用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否直入
go

是否直入 [複製鏈接]

如果姐姐升中一,細佬仲可唔可以直入姐姐的小學?
   0    0    0    0

原帖由 ececbaby 於 09-10-3 11:46 發表
如果姐姐升中一,細佬仲可唔可以直入姐姐的小學?

not must but very big chance because term 4 + 8 = 20 points, if add term 6 = 25 points nearly must in.
無知是福

唔係要讀緊先有分嘅咩??

原帖由 ececbaby 於 09-10-3 12:20 發表
唔係要讀緊先有分嘅咩??

讀緊唔計分一定要收.
無知是福

請恕我stupid!
咁係迷細佬都未必十拿九穩入到呢?(如果姐姐間小學好多人apply)
term4,6,8係乜?
Thanks!

原帖由 brian61950 於 09-10-3 12:53 發表

讀緊唔計分一定要收.

醒目開學勳章

Term 4 - 父母兄姊是該小學畢業生加10分
Term 6 - 宗教分 (但必須是教會學校及學校認可)
Term 8 - 適齡分 10分

原帖由 ececbaby 於 09-10-3 13:32 發表
請恕我stupid!
咁係迷細佬都未必十拿九穩入到呢?(如果姐姐間小學好多人apply)
Thanks!

醒目開學勳章

term 4 - 父母兄姊是該校畢業生10分
term 6 - 宗教分 5分 (但要學校認同)
term 8 - 適齡分10分

要看什麼學校啦,我想反而是沒有宗教背景的津貼及官校有20分都好大機會
如果是有宗教背景,又是熱門的,就好大機會 - 入唔到

原帖由 ececbaby 於 09-10-3 13:32 發表
請恕我stupid!
Thanks!

升中一是如何介定
例如姐姐現在09/10讀緊小六, 10/11升中一, 咁細佬今年申請小一,即10/11入讀小一,咁可以直入嗎?但到時姐姐已經升咗中一

原帖由 jollyma 於 09-10-3 16:35 發表
升中一是如何介定
例如姐姐現在09/10讀緊小六, 10/11升中一, 咁細佬今年申請小一,即10/11入讀小一,咁可以直入嗎?但到時姐姐已經升咗中一

When you send the application form to school, your daughter is still studying in P6, that's mean your son has the  highest ranking to that school.

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 所以之前報紙都有賣過, 父母為左個細既可以直入(哥哥讀緊), 要求校長唔俾哥哥升班, 因為升左中, 細佬只有20分, 如果好似喇沙果d, 20分太多人, 只有1/5機會抽得中
原帖由 ziyi 於 09-10-3 04:24 PM 發表
term 4 - 父母兄姊是該校畢業生10分
term 6 - 宗教分 5分 (但要學校認同)
term 8 - 適齡分10分

要看什麼學校啦,我想反而是沒有宗教背景的津貼及官校有20分都好大機會
如果是有宗教背景,又是熱門的,就好大機會 - 入 ...

就係因為記得有呢單新聞,所以想問清楚,而家明白啦,多謝各位!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-3 17:10 發表
係呀, 所以之前報紙都有賣過, 父母為左個細既可以直入(哥哥讀緊), 要求校長唔俾哥哥升班, 因為升左中, 細佬只有20分, 如果好似喇沙果d, 20分太多人, 只有1/5機會抽得中
...

代價太大

我覺得若果為弟妹入讀名校, 而要兄姊留班, 代價太大, 亦欠公平
‹ 上一主題|下一主題