用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小二是否用英文教英文課
go

請問小二是否用英文教英文課 [複製鏈接]

小一時英文老師8成用英文教,有時學生唔明用簡單英語教,交帶功課都用中文講,我都接受,但仔現小二(精英班)但現英文老師1/2時間用廣東話教,如說*黎到加個s攞*教,問她她話如全說英文怕佢地唔明學唔到野,真激氣,你的學校英文堂是否甘?
   0    0    0    0

我的小一和你情況一樣,小二就已經是用全英語教學,今年小四,聽女兒說,老師除全英語教學外,學生亦要全英語對答,違規者要罰小息,嚴格執行.

上課首天,同學仔不適應,半班人罰小息,但現在是 easy job.

小女的學校沒有精英班的.

原帖由 ernestchow 於 09-10-7 00:11 發表
小一時英文老師8成用英文教,有時學生唔明用簡單英語教,交帶功課都用中文講,我都接受,但仔現小二(精英班)但現英文老師1/2時間用廣東話教,如說*黎到加個s攞*教,問她她話如全說英文怕佢地唔明學唔到野,真激氣,你的學校 ...

醒目開學勳章

囡囡而家小二,係用全英語教學

小女學校係英文小學, 所以小一已經係全英文教, 仲係外籍老師, 所以學生迫住要用英文答, 但小朋友適應能力好快, 好快聽同對答都無問題.

醒目開學勳章

小女學校小一英文堂, 老師已經要學生全英語對答, 不得說廣東話, 若俾老師聽到便要罰的。

原帖由 PansyMummy 於 09-10-7 13:24 發表
小女學校小一英文堂, 老師已經要學生全英語對答, 不得說廣東話, 若俾老師聽到便要罰的。

小女小三,就算小一二,都係半中半英。

醒目開學勳章 王國長老

我女學校都係
雖然未必全部英文老師都金頭髮(好多係回流港人), 但英文老師o係學校就根本唔會講廣東話, 連聽都扮唔識聽

原帖由 G-Ma 於 09-10-7 10:48 AM 發表
小女學校係英文小學, 所以小一已經係全英文教, 仲係外籍老師, 所以學生迫住要用英文答, 但小朋友適應能力好快, 好快聽同對答都無問題.

form 1 already 100% english~!

點解妳地咁好,我宜家煩緊去邊處英文 playgroup 好,哎…

I wonder how many P1 pupils can express themselves in English?

If they just listen to the teachers, the communication and teaching effectiveness will be discounted.
‹ 上一主題|下一主題