用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"學生真係咁難適應到小學生活? ...
go

"啟思"學生真係咁難適應到小學生活? [複製鏈接]

各位家長, 請問讀"啟思"嘅小朋友係咪真係咁難適應到呢?因為身邊不只一個朋友講, 朋友嘅亞嫂又係咁講, 連早兩日响某連鎖快餐店坐側邊個姨姨都係咁講.

但係我自己揀學校嘅時候, 係考慮自己小朋友比較跳跳扎, 坐唔定, 活動教學可能會適合佢多d, 比較易吸收學到嘢.

係咪佢哋比較緊張呢?!
   0    0    0    0

我小朋友(男仔)現就讀啟思n1。我都曾考慮這個問題。

我覺得這個問題要視乎小朋友的性格及家長的意願。因為我仔仔之前又係好活潑,坐吾定。而我自己偏向要求小朋友要有自學能力,成人只在旁提點。

啟思n1老師好有耐性及愛心。亞仔入學一個月後明顯乖咗,聽話咗,自己懂收拾玩具、懂排隊及能坐10分鐘左右。

我在想,如果他不能融入學校生活,鐘意返學,又如能提高學習興趣呢?

至於升小一方面,我都查詢過學校,他們說畢業生多數去直資小學。

希望幫到你,我自已都在摸索階段中 !

原帖由 yanmamandy 於 09-10-5 14:01 發表
各位家長, 請問讀"啟思"嘅小朋友係咪真係咁難適應到呢?因為身邊不只一個朋友講, 朋友嘅亞嫂又係咁講, 連早兩日响某連鎖快餐店坐側邊個姨姨都係咁講.

但係我自己揀學校嘅時候, 係考慮自己小朋友比較跳跳扎, 坐唔定,  ...

my friend's daughter gudarated there & now in P1, she hate to do homework very much...

係呀 !! 不過我有個朋友個仔都係啟思讀咗4年 (n1-k3), 入咗第一志願的小學,在p1時仲全班考第2 tim。佢仲叫我放心讀。

我這個朋友係一個讀書好叻的人,所以我覺得家庭教育都係好重要。

原帖由 HebeMama630 於 09-10-5 23:48 發表
my friend's daughter gudarated there & now in P1, she hate to do homework very much...

多謝你嘅分享, Yokolee!

其實我自已都覺得首要係個小朋友鍾意返學先囉!佢唔鍾意學校又或者返學唔開心嘅, 有幾好嘅師資幾名校都好, 都係冇用, 佢根本唔會學到嘢!

開學到依家一個月多d, 發覺佢由初初未適應日日喊, (佢讀k1) 到依家笑住返學, 笑住放學, 同埋有時响屋企同佢玩嗰陣, 佢會同你講 : "媽咪, 請你坐吖!" "請你過來吖!", 呢d都响學校學嘅優雅用語! 都會幾開心囉!

不用客氣! 原來你仔仔係高年級哥哥。你好 :)

冇錯,現階段我希望培養小朋友的德育/品格方面,多於學術教育。(因我在家已教曉了他讀出很多英文字 :p)

其實睇過其他題目,活動教學的學校家長都有同樣問題,如創價及靈糧堂,家長都會擔心課程淺,小一追得好辛苦。針無2頭利,每間學校都有優點同缺點,在家/放學後家長要按小朋友能力去加強學校較弱的地方。我知道好多名校學生都要外出補習呢。

祝你仔仔學習愉快!

原帖由 yanmamandy 於 09-10-6 13:53 發表
多謝你嘅分享, Yokolee!

其實我自已都覺得首要係個小朋友鍾意返學先囉!佢唔鍾意學校又或者返學唔開心嘅, 有幾好嘅師資幾名校都好, 都係冇用, 佢根本唔會學到嘢!

開學到依家一個月多d, 發覺佢由初初未適應日日喊, ( ...

希望如你所講, 多謝晒!

初初都擔心自己唔夠其他家長咁著緊小朋友嘅將來, 揀錯方向, 累咗佢咁. 其實學你話齌, 自己响屋企/學外幫佢加強番咪ok囉! 佢識嘅嘢多番, 第時做家課都冇咁大壓力啦!
講真家課呢樣嘢, 想當年自己又何嘗喜歡呢!

我都祝你仔仔健康愉快!

My son is studying in Creative as well. We love this school as I believe interactive teaching is good to kids and is able to widen the thinking horizon. Drilling and stuffing approach may limit the development of a kid. However, I also face lots of pressure from the comments of freinds. They will only consider victoria, St. Caterine or 根 德 which operated by commercial way.
Furthermore, may I know how much of school bus fee they charge? As Creative charges us HKD1,300 from Kwai Chung to Kowloon Tong which I think is too expensive.

係囉!思考能力好d, 解決問題時都會識得轉彎向第2個方向行. (我自己係咁諗!)

至於puiyuenmama你問關於校車費嘅問題, 唔好意思,  我幫唔到你, 因為學校離屋企好近, 行路都到, 所以唔駛搭校車.

why your friend consider only Victoria, St cat and Kent?

Victoria 有乜好架?

原帖由 puiyuenmama 於 09-10-7 14:48 發表
My son is studying in Creative as well. We love this school as I believe interactive teaching is good to kids and is able to widen the thinking horizon. Drilling and stuffing approach may limit the de ...

印象中係貴嘅....我冇搭,n1太細,由工人帶,搭小巴。

原帖由 puiyuenmama 於 09-10-7 14:48 發表
My son is studying in Creative as well. We love this school as I believe interactive teaching is good to kids and is able to widen the thinking horizon. Drilling and stuffing approach may limit the de ...

我個仔今日interview啓思..聽你咁講我個仔都係跳跳扎..如果啓思收我個仔見佢返學日日都咁開心我就覺得ok啦...唔通你想見到個仔日日哭住返學咩???最緊要現佳段開心返學

我個仔依傢讀緊LAMTIN 啟思N1, 開心到爆, 不過我地會幫佢申請出年K1讀靈糧堂, 係因為呢間學校基督教, 有宣教師教聖經堂, 因為我地係基督徒, O岩晒我地, 但如果考唔到就會直1讀啟思至畢業(仁如果考到都唔知比唔比佢轉校, 因為佢返啟思真係返得好開心, D老師真係好有耐性及愛心)

‹ 上一主題|下一主題