用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教:細仔入讀學之園(凱帆校)PN的機會? ...
go

請教:細仔入讀學之園(凱帆校)PN的機會? [複製鏈接]

醒目開學勳章

0711男仔, 是2009-2010年度PN waitlist,
同時報了明年(2010-2011)年度的K1,
將於下月面試.

請問這會否提高小朋友於本年12月(足2歲)入讀PN的機會? 有此經驗的家長可否分享一下?

謝謝!
   0    0    0    0

我都想知!

醒目開學勳章

原帖由 方麗娟 於 09-10-5 22:23 發表
0711男仔, 是2009-2010年度PN waitlist,
同時報了明年(2010-2011)年度的K1,
將於下月面試.

請問這會否提高小朋友於本年12月(足2歲)入讀PN的機會? 有此經驗的家長可否分享一下?

謝謝! ...

入讀此校最佳方法係參加佢既playgroup.
我女0701,今年二月插左PN

原帖由 jl118 於 09-10-5 23:58 發表

入讀此校最佳方法係參加佢既playgroup.
我女0701,今年二月插左PN

請問playgroup是否kindermusik?
thanks

醒目開學勳章

原帖由 kiu_kiu 於 09-10-6 09:27 發表

請問playgroup是否kindermusik?
thanks

個playgroup好似叫Toddler's Venture,係由PN班主任同一位外藉老師教,班主任每月轉一次,外藉老師每week轉一次,小朋友熟左果啲老師同環境,interview會好啲,就算小小失手,因老師認識個小朋友,應該好啲

原帖由 jl118 於 09-10-6 13:12 發表

個playgroup好似叫Toddler's Venture,係由PN班主任同一位外藉老師教,班主任每月轉一次,外藉老師每week轉一次,小朋友熟左果啲老師同環境,interview會好啲,就算小小失手,因老師認識個小朋友,應該好啲 ...

但佢地今年唔開Toddler's Venture, 得返kindermusik, 所以我想讀都無得讀喇.

醒目開學勳章

原帖由 kiu_kiu 於 09-10-6 13:52 發表
但佢地今年唔開Toddler's Venture, 得返kindermusik, 所以我想讀都無得讀喇.

正是.

上次in PN時囝囝正值返緊kindermusik, interview時表現都幾好, storytime坐响佢坐右兩旁的兩個女孩, 一個食糖一個大喊, 但囝囝都冇受影響好有心機聽故事; 同老師個別in時又冇喊仲好好笑容...可惜最後都係on waitlist.

醒目開學勳章

原帖由 方麗娟 於 09-10-6 15:19 發表

正是.

上次in PN時囝囝正值返緊kindermusik, interview時表現都幾好, storytime坐响佢坐右兩旁的兩個女孩, 一個食糖一個大喊, 但囝囝都冇受影響好有心機聽故事; 同老師個別in時又冇喊仲好好笑容...可惜最後都係on ...

好似所有細仔也是waiting...
到11月有位就會call你
PM好有可能仍有位...
你得閒call佢地問下依家係唔係full晒,12月插班機會大唔大,佢地Admin好好人,我果時也常call佢地,等佢地一有位就call你先
今年三四月佢地仲周圍call人插PN,我friend報KG, 佢叫佢四五月插PN先...

原帖由 方麗娟 於 09-10-6 15:19 發表

正是.

上次in PN時囝囝正值返緊kindermusik, interview時表現都幾好, storytime坐响佢坐右兩旁的兩個女孩, 一個食糖一個大喊, 但囝囝都冇受影響好有心機聽故事; 同老師個別in時又冇喊仲好好笑容...可惜最後都係on ...

請問佢地既kindermusik 教得好唔好?

無左Toddler's venture 啦, 仲諗住報tim...

醒目開學勳章

我上網搵唔到佢地kindermusick既playgroup資料呀,有無link睇睇,thx

醒目開學勳章

原帖由 jl118 於 09-10-6 20:49 發表
好似所有細仔也是waiting...
到11月有位就會call你
PM好有可能仍有位...
你得閒call佢地問下依家係唔係full晒,12月插班機會大唔大,佢地Admin好好人,我果時也常call佢地,等佢地一有位就call你先
今年三四月佢地仲周圍 ...

我打過去問, 佢幫我check咗阿仔仲係on waitlist,
我都明白通常d小朋友退學都係一個月通知,
即係最快都要10月底11月初才知道有冇位.
我咪順便問埋幾時in K1, 佢話11月份in, 會寄信通知interview日期和時間.
只係我有d心急想問下大家有冇試過咁情況,
睇下會唔會曾經返過kindermusik/又報定K1小朋友順利插班PN.

至於上下午班...下午對於我囝囝可能仲適合. 但我當時填意願表次序係咁:
1. 凱帆上午/2. 凱帆下午/3. 紅磡上午/4. 紅磡下午/5. 青衣上午/6. 青衣下午
請問會唔會影響收佢機會?

醒目開學勳章

原帖由 superbeagle 於 09-10-7 00:06 發表
請問佢地既kindermusik 教得好唔好?
無左Toddler's venture 啦, 仲諗住報tim...

尚可. 老師帶活動頗適合小朋友, 每個活動/動作係跟住首歌, 但好多時REPEAT成首歌, 小朋友就會失去興趣.

但課室唔夠大而一班又多人(12個BB+12個大人, 1位老師), 活動空間略嫌狹窄.

醒目開學勳章

原帖由 natalie_lee1010 於 09-10-7 09:30 發表
我上網搵唔到佢地kindermusick既playgroup資料呀,有無link睇睇,thx

你要打電話去學校問資料, 佢會fax比你.
或者親身去攞.
報名亦可fax/寄cheque.

原帖由 方麗娟 於 09-10-7 13:34 發表

我打過去問, 佢幫我check咗阿仔仲係on waitlist,
我咪順便問埋幾時in K1, 佢話11月份in, 會寄信通知interview日期和時間.
只係我 ...

我果時都係咁填, 後尾佢地call我插班, 收我個女讀n1. 不過我個係0703.

我都識朋友係in k1, 收左再問插班, 後尾都肯收佢個仔插班.

請問邊間校舍及教導最好呀?

1. 凱帆上午/2. 凱帆下午/3. 紅磡上午/4. 紅磡下午/5. 青衣上午/6. 青衣下午
請問會唔會影響收佢機會?

我相信以上的選擇無關係,因為我當日的選擇與您一樣.小女也是細女,今年11月插班.我同意他們的admin非常好人和有交帯,他們有update 和任何事情都會Call您...very nice...

只係我 ...

醒目開學勳章

原帖由 Tiggercat 於 09-10-7 15:27 發表
我相信以上的選擇無關係,因為我當日的選擇與您一樣.小女也是細女,今年11月插班.我同意他們的admin非常好人和 ...

你囡囡係10月出世, 11月已足2歲?
我囝囝11月中出世, 12月才可插班. 希望仲有機會.

不過又要面對多一次interview就有d壓力(小朋友梗係冇壓力啦, 係我有...).

醒目開學勳章

只係我 ...

我都覺得個priorty無乜影嚮,佢地有位時就會盡call家長...因你個仔未夠年紀,所以依家一定係waiting.
你下次就咁問佢依家係唔係full晒...
我女插到因當時PM未full,剩阿女果班都有4個位...
不過唔知今個學年乜環境,佢越來越出名、BB又越來越多
無左個playgroup我諗係用左來開小一面試班,我見Sat 有校車接小朋友上...

‹ 上一主題|下一主題