用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生 ...
樓主: a1093carol
go

震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 中天英 於 09-10-30 01:29 發表
對於一件唔清楚既事, 只係聽左其中一節, 然後為左[ 卑鄙 ]兩個字已經咁激動, 咁咪就係過份保護lor.

比人鬧果個, 並唔係樓主自己既小朋友, 又點會叫過份保護啊 !!  佢係路見不平而出聲姐。

一個 7、8 歲既小朋友點 ...

都唔知你點解要去爭辯,  這不過是樓主 去交表時望多兩眼,  聽到一個較為文雅的責罵詞....

其實要了解一件事,  最緊要了解發生的地點,  SMC 的校務處是位於校舍中間,  平日課堂時並沒有其他人在此,  祗有老師及學生,  樓主因去交表時才撞到,  我想老師責罵學生時並沒有想到有外人到訪.  (還有不可以用學生體型去判斷年齡.  我小女小六時有家長誤會她是小三學生.  )

下次希望樓主 多跟進一點,  問吓發生什麼事,  了解小朋友的年紀,  與老師討論或要求老師改進用詞.  我們在此都不會估估吓,   冇結論.

醒目開學勳章

原帖由 a1093carol 於 09-10-30 12:46 發表
我只不過係一個去交申請表的家長, 如果我是smc 的家長, 我一定會走過去問清楚發生什麼事情,仲會去問吓校長究竟是否會容許d老師用"卑鄙"去鬧學生. 在此, 我再強調, 我只想帶出"一個小學生, 老師用"卑鄙"去鬧學生, 是 ...

唔啩得老師冇晒權威.....
唷D去自....,  壓力大...

我係SMC的家長,  不過我尊重老師,  唔去問.

醒目開學勳章

原帖由 a1093carol 於 09-10-30 13:23 發表
如果你自己嘅仔女被老師用"卑鄙"咁鬧法, 你身為家長, 你都唔去問清楚真相, 你都好唔負責任喎! 你呢d家長,老師最鍾意!

我呢D家長幾受老師歡迎,  相反,  你這個家長......  

我女如果被老師罵,  我會了解,  但佢可能真係犯錯,  我還要多謝老師教導,  你估老師好得閒,  追著小朋友罵呀!

你可能覺得自己冇錯,   但係網上言論係不負責任.

醒目開學勳章

原帖由 IGLOO 於 09-10-30 15:13 發表
我覺得比老師罵卑鄙,總好過日後被法官罵。如老師於事後有足夠的跟進還可接受的,例如糾正學生的價值觀等。

老師會有跟進的,  每日放學後如有學生曾出現問題的話,  班主任會致電通知家長.  請家長留意.
‹ 上一主題|下一主題