用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 你地小朋友食了兩天午膳有何評價?
樓主: wensi
go

你地小朋友食了兩天午膳有何評價? [複製鏈接]

係啦,,,我個女,,,只係食白飯...都唔知點好???? 可唔可以想想辦法呀? pls help our lovely babe.....
原帖由 wensi 於 09-10-16 10:52 發表

我個仔就好似你仔一樣, 係企出街唔太好食, 都會食張就下. 我仔講佢食左D 白飯, 偷走唔俾D EE捉到返去食過.

你地有無msn? 我有維他付責個個人個tele no. ...

原帖由 mabel_yu 於 09-11-5 00:06 發表
係啦,,,我個女,,,只係食白飯...都唔知點好???? 可唔可以想想辦法呀? pls help our lovely babe.....  

叫我俾D 時間, 你改好先搵我好過.  我他食左半個月無食啦! 盛左14日未食ge 俾左飯卷我, 無帶飯就攞卷去換飯食, 可以用到明年6月.

我而家朝早早多半個鐘起身煮飯佢帶.  我買3格飯壺, 最底個格入熱水可以保溫好d.

你要唔要電話?

大家好!  我係飯堂義工, 我都有試食過, 真是不是很好吃的, 比帆船還要差勁, 真不知道是誰選的.  我個囡都要求帶飯也不吃飯堂飯呀!  我看見多小朋友都話不好吃,  你們真的要返影給學校知道.  有需要可PM給我,希望幫到大家啦!

你地小朋友星期一食完學校d午膳有無事?

好似班班都有人痾嘔。

有d班3個 6個勁ge 成十人以上.

簽左兩年約

據我所知, 校方已Official 收到四個學生飯後不適的通知.
而校方亦已跟進事件.
假如大家有醫生紙而又未聯絡校方, 請盡快知會校方, 好使校方有足夠的數據及證明文件跟進事件進一步的發展.

原帖由 wensi 於 09-12-16 11:41 發表
你地小朋友星期一食完學校d午膳有無事?

好似班班都有人痾嘔。

有d班3個 6個勁ge 成十人以上.

簽左兩年約

學校網頁有特別通告 (4A)

今日 (18/12) 蘋果日報都有報導:

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20091218&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=13538270

原文自蘋果日報:
陳瑞祺喇沙 61學童腸胃炎
【本報訊】學校及院舍爆發腸胃炎和手足口病有上升趨勢,昨日兩間學校及赤柱監獄出現集體爆發,共有 135人染病。其中九龍城陳瑞祺喇沙小學有 61名學童及兩名職員腹瀉及嘔吐

學校徹底消毒
衞生防護中心發言人昨日表示, 61名染病的陳瑞祺喇沙小學學生,本月 6日起先後出現腹瀉及嘔吐等腸胃炎症狀,毋須入院,但暫時未能證實致病源。
中心已派員到該校視察,指導學校員工進行徹底消毒清潔,並要適當處理嘔吐物。

亞仔都投訴飯唔好食. 又無款選擇,又貴. 宜家重中埋蕉tim. 做家長既可以點做 ? 有無咩可以做到 ? 唔通真係要個個自己帶飯 ?

我真係想知學校下一步會點做?  既然通告已出, 新聞紙又登左.  究竟校方可以終於合約嗎?

原帖由 catherinepang 於 09-12-19 13:57 發表
亞仔都投訴飯唔好食. 又無款選擇,又貴. 宜家重中埋蕉tim. 做家長既可以點做 ? 有無咩可以做到 ? 唔通真係要個個自己帶飯 ?

所以我仔自己帶飯, 我怕我仔個lunch box 壞多. 估唔到.............

我仔仔話昨天的午膳好似好食咗少少
希望在嚴重流失「客仔」的情況下,供應商會積極改善食物的品質和味道,儘快挽回家長們的信心。

尋日張通告關於午膳退款, 想問問有無家長真的聯絡維他天地詢問事宜.

我個女,,直頭唔肯食呀... 今個月開始拎飯比佢...
原帖由 MimiCactus 於 10-1-5 13:51 發表
尋日張通告關於午膳退款, 想問問有無家長真的聯絡維他天地詢問事宜.  

我阿仔不嬲帶飯, 佢話之前佢果班得3個人帶, 而家一張枱(6-8個)坐唔晒, 家長飯果邊熱鬧左好多. 佢話個個同學仔都成日睇下人地有咩餸.......隔離飯香....

原帖由 mabel_yu 於 10-1-15 00:57 發表
我個女,,直頭唔肯食呀... 今個月開始拎飯比佢...  

原帖由 sandylam 於 10-1-15 09:57 發表
我阿仔不嬲帶飯, 佢話之前佢果班得3個人帶, 而家一張枱(6-8個)坐唔晒, 家長飯果邊熱鬧左好多. 佢話個個同學仔都成日睇下人地有咩餸.......隔離飯香....

...

不如講吓你地煮d 乜?

有時諗到頭都爆,送飯都易煮少少. 一早帶好多菜都唔煮得.

蕃茄蛋
吉野家牛肉飯, 汁分開放.
通粉,湯分開放
節瓜/椰菜/翠玉瓜 炒肉片/鷄柳
蒸肉餅

我多數係食之前果晚既餸 + 一樣當日煮既餸.

薯仔炆雞扒/豬肉
鹵牛展/牛肋骨/雞翼
栗米肉粒配西x花
豆腐肉碎
蒸茄子
餃子
魚肉讓冬菇
魚肉讓豆腐pok
boil egg 切片
boil 鵪春蛋
節瓜午餐肉
肉餅
什豆炒免治牛
蒸水蛋

一星期一次炒飯 or
通粉/意粉/白飯 + (茄汁/白汁/兒童咖哩汁+ 蟹柳+雞肉)

再諗唔到, 間中加上腸仔/魚蛋/ 墨丸..但不會經常, 始終加工食物.

原帖由 wensi 於 10-1-15 11:55 發表

不如講吓你地煮d 乜?

有時諗到頭都爆,送飯都易煮少少. 一早帶好多菜都唔煮得.

蕃茄蛋
吉野家牛肉飯, 汁分開放.
通粉,湯分開放
節瓜/椰菜/翠玉瓜 炒肉片/鷄柳
蒸肉餅 ...
‹ 上一主題|下一主題