升中大抽獎(乙部),有兩種說法
go

有關升中大抽獎(乙部),有兩種說法 [複製鏈接]

各位家長:

有關升中大抽獎(乙部),有兩種說法,請問那一個才是對呢?

說法,一:

學生會因應隨機編號按成績組別排成一條隊伍。第一名學生(楊同學)將首先獲發學位,但由於該校只有一個學額 楊同學未獲分配學位。於是,電腦會繼續處理其餘第一組學生 待他們的第一志願處理完畢後,才再處理楊同學的申請。此時,電腦開始處理未獲派第一志願的第一組學生的第二志願申請。楊同學的第二志願選了C校,可惜,該校的學額已有人選,楊同學再次落空。稍後,電腦依次處理楊同學的第三志願,但所選學校學額已滿。
於是 電腦繼續派位、由於楊同學只填寫首三個志願,結果,楊同學可能被隨糰機派往一所沒有選擇的中學。由此可見 家長及學生切勿在首五志願都填上同類名校,且不要放棄填寫所有志願。

說法,二:
-抽獎時,會先由第一志願開始,跟住第二志願,如此類推。
-假設甲學生第一志願選A學校,而另外有99人都係選A學校做第一志願,如果A學校得70個抽獎位,即是有30個人抽唔到。只要考生之隨機編號夠細,能擠身頭70位,便即時中獎,獲得第一志願。如果A學生唔好彩,就要繼續試第二志願,直到有一個志願有位而隨機編號又爭贏對手為止。

請多多指教。
   1    0    0    0

原帖由 naffan 於 09-10-7 18:49 發表
各位家長:

說法,一:

學生會因應隨機編號按成績組別排成一條隊伍。第一名學生(楊同學)將首先獲發學位,但由於該校只有一個學額 楊同學未獲分配學位。於是,電腦 ...

說法一才是對

原帖由 naffan 於 09-10-7 18:49 發表
各位家長:

說法,一:

學生會因應隨機編號按成績組別排成一條隊伍。第一名學生(楊同學)將首先獲發學位,但由於該校只有一個學額 楊同學未獲分配學位。於是,電腦 ...

千祈唔好斷章取義, 以免誤導家長. 說法二既全文如下. 如果唔明, 可以問清楚. 至於你所講既說法一, 其實同下面所講意思大致相同, 不過唔明點解說法一話第一名學生派先, 第一志願學校有一個位, 點解會派唔到?!

10. 抽獎模式如下:
- 先抽甲部,BAND1生優先抽獎,處理完所有BAND1生,就輪到BAND2生,最後先輪到BAND3

- 甲部BAND1BAND2BAND3都處理完,先至到乙部抽獎,方法同甲部一樣
- 抽獎時,會先由第一志願開始,跟住第二志願,如此類推。
- 假設甲學生第一志願選A學校,而另外有99人都係選A學校做第一志願,如果A學校得70個抽獎位,即是有30個人抽唔到。只要考生之隨機編號夠細,能擠身頭70位,便即時中獎,獲得第一志願。
- 如果A學生唔好彩,就要繼續試第二志願,直到有一個志願有位而隨機編號又爭贏對手為止。
- 同一個BAND之學生,無論頭、中定尾,機會都係均等,一律只睇隨機編號,運氣好的話,BAND1尾學生一樣可以入BAND1頭學校。

說法一才是對 x2

如楊同學未能獲派第一志願電腦會繼續處理其餘第一組學生,待他們的第一志願處理完畢後,才再處理楊同學的申請。

如楊同學繼續未能獲派第二志願電腦會繼續處理其餘第一組學生,待他們的第二志願處理完畢後,才再處理楊同學的申請。

如楊同學繼續未能獲派第三志願電腦會繼續處理其餘第一組學生,待他們的第三志願處理完畢後,才再處理楊同學的申請。

如此類推。

醒目開學勳章

哦, ic.  我成日以為你 一次過滿足晒你3個願望先去下一位tim.  原來係一個round 一個round咁黎的.

原帖由 mamafufu 於 09-10-7 22:07 發表
說法一才是對 x2

如楊同學未能獲派第一志願,電腦會繼續處理其餘第一組學生,待他們的第一志願處理完畢後,才再處理楊同學的申請。

如楊同學繼續未能獲派第二志願,電腦會繼續處理其餘第一組學生,待他們的第二志願處理完畢 ...

Khmama及各位家長:

對不起,可能我的表達不夠清楚,所以有關大抽獎(乙部)的兩種說法,我想重新再問
如下:

假設李同學隨機編號是20。

說法一:

到他派位時,他的第一志願學校巳沒有學位,教統局電腦會把李同學擱置在一邊。然
後處理隨機編號21的學生,若他的第一志願學校有學位,便派位給他,跟著再處理隨
機編號22,23,24,25......等學生,直至所有Band1生的第一志願學校全部處理後,再
找回李同學及其他學生(他們的第一志願學校沒有學額提供給他們)順着隨機編號處理
他們的第二志願學校,如此類推。

說法二:

到他派位時,他的第一志願學校巳沒有學位,教統局電腦會繼續處理李同學的第二志
願學校,若设有學位,再處理他的第三志願學校直至他有學位為止,然後才開始處理
隨機編號21的學生,又是直至隨機編號21的學生有學位後,再處理及後的學生,如此
類推。

謝多多指教。

原帖由 naffan 於 09-10-8 19:01 發表

對不起,可能我的表達不夠清楚,所以有關大抽獎(乙部)的兩種說法,我想重新再問
如下:

說法一:

到他派位時,他的第一志願學校巳沒有學位,教統局電腦會把李同學擱置在一邊。然
後 ...

絕對係"一".

如A 和 B 同是band 1生,
A入了第4志願黃忽南中学,
但B將黃忽南放第一志願但入唔到

呢個情况會發生嗎??

假設2人都只在乙部填黃忽南
沒自行考

原帖由 naffan 於 09-10-8 19:01 發表

如下:

說法一:

後 ...

你誤會咗我講既o野啦. 你提出黎都好, 原來我寫得唔夠清楚, 我要改下份秘笈, 以免再有人理解錯.  我所提到既先抽第一志願, 然後第二志願, 如此類推, 所指既係抽完第一志願既所有學生, 先開始抽第二志願. 並唔係將最細號碼既學生派到得為止, 至輪到下一個.

我所舉既實例係針對是但一個學生抽獎時既情況. 如果隨機號碼細, 第一志願時能夠爭贏對手, 就可獲派第一志願. 如果唔夠人爭, 都要等第一志願派完晒, 先會派第二志願. 到時又要憑隨機號碼再同對手爭.

你既說法一方式冇錯, 說法二亦冇錯, 只係被理解錯, 我會寫番詳細o的.

原帖由 moyan 於 09-10-8 20:43 發表
如A 和 B 同是band 1生,
A入了第4志願黃忽南中学,
但B將黃忽南放第一志願但入唔到

呢個情况會發生嗎??

假設2人都只在乙部填黃忽南
沒自行考

唔會. 抽獎由第一志願開始抽, 既然B放第一志願, 學校有位一定派到俾佢, 因為人地去到第四志願都入到.

Dear Khmama,

多謝你的解釋, 十分清楚.唔該晒!

Khmama and other mums

多謝你地既解釋,咁我有一個問題,咁即係唔會把band 1生抽先,是嗎? 隨機number係三個bands學生一齊分配,咁有機會band 3 學生有個細既number,咁佢抽先,佢就有機派到入去佢選既band 1學校? 另外想問,係米如果band 3 生就一定唔可以揀band 1學校? Thankyou.

按我理解是分晒學位比band 1生,完後先再分比band2生的。

原帖由 sleepingbeauty 於 09-10-9 12:07 發表
Khmama and other mums

多謝你地既解釋,咁我有一個問題,咁即係唔會把band 1生抽先,是嗎? 隨機number係三個bands學生一齊分配,咁有機會band 3 學生有個細既number,咁佢抽先,佢就有機派到入去佢選既band 1學校? 另外 ...

khmama, jackielee and other mama ~
thank you very much for your time and kindness to share information !

your efforts make others become more confident in this 'lucky drawn, game'.

我啱啱係另外一個升中topic睇完甲部同乙部分配既video,但有一個問題,佢話全港所有band 1生分配先, eg. 有一個隨機number細既同學甲部三間都派唔倒,咁到排倒乙部時,就以學校網分配. 咁我想知到時係米都係以band 1生抽先.如果係,咁理應band 1生在甲部派唔倒既去到乙部唔係都應該因隨機number細而排先咩,為何舉例中係中間會夾雜咗有些其他學生.會唔會到乙部時就唔分band 1先,會同一校網所有banding一齊,所以出現有其他banding 同學隨機number細過你所以係你前面呢? 有無媽咪睇過可以解釋我知..? Thankyou.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1096154&extra=page%3D3

我地上年聽講座係話:~ 甲部係全港九新界的學生排一條隊, 然後分為band 1,2,3 ,由band 1 先抽.2,3.....
咁即係你係小學果區係band1 唔等於係全港九新界係band 1.
而乙部就只係排小學果區一條隊, 再分band1,2,3,都係由band1 抽先.

原帖由 sleepingbeauty 於 09-10-9 16:32 發表
我啱啱係另外一個升中topic睇完甲部同乙部分配既video,但有一個問題,佢話全港所有band 1生分配先, eg. 有一個隨機number細既同學甲部三間都派唔倒,咁到排倒乙部時,就以學校網分配. 咁我想知到時係米都係以band 1生抽 ...
‹ 上一主題|下一主題