用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何應付女女既考試?
go

如何應付女女既考試? [複製鏈接]

女女就考試,我咩都唔識,好驚同佢溫唔黎,請問各位可唔可俾D意見我呀
   0    0    0    0

讀幾年班?如果真係應付唔到就唔好免強,請個上門補習導師啦。

我女女讀2年班,因為一年班既時候係媽媽跟,而家湊左女女番黎,要應付好多野,今年係我第一次應付佢考試,我好驚呀...

原帖由 lauerica 於 09-10-7 17:54 發表
讀幾年班?如果真係應付唔到就唔好免強,請個上門補習導師啦。

原帖由 瑤瑤豬 於 09-10-7 18:03 發表
我女女讀2年班,因為一年班既時候係媽媽跟,而家湊左女女番黎,要應付好多野,今年係我第一次應付佢考試,我好驚呀...

試前會有 d 類似測驗的試,大約會是佔考試題目的一半試題,加上平時的全部功課+功作紙,全部溫晒佢。

p.s. 當然每間學校都有不同。

唔好驚,定D嚟...

慳力D可以加埋喺作業同工作紙上曾經做錯嘅題目(如果全部係小朋友自己一手包辦的話),集中重溫啦.

原帖由 瑤瑤豬 於 09-10-7 18:03 發表

教個女上課時抄下note,會有幫助。

Revise a little day by day

she can't take all one day before exam

so....day by day.... little by little...

考試份卷會唔會出番同作業, 習作紙一模一樣嘅野? 因我小朋友小一, 我亳無頭緒

二年班je, 你自己應該應付到, 早d開始溫, 只要唔太計較分數, 大家都唔好有壓力, 慢慢嚟好快適應到.

hi,fannynsf,

放鬆D....放鬆D.....

小一第一個試,大家白紙一張,都係摸索緊,適應緊嘅階段,

又唔係考狀元?咪比自己咁大壓力啦!

原帖由 fannynsf 於 09-10-8 12:02 發表
考試份卷會唔會出番同作業, 習作紙一模一樣嘅野? 因我小朋友小一, 我亳無頭緒mouth:" /> mouth:" />

平時的功課我會SCAN, 留低有時間就俾囝囝睇的

小測卷可以讓你見到小朋友的不足之處, 針對她的問題入手會輕鬆啲, 另外到測驗前期, 學校會告知範圍, 跟足指示去做

英文: 多讀, 多默,
數學: 多做一些訓練題,
中文: 默書詞語同字句的意思, 解釋多一次, 出題睇下她是否明白

希望幫到你

原帖由 瑤瑤豬 於 09-10-7 17:43 發表
女女就考試,我咩都唔識,好驚同佢溫唔黎,請問各位可唔可俾D意見我呀
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

在坊間買d練習比佢做啦!

小一二既考試唔會難既, 只要同佢溫熟晒D書本&作業, 100分唔敢包, 但一定唔會低分囉

我都只是買坊間既 test paper 俾小朋友做咋 ! 中英文就默反之前默過書既生字, 係咁多 la, 因為小朋友剛上小一,  都唔知點溫架!
‹ 上一主題|下一主題