用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 好煩呀,好怕會錯失仔仔黃金時期的學習機會呀! ...
go

好煩呀,好怕會錯失仔仔黃金時期的學習機會呀! [複製鏈接]

我仔仔而家三歲半啦,佢在耀能協會讀緊全日制的S位,見佢都有些進步,但有時又怕佢而家返緊的學校俾佢的訓練唔足夠,會錯失咗佢學習的黃金時期,所以想再報讀出面的私人訓練,不過又怕佢太辛苦,因佢而家返緊星期一至五全日制的訓練,總要佢星期六日再接受訓練,佢實在沒咩自己私人遊玩的時間,好矛盾!

請問各位媽咪有沒好似我咁嘅情況呀?你哋有沒再俾佢哋在出面的私人訓練呀?你哋仔仔會唔會覺得太辛苦呢?或者佢哋會有更多的進步呢?
   0    0    0    0

原帖由 天之涯 於 09-10-5 11:47 發表
我仔仔而家三歲半啦,佢在耀能協會讀緊全日制的S位,見佢都有些進步,但有時又怕佢而家返緊的學校俾佢的訓練唔足夠,會錯失咗佢學習的黃金時期,所以想再報讀出面的私人訓練,不過又怕佢太辛苦,因佢而家返緊星期一至五全日 ...

我仔仔起三歲半~四歲半(即i位幼兒班)經常(一星期兩次)於午睡後早退,出去私人訓練,因校下午時段通常吃喝玩多,抽離不太影响課程。私人的當然更專業(特訓),有更多進步空間,但最好在家重覆運用

醒目開學勳章

我小朋友以前都係個個星期有幼兒導師,ST,OT;而家祇有ST(兩個星期一次),一個星期一次吸收唔哂;OT就上小組(一星期一次);專注小組(一星期一次);夏天仲有一堂游泳,而家開始轉涼就停左.我自己就覺得唔好逼得太緊,又唔好太得閒.一日一堂岩岩好.

我仔仔3歲3個月,都係返耀能S位,宜家一星期兩堂接受上門特殊幼兒導師訓練,每堂2小時,逢星期六上音樂治療,遲的再每星期返一堂50分鐘的言語治療,真係好忙,但無法.....再遲我怕追不上。

Can you PM the information about where I can find "上門特殊幼兒導師"

thanks very very much!
add oil!! all of us.. do not give up!

pls check pm

原帖由 addmoreoil 於 09-10-6 00:28 發表
Can you PM the information about where I can find "上門特殊幼兒導師"

thanks very very much!
add oil!! all of us.. do not give up!

"上門特殊幼兒導師"

如果你地有人用緊 "上門特殊幼兒導師",  覺得好唔好, 請pm 給我 .

上門導師資料

原帖由 ClaraLau 於 09-10-5 22:18 發表
我仔仔3歲3個月,都係返耀能S位,宜家一星期兩堂接受上門特殊幼兒導師訓練,每堂2小時,逢星期六上音樂治療,遲的再每星期返一堂50分鐘的言語治療,真係好忙,但無法.....再遲我怕追不上。 ...

你用緊個上門導師好唔好呀,我都想攞d資料,thanks!

hi all,

please check PM.

Clara,

我想問你仔仔逢星期六的音樂治療有沒效呀?我都想俾仔仔返,你可唔可以俾果間音樂治療中心的資料我呀?Thanks!

原帖由 ClaraLau 於 09-10-5 22:18 發表
我仔仔3歲3個月,都係返耀能S位,宜家一星期兩堂接受上門特殊幼兒導師訓練,每堂2小時,逢星期六上音樂治療,遲的再每星期返一堂50分鐘的言語治療,真係好忙,但無法.....再遲我怕追不上。 ...

Would you mind to tell me the details of music therpy in Saturday? Please pm the details for me!
E-mail: [email protected]

除了協康好,仲有那一間好,thx!!

原帖由 天之涯 於 09-10-5 11:47 發表
我仔仔而家三歲半啦,佢在耀能協會讀緊全日制的S位,見佢都有些進步,但有時又怕佢而家返緊的學校俾佢的訓練唔足夠,會錯失咗佢學習的黃金時期,所以想再報讀出面的私人訓練,不過又怕佢太辛苦,因佢而家返緊星期一至五全日 ...

耀能協會好嗎??thx!!

我個仔讀耀能, 每星期有兩日放學後上個別訓練, 一日去自福會上社交/認知/感統, 一日去庭恩上言語治療!

原帖由 chaknok 於 09-11-2 14:24 發表
我個仔讀耀能, 每星期有兩日放學後上個別訓練, 一日去自福會上社交/認知/感統, 一日去庭恩上言語治療!

chaknok,

請問你覺得庭恩ok唔ok?  你0既小朋友有冇進步? 我都想幫我仔報讀??

ClaraLau,

Could you also provide me the details of "上門特殊幼兒導師訓練" and "音樂治療"?

I am also searching such services for my son.

Thanks.

好好!但真係要排好耐!不過佢依家搬咗, 加咗治療師就可能好d!
原帖由 仔女亞媽 於 09-11-3 00:28 發表

chaknok,

請問你覺得庭恩ok唔ok?  你0既小朋友有冇進步? 我都想幫我仔報讀??
‹ 上一主題|下一主題