用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 心情很差
樓主: milkylok
go

心情很差 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 心情很差

各位媽咪, 放鬆點啦
我兩年前都同大家一樣, 第一 round 唔收.
第二 round, 派左去 17 志願 (當時我都是但填)
即時晴天霹靂, 又唔敢响仔仔面前哭
真係好亂, 馬上找議員, 又寫信比D 校長, 又馬上報直資....
無人同我分擔, 好彩, 原來扣門都唔係咁難啫 ! (一般屋村 BRAND 1) 都收我仔 , 有成三間收.
用平常心啦, 記住,  :idea: 焉之非福呀 !!!!
我仔仔依家入左去, 都讀得很辛苦,
可能比佢入派位嗰間會輕鬆 D  
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

睇到咁多過來人既經歷, 特別係carollam310, d眼淚真係不其然咁流落黎.  清醒既時侯我都識同自己講平常心, 實有書讀.  但係唔清醒既時候, 真係好驚.  驚咩? 又真係唔知.   我儘量做到唔表現出有任何壓力, 番到屋企都唔會同個老公discuss, 驚唔小心比個女聽到.  不過佢唔係蠢多多少少都應該感受到d野.  我都好驚傷害到佢小小既心靈. 唉...仲有半年..好難過.   
--- 2J 作品

真想問問為人父母者, 一間 "普通" 點的小學和一間 "名校" 真的差那麼遠嗎?! --- 彷若是天堂、地獄之別呢!!!
現在的升小機制, 基本上就是要消除官、津小學的 "名校效應".  第一階段的派位主要是靠世襲及 "相同宗教理念 (但天曉得有多少 "有幸" 進入有宗教學校的學生是 "真正 " 的教徒), 第二階段最主要的則是 "同區" 小孩比運氣, 在這樣的前提下, 每區每間官津小學理論上收到學生的平均程度不會差異太大.
再談談學校吧, 有些學校之所以成為名校, 一定有其原因--- 較多天資聰穎的學生、較多肯花時間精力在小孩身上的父母、較多有熱情/會引導/富愛心的老師..., 但在現行 "六合彩" 制度下, 學校少了選學生 (其實往往也包括選學生的家庭背景) 的權力, 除了暫時 "學校還是那個學校" 之外, 日後這些官津名校是否還能那麼 "名", 相信各名校也心中有數.
講到申請了幾間直資、私小卻沒有一間收, 為人父母者就因此怪責小孩, 這種行為是覺得他比不上別人, 令自己沒面子!? 想令自己的孩子覺得自己 "不行"、"愧疚"... 還是想怎麼樣呢?!
教養小孩, 父母其實負最大的責任, 小孩的言行舉止往往就是父母的一個小縮影, 連升小問題都可搞到好像世界末日, 又怎麼能教導他們處理問題、面對壓力呢?
"名校" 我也想讓孩子入, 但既然知道了遊戲規則, 就一切隨緣吧. 孩子不見得知道他是否入了名校, 也不見得知道名校的意義, 但他絕對知道,也一定感受得到父母對他的愛、關心及教導.

多謝各位綱友的支持、鼓勵及意見。

其實我都吾係一定要亞仔讀什麽名校,只是希望揾一間適合佢,而又讀得開心的學校,由於佢依家5歲都未夠,所以簡學校既決定落在父母身上,小學係打好基楚的階段,所以讀一間好的小學(我指學習氣氛及師資),對小朋友將來吾多吾小有影响。

我吾開心係因為自己不知不覺間比咗壓力亞仔,由佢一句鬧亞妹嘅說話,令我知道佢心諗乜,我覺得自己處理得吾好,所以有D內疚。

我也是在等待11月中放榜的家長.之前亦見了三間私校,現在還在等待回音.基本上,我不太緊張,因為我覺得路是有很多條的.
      我報了今年最多人競爭的一間津校,因地點近,設施好.但我亦已作了幾手準備:若第一輪失敗,第二輪跨網再填第一志願,第二志願便填一間較少人報,不過也不失為一間值得讀的好學校.如果都不成功,本區也至少有兩間不錯的小學可供填選(不是其他不好,而是不太認識)若最終結果真的強差人意,就惟有唸私校.這是一種很好的,以身作則的思想教育,讓他知道人生有很多不同際遇,也會有不同的出路.不要認為有些事情不符預期就是絕路,就無轉圜餘地.我總相信條條大路通羅馬.就如有些家長分享,就是最後扣門,亦非想像之中困難.況且憂心亦不能改變事實.就讓我們樂觀及有準備地面對結果吧!

我自已也是K3家長,大家的心情都一樣好像在等待的.有時好多的事不可以自己控制, 盡了力要做的都做了, 也不要太執著啦. Relax.

ChiChima33  

Here is the naughtboy's expenience on the soliciting  primary school
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=191601&forum=7&88
‹ 上一主題|下一主題