用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 幾歲開始學琴好?
go

幾歲開始學琴好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我大囡就快3歲,
想比佢學琴,
但得3歲會唔會太細唔適合學?
應該幾大先學會好D呢?
   0    0    0    0

我個仔四歲, 將會學.
不過, 朋友既女三歲已經學, 而家都彈得唔錯, 個琴老師都係佢介紹, 我諗因人而異, 女仔早d都學得.
原帖由 ching1124 於 09-10-5 17:57 發表
我大囡就快3歲,
想比佢學琴,
但得3歲會唔會太細唔適合學?
應該幾大先學會好D呢?

簽名被屏蔽

如果單單以學鋼琴嚟講, 唔需要咁早學, 我女學琴之後2年, 佢阿哥先至學, 但好快就追到阿妹個級數, 因為大個D學野快D, 學費都畀少D
但係咁, 彈鋼琴係訓練到左右腦既, 對小朋友既音樂, 節奏感, 耐性........都有好大幫助, 所以早學都有好處
仲有, 有D小學收生會睇有無學琴架

認同。我女都係6歲先學,老師話6-7歲學好快追到4-5歲開始學的程度,不必操之過急。
原帖由 SmileFoReVeR 於 09-10-6 00:36 發表
如果單單以學鋼琴嚟講, 唔需要咁早學, 我女學琴之後2年, 佢阿哥先至學, 但好快就追到阿妹個級數, 因為大個D學野快D, 學費都畀少D
但係咁, 彈鋼琴係訓練到左右腦既, 對小朋友既音樂, 節奏感, 耐性........都 ...

其實要睇你個子女的小肌肉是否夠力, 有d大隻仔女可以三歲開始, 但會唔會集中精神同埋成日練習又另一件事, 我個都係5歲開始, so far 都okay ge.

比較理想係可以揸筆畫野寫野啦.
小朋友三歲可能太細. 手仔都未必有力.
可以比佢上住D音樂班接觸下音樂先. 到佢K2開始 4歲幾先學比較好/
因為學鋼琴都要小朋友識得英文字母同埋數數字.

咁小提琴可以幾多歲開始學呢?

my elder daughter's piano teacher said "it is better for kid over 4.5 yrs old to learn piano" because their hands are easier to handle the piano. Also they will be more understand what the teacher said..
‹ 上一主題|下一主題