用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生 ...
go

震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生 [複製鏈接]

各位家長, 你地聽到有老師竟然訓導學生時用"卑鄙"去鬧學生嗎? 這真令我很震驚!

9月25日聽完講座時, 對這間學校都抱有好感, 打算遞表申請入讀該校. 可惜, 這所學校在我遞申請表當日令我好失望!

事原我去到學校的校務處遞申請表,剛巧是學生的午飯時間, 我見到有兩位低年級小學生和兩位男老師企在校務處旁,似是訓示其中一位學生. 起初, 一位可能是訓導老師/ 體育老師 (男性, 架上眼鏡, 穿T-shirt, 穿著波鞋, 身高約175-180cm, 約28-35歲)向其中一位學生訓示, 聲線亦可接受. 但突然他的聲線擴大, 令我緊張留意起來. 他不但只大聲鬧學生, 還用一些不應出自老師口中的用詞. 當中的對話實在很長, 在此不詳述. 但以下這句實在不能容忍出自老師口中.
"我只有兩個字形容你(指學生)<卑鄙>", 是出自該老師口中. 天呀! 這所學校竟然會請這一位老師. 真不敢想像這所學校還會有其他一模一樣的老師呢?
   0    0    0    0

Agreed!!  This two words can be used as 書面語so it's not that bad.  If a student really committed a crime that can be described y this word, that is no problem!  It showed that the teachers not only emphasized on academic, also care abt the student's moral behaviour.  If the teacher uses the words, such as 白痴, 低能, etc, then it will be no good.........

原帖由 Reximom 於 09-10-7 16:07 發表

"卑鄙"? 唔覺有咩問題喎, 如果個老師係鬧得佢啱既話!

我只係反對d老師用d羞辱學生既形容詞, 例如死蠢, 豬咁蠢, 廢柴...!

我都唔覺有問題

原帖由 cmchang0927 於 09-10-7 04:25 PM 發表
Agreed!!  This two words can be used as 書面語so it's not that bad.  If a student really committed a crime that can be described y this word, that is no problem!  It showed that the teachers not only  ...

醒目開學勳章 王國長老

我都唔覺
呢2個字本身無問題
我地亦唔知個學生做錯咩事吧!
原帖由 PinguLinusLee 於 09-10-7 04:41 PM 發表
我都唔覺有問題

我就覺得有問題喎....呢個詞語應該用係一個有機心既人身上,去做d小人野去害人。

但一個小學既學生....又有咩機心? 我深信一定會有一個更加適合既字眼去鬧學生.....

btw, 不喜勿插

我都唔覺得有問題, 個老師可能真係覺得個小朋友既行為好卑鄙, 所以先咁講, 但我都覺得可以接受,等小朋友知道咩叫做卑鄙,  唔通到大左出黎做野先俾人鬧卑鄙好咩。

醒目開學勳章

"卑鄙"絕對是貶詞,在鬧人時,我卻覺得是非常客氣的了,而且沒有什麼不妥當

但用在小朋友身上時,也可以,前提是他們真的幹了"卑鄙"的事,而且事後有沒有教導他們正確的事才最重要

因為小朋友不是單純的責罵,令他們知道自己的錯也重要

原帖由 cottontail 於 09-10-7 17:18 發表
我都唔覺得有問題, 個老師可能真係覺得個小朋友既行為好卑鄙, 所以先咁講, 但我都覺得可以接受,等小朋友知道咩叫做卑鄙,  唔通到大左出黎做野先俾人鬧卑鄙好咩。 ...

你又唔知頭唔知路, 個學生可能真系好卑鄙呢! 法官週不時都系敢鬧D犯gala!

我都覺得不知道事件的詳情,很難作出合理的評論。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

a1093,

放鬆啲!放啲!

原帖由 a1093carol 於 09-10-7 15:43 發表
各位家長, 你地聽到有老師竟然訓導學生時用"卑鄙"去鬧學生嗎? 這真令我很震驚!

9月25日聽完講座時, 對這間學校都抱有好感, 打算遞表申請入讀該校. 可惜, 這所學校在我遞申請表當日令我好失望!

事原我去到學校的校 ...

小孩子真的不太懂分辨是非行為,老師要話醒他甚麼叫卑鄙,如一路由得佢,甘咪遟下重卑鄙,不過做錯事都要比機會的。

如果那個學生真係有做卑鄙行為,老師就真係要指出來讓學生好好反省一下。

不過老師真係要查得清清楚楚先好咁講。

樓主描述太簡短, 來龍去脈都唔知, 好難評估老師用詞是否正確.  不過若小朋友真係犯錯, 用"卑鄙"兩字責罵佢我自己都覺得無咩問題.  宜家d小朋友太過受保護, 太多只係識得躲藏係父母既溫室下長大, 一有風雨就唔識面對, 難得有老師肯花時間鬧醒下其實係件好事.

回覆 15# G-Ma 的文章

We don't have the details of what behaviour the child has committed. It's therefore difficult to judge if the choice of words is appropriate. But i do agree that some insulting words regarding ability of a person should be avoided, especially on children.

原帖由 Reximom 於 09-10-7 16:35 發表

不過更好既係老師應該詳細解釋埋比佢聽點樣叫"卑鄙", 做人應該光明磊落, 唔好做d"卑鄙"野, 順便同佢上番堂德育課!

Reximom,我覺得‘卑鄙’這兩個字,你實最清楚架啦,由你去解釋實卻之不恭啦!

我覺得個老師最不該的就是在公眾場合鬧學生而又被家長聽到,否則樓主都唔會公開表達不滿啦。

可能我描述得太少啦! 不過我只想帶出"卑鄙"這兩個字是否適用於一個低年級的小學生而已. 而且, 在一個咁開放的地方下鬧小朋友, 會否傷害了他們的自尊心呢?
‹ 上一主題|下一主題