用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 臻美系旺角開分校,都是收05-06年度學生? ...
go

臻美系旺角開分校,都是收05-06年度學生? [複製鏈接]

臻美系旺角開分校,都是收05-06年度學生?

因為我於9月17日截止個日先交申請表,話油塘校舍己收滿生。而家又叫我去interview,話會系旺角開分校,我問校址系邊,佢地話未收到教署的批文,所以唔肯公報分校校址,只要說殺校的校舍﹐請問大家有冇這方面的消息呢?

醒目開學勳章

Re: 臻美系旺角開分校,都是收05-06年度學生?

臻美系旺角開分校 ???

你講的是 "優才" - 在旺角花園街 " 志潔學校"(殺校校舍)

優才我都知旺角分校系潔志於06-07年度收生。

臻美打電話比我就話旺角都有分校都是收下年的學生(05-06)年。

DENNICFUNG 寫道:
因為我於9月17日截止個日先交申請表,話油塘校舍己收滿生。而家又叫我去interview,話會系旺角開分校,我問校址系邊,佢地話未收到教署的批文,所以唔肯公報分校校址,只要說殺校的校舍﹐請問大家有冇這方面的消息呢?

好似係大角咀的周氐宗親會小學

八月時報章報導過,是大角咀的周氐宗親會小學。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

小女是該校的小一後備生,上個月尾我至電該校查詢如果有另一間直資收小女,會否影響她們對小女的取錄情況.負責人即時問小女是甚麼名字,並告訴我有關將在旺角開分校的消息.說如果看過小女的資料,又覺得適合,而我又願意到分校就讀,可以即時成為正選生.

因當時負責人說文件還未簽妥,她們又未正式公佈,恐有差錯,所以我沒有把消息張貼出來.

請問各位對正校和分校有何睇法, 分校舍會否太舊. 另正校職員通知, 會開辦高中課程. 大家覺得怎樣?

Re: 臻美系旺角開分®捸A都是收05-06年度學生?

我覺得一定有分別。我都問過學校理念都是一樣,但系
1)始終糸兩個校長,思想上必有不同。
2)而家重系籌備之中,還未能正式公報,明年真的如正校這邊運作一樣嗎?
3)舊校舍始終系差D。
4)資原,配套未必配合如新校。
5)老師又怎樣呢。????

??????   

Re: 臻美係旺角開分校,都是收05-06年度學生?

DENNICFUNG,

請問若臻美收你的小朋友, 你怎麼決擇?

我都無咁長遠,等埋11月15日小一自行分配學位掂先啦。interview 左先算,始終都系魚翁撒綱先。in 左都未必收。

正校和分校是不是學費一樣呢?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

各位家長:

若大家明白「日X城」或  「7.十幾」的操作就會明白正校與分校的分別。即理念一樣,課程一樣,評估模式一樣。各有獨立的行政但歸屬同一個臻美機構。

如已收了的05年p1(正選), 是否一定在油塘上課 會唔會去咗旺角
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

請問旺角分校的校長和老師是不是以往周氏的班底﹖

旺角分校會收05入學的新生嗎﹖

jochebed 寫道:
各位家長:

若大家明白「日X城」或  「7.十幾」的操作就會明白正校與分校的分別。即理念一樣,課程一樣,評估模式一樣。各有獨立的行政但歸屬同一個臻美機構。

咁咪即係得個名同d貨相同?

各位家長

我相信未來的臻美教育機構就好似保良局咁,屬下有多間學校,例如陸慶濤、陳守仁、何壽南、朱正賢.....。我們臻美就有在油塘的黄乾亨小學及暫時下年度加上大角咀的周氏宗親總會小學。

virgokaren 寫道:
[quote]
jochebed 寫道:
各位家長:

咁咪即係得個名同d貨相同?[/quote]

virgokaren,

可能大家的理念不同,在我的認知裡,經過臻美十二年的教育,真正的貨(終極產物)是一個有思維、有品格、有個性、有創意的人。相同的理念培養出同樣有質素的人材又有何不可呢?

我個仔仔剛剛於11月6日到臻美面試。但系校長提都冇提過旺角分校。佢只是說還有不足五個小一學位於油塘。
如她所說不足五個小一學位,理應waiting list 內之學生已可填補啦。依我所見分兩節時問都有差不多有40人面試。

剛剛收到臻美電話叫我個仔注冊,一心等埋15/11派位,陣腳大亂。

Hi DENNICFUNG,

Then, how do you choose? choose 臻美 or first round? How about the deadline for 臻美's registration.
I missed the deadline (Aug 2004) for applying 臻美 but they accept the application again.  I just send the application last weekend.

Regards,
Hi5mama
‹ 上一主題|下一主題