用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒有人知道以下學校的校風和Banding?
go

有沒有人知道以下學校的校風和Banding? [複製鏈接]

- 孔聖堂中學
- 東華三院李潤田紀念中學
- 高主教書院
- 官立嘉道理爵士中學(西九龍)
- 聖公會李福慶中學
- 寶血女子中學
- 樂善堂梁銶琚書院
- 金文泰中學
- 聖馬可中學
- 匯知中學
   0    0    0    0

As I noted, they seem to be as follow:

- 孔聖堂中學 (Band 2 -> Band 3)
- 東華三院李潤田紀念中學 (Band 2)
- 高主教書院 (Band 1)
- 官立嘉道理爵士中學(西九龍) (Band 2)
- 聖公會李福慶中學 (Band 2)
- 寶血女子中學 (Band 2)
- 樂善堂梁銶琚書院 (Band 2)
- 金文泰中學 (Band 1)
- 聖馬可中學 (Band 1)
- 匯知中學 (Band 2)

Are you in Net 12? Most of them are in Net 12......

校風如何?

回覆 2# EDEL 的文章

EDEL,

妳是否對港島區的中學挺熟識?
我家姪女個性敏感及帶點神經質.我們都說她揀女校會較合適.而她雖讀到精英班,但成績不是尖子類.

請問妳可知以下女校的校風如何呢?
1) 真光中學/真光書院
2) 何東女子中學
3) 寶血女子中學
4) 嘉勒撒(鰂魚涌)
5) 培德 (香港仔)

2) 何東女子中學   
3) 寶血女子中學
4) 嘉勒撒(鰂魚涌)
5) 培德 (香港仔)

breefan,

吾該晒!
但係,想問"何東"都咁差咩?
有人同我講依家BPS 既校長,係 "何東"既前校長黎既?

- 小女今年剛升中一, 身為過來人的, 可以和BK 朋友分享一些自己的經驗。(小學校網Net 12, 家住港島東)

我家姪女個性敏感及帶點神經質.我們都說她揀女校會較合適.而她雖讀到精英班,但成績不是尖子類.
- 我相信你姪女該是band 1生吧, 但因性格, 可考慮一些band 1中學(但不要太top), 地區名校也不俗, 但要求老師們有教育熱誠.....

(HK2 Band 1 女中 - 校風不俗, 有基督教背景, 未有聽聞不利傳言...)

2) 何東女子中學
(HK2 Band 2 女中 - 老師suggest band 2 / band 1 尾可選, 但同時也知道有小朋友在入讀後, 性格有變, 亦聽聞有更差的, 可能只是一些個別case......)

3) 寶血女子中學
(HK3 Band 2 女中 - 校風不算差, 據稱老師非常有愛心及熱誠協助同學們, 如小朋友需要輔導/幫忙 (band 2生), 這或是一個good choice...)

4) 嘉勒撒(鰂魚涌)
(HK3 Band 1 女中 - 校風不錯, 有天主教背景, 往年只收55% - 60% 原校小六生, 取錄區內他校Band 1 生, 但近來是全日制小六生原校升讀, 收生質素不太清楚.....)

5) 培德 (香港仔)
(Sorry - 所知不多...)

原帖由 妙mill 於 09-10-20 13:26 發表
EDEL,

2) 何東女子中學
3) 寶 ...

EDEL,

真係吾該晒!
起初都將"何東"作為首選,依家要諗諗了.....
以我自己所知,真光同嘉諾撒校風好好.而阿嫂就話想揀一間最近屋企既"顯理",容易知道個女既動向.....
邊關事啫?
佢有心要扼你,幾近都扼到啦!

有沒有人知嘉諾撒聖心書院校風和Banding?
‹ 上一主題|下一主題