用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已收到st. cat application form
樓主: nc2000
go

已收到st. cat application form [複製鏈接]

原帖由 littleJasmine 於 8-10-2009 19:31 發表
我哋仲末收到!

我囡囡都未收到呀~好心急~唔知會唔會寄失.....>_<

我都未收到呀!!心急死...
尋日打過去問,佢話仲寄出緊d信, 叫我地等埋下星期二,如果仲係冇信收,就星期三打去check

原帖由 cchoiying 於 09-10-9 11:31 發表

我囡囡都未收到呀~好心急~唔知會唔會寄失.....>_

點解要知道父母喺邊間學校畢業?!

即係話成三四千人先收四百左右   仲要用幾日嚟interview喎......大家用平常心去面對會開心d架!

醒目開學勳章

我尋日寄左喇 ~~

原帖由 kerkermui 於 09-10-9 11:19 發表
你地會唔會親身交form呀? 定係都會寄呀?

原帖由 bcw 於 09-10-9 12:17 發表
我想問有無人知道,上、下午班是分別考慮收生,還是一併考慮?

因為教统局資料,上午班收21x人,下午26x人,而且多數人喜歡上午班。

報名表列出如果上午班滿,下午班是否考慮。

但如果上、下午是分開處理,肯定下午班會收足,就算你 ...

上下午班係一齊考慮的. 不過如果你選擇:
  出如果上午班滿,考慮下午班
的話, 咁你要預咗有好大機會要讀下午班.

(我上年就係咁)

不過, St. Cat - K2 全部都係下午班, K3全部都係上午班.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 主人168 於 09-10-9 13:44 發表
即係話成三四千人先收四百左右   仲要用幾日嚟interview喎......大家用平常心去面對會開心d架!

每級約600人呀!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Conzone 於 09-10-9 12:29 發表
點解要知道父母喺邊間學校畢業?!

因為如果係某d名校old boy.. 咁第時個派位結果好睇d囉!
可惜c6响港島私校畢業.. 無乜jetso~

仲有响邊打工!!!
搞到c6叫我填 "牌子名" 唔好填 "公司名", 起碼多d人識喎!

3-4k applicants & only have 600 vacanies!? It is simply lucky draw but not interview.

原帖由 主人168 於 09-10-9 13:44 發表

上年 interview兩日, 已經有三四千人個applicants (我個仔上年application number 都 35xx.)

今年要加多1日interview, 可能有5000+ wor.

有d小tips to share :
- Bring some tiny small snacks that your kids like (in case they cried or not in a good mood while waiting for interview, this may help)
- Bring some small toy that your kids like (it is OK to let your kid holding it during the interview if this helps calmn them down)
- Try to be patient, don't help them when answering teachers' question, the teacher will use their own way to lead them
- Remember to greet the teacher and say thankyou at the end

祝大家成功!!!!

:)

醒目開學勳章

原帖由 6321 於 09-10-9 14:24 發表
3-4k applicants & only have 600 vacanies!? It is simply lucky draw but not interview.

其實唔算太差..
我知道N1有學校收差唔多800-900份form, 收100人
相對SC, 要派5千幾張form先係差唔多ratio

不過最慘係form都未必有得你攞囉!

請問你們的表格是什麼顏色呀...我係粉紅色.

原帖由 kerkermui 於 09-10-9 15:12 發表

其實唔算太差..
我知道N1有學校收差唔多800-900份form, 收100人
相對SC, 要派5千幾張form先係差唔多ratio

不過最慘係form都未必有得你攞囉!

pink, 唔係全部一樣架咩? 有分顏色嗎?

原帖由 ChingChingChoy 於 09-10-9 16:00 發表
請問你們的表格是什麼顏色呀...我係粉紅色.

mine is green.

有無人好似我咁仲未收到form? 總共打過三次去問:

(1) Check 過,話會有 form.
(2) 叫我等到10/10(即是今日
(3)叫我等到下個星期中收不到才再電話給她們。

連我有個朋友過了一天才寄出 (i.e. 14/9)都于前天收到了。我是11/9下午寄出的,究竟發生什麼事?

我都未收到form呀....我都試過(1) & (3)... 希望呢幾日收到啦..好心急
我係9月12日早上寄的

原帖由 mouseandcat 於 09-10-9 17:38 發表

連我有個朋友過了一天才寄出 (i.e. 14/9)都于前天收到了。我是11/9下 ...

我都係11/9寄出架, 不過仲未收到FORM呀, 都唔知要等到幾時....

原帖由 mouseandcat 於 09-10-9 17:38 發表

連我有個朋友過了一天才寄出 (i.e. 14/9)都于前天收到了。我是11/9下 ...

請問有冇人可以share吓St. Catherine interview的形式及大既內容?Many thanks.

application form 有分顏色 (green / pink) 嗎? any difference ?
‹ 上一主題|下一主題