用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09-10 (IK1 H )同學仔召集
go

09-10 (IK1 H )同學仔召集 [複製鏈接]

hi, 大家好呀, 我個囡叫嵐嵐natalie, 佢係rainbow group呀, 唔知可以係呢度搵到幾多個同班同學仔呢~~ 大家互相交流下呀~~
   0    0    0    0

HI, 仔仔jacob,  我地同組呀!

原帖由 chuchu_ 於 09-10-2 13:39 發表
hi, 大家好呀, 我個囡叫嵐嵐natalie, 佢係rainbow group呀, 唔知可以係呢度搵到幾多個同班同學仔呢~~ 大家互相交流下呀~~

HI 仔仔darren yu starry組 請多多指教

Dear All IK1(H) parents,

冼希晴 [email protected] 報到. 請多多指教.

The school term has been started for a month. How are your feeling on the school so far?

Best regards.

返左一個月學, 我感覺呢間係一間好好既學校, 現在為止我都好滿意, 但就有少少覺得班主任唔主動聯絡家長囉, 咁可能一班有成30人既關係, 又可能以前nursey 班老c 會主動打黎, so now 感覺好唔實在囉, 但我覺得ms tsang 係一個好老c 黎, 但有時我又覺得佢疏忽左我個囡, 好似就興趣班第一日黎講, 佢竟然唔知我個囡無食到包包, 同佢有包包係書包,同埋每次問佢阿囡點呀. 佢都無好分析阿囡既性格好與壞我知, 只係講ok, 佢跟到, 咁我唯有自我安慰諗可能我個囡唔係最標青, 又唔係最曳曳個個, so 老師咪唔多留意囉.....但又可能我要求高少少, 我個囡係細囡12月出世, 仲希望老師會多加注意同照顧, 但事實又唔係咁 ,所以好多時都有少少失望, 但呢間不失係一間好好既學校黎

但最起碼, 我見個囡每日返到屋企都好開心, 成日開個書包出黎扮下老師呀, 又跟住本書唱歌, 讀字, 我就覺得無幫佢選擇錯學校, 可能開左學一個月, so 好多事都要慢慢比學校改善

不如大家如果每日問到仔仔囡囡返學做d 乜, 上黎講下呀,
因我成日問我隻大小姐, 佢有時講下, 有時唔講下, 我都好想知佢今日有乜做過...., 好似尋日咁我問佢, 佢話有出playgroud 玩, 同埋食左biscuit 同埋apple juice , 唔知真or 假..哈

又搭下咀先 ... 我都好滿意呢間學校 !  

不枉我放棄左禮賢同 st rosa 既留位費

原帖由 chuchu_ 於 09-10-7 13:22 發表
返左一個月學, 我感覺呢間係一間好好既學校, 現在為止我都好滿意, 但就有少少覺得班主任唔主動聯絡家長囉, 咁可能一班有成30人既關係, 又可能以前nursey 班老c 會主動打黎, so now 感覺好唔實在囉, 但我覺得ms tsang ...

暫時jacob都好中意祟真, 返來都會好主動拿書出來叫我同佢讀. 大部分佢都可以讀到俾我聽.
miss tsang都好少打俾我, 我昨天打俾佢, 佢今早8:30先打俾我, 回答都係好行: OK啦, 都幾適應, 都有俾反應. 我又問佢仔仔英文識唔識俾反應呀? 因我地平時都無同佢講英文, 好多時佢都係答YES. 老師又話佢明bor, 普通話好好. 趕住收線. 好似平時佢都要幫手上午班架, 又幾忙囉.
原帖由 chuchu_ 於 09-10-7 13:22 發表
返左一個月學, 我感覺呢間係一間好好既學校, 現在為止我都好滿意, 但就有少少覺得班主任唔主動聯絡家長囉, 咁可能一班有成30人既關係, 又可能以前nursey 班老c 會主動打黎, so now 感覺好唔實在囉, 但我覺得ms tsang ...

jacob 媽,

無錯呀,miss tsang 比你既反應同比我既都一樣wow, 又係話佢ok呀, 幾適應呀, 都識比反應呀, 問佢係咪坐唔定,話佢ok, 話佢時都會聽, 同你既一模一樣既 -,-

剛返左英語唱遊班,有張notice講教d乜, tue 剛教say hello, 介紹自己比同學仔識同say hello, 我諗唔會成堂都only hello掛, 但問阿囡又唔啋我....
原帖由 basicjanny 於 09-10-7 15:15 發表
暫時jacob都好中意祟真, 返來都會好主動拿書出來叫我同佢讀. 大部分佢都可以讀到俾我聽.
miss tsang都好少打俾我, 我昨天打俾佢, 佢今早8:30先打俾我, 回答都係好行: OK啦, 都幾適應, 都有俾反應. 我又問佢仔仔英文 ...

我由頭到尾都only 報左崇真同埋金巴倫, like 金巴倫小班囉, 開頭見有成30人都諗會唔會無choice 金巴倫係錯呢, 但now真係覺得無錯, 因一開始plan 報幼稚園,我都only報左崇真,不枉我咁like佢,哈~~

原帖由 chickenwing2006 於 09-10-7 13:58 發表
又搭下咀先 ... 我都好滿意呢間學校 !  

不枉我放棄左禮賢同 st rosa 既留位費

原來佢地做閱讀報告, 不止係學校圖書館借書要做, 係家中睇書都要做架?
jacob昨天才返學, 收到一張"閱讀報告"紙, 佢又無借書, 我問老師, 原來係家中睇書做d, 今日返來又有一張, 加上學校個本, 一共要做3份.
原帖由 chuchu_ 於 09-10-7 19:44 發表
我由頭到尾都only 報左崇真同埋金巴倫, like 金巴倫小班囉, 開頭見有成30人都諗會唔會無choice 金巴倫係錯呢, 但now真係覺得無錯, 因一開始plan 報幼稚園,我都only報左崇真,不枉我咁like佢,哈~~

...

校服我都係去學校睇左size再定, 都想買大小小可以著耐d.
原帖由 靚太太 於 09-10-8 23:36 發表
jacob 媽, chu chu:

等我地吹下水先,我今日個仔上小鐵人昨日上畫劇,我問佢好唔好玩,佢話好玩(不過好似求其答)我問佢晝戲做乜角式佢話扮司機! 咁攪笑!我問你想上英文唱遊or小鐵人佢話英文唱遊,都唔知佢邊句真!: ...

jacob下星期一至返興趣班, 我都頭痛緊俾咩佢食好.
包包, 蛋糕仔, 雞蛋, 飯團, 都係要睇大少胃口先知.
原帖由 靚太太 於 09-10-8 23:47 發表

大家分享下這幾日小朋友午餐食d乜呀!
我小朋友這兩日比佢5安奶奶(無飲到) 激死我,昨日腸仔包(只係食左一半,腸仔食晒)返屋企仲同工人講:姐姐我真係好鐘意食腸仔呀,腸仔好好味!

...

阿靚,

我都諗唔到比乜阿囡食, only 食包包, 但我都怕佢會悶,
都想try 下整d 愛心小食盒比佢, 等佢唔好咁悶悶, 可能fired egg ar , fired 腸仔呀, 火煺呀, or 帶少少壽司返去try下. 睇下邊樣佢like....

快d 下個月轉黎英語唱遊班同natalie 一齊唱歌仔啦..呵呵

係wow. 你12月個生日去到嗎, 你唔駛返工嗎, 因佢地攪6號, so 我去唔到呀,
因為我諗到時我會幫阿囡攪生日party係6號個日, 因佢10號係平日黎, 仲諗住到時請埋阿仔去生日會tim..呵呵~

原帖由 靚太太 於 09-10-8 23:47 發表

大家分享下這幾日小朋友午餐食d乜呀!
我小朋友這兩日比佢5安奶奶(無飲到) 激死我,昨日腸仔包(只係食左一半,腸仔食晒)返屋企仲同工人講:姐姐我真係好鐘意食腸仔呀,腸仔好好味!

...

Jacob媽:

個日玩完走左先記得無去到圖書館同你相認tim. 真係唔好意思呀~~
但我係on duty 時見到hebe 媽同hebe 同佢地相認左呀..haha

我想問你個日有無睇過校服既size 呀, 因我係買二手校服個樹睇過, 但又唔齊碼, 唔可以量下size, so 係咪要去校務處量架呢?

個日你有無見到ms tsang 呀, 我見到佢但好多人....佢都係duty 返係我地既班房104, 但勁多人. so 都無時間可以同佢傾到計同問到阿囡既野, 真失望唷~~~~

原帖由 basicjanny 於 09-10-9 10:31 發表
校服我都係去學校睇左size再定, 都想買大小小可以著耐d.

HI 阿靚:

我都想知冬季校服D SIZE 係點, 我諗我會訂T 恤同長褲我都會訂兩套囉. 校褸我都會訂一件, 但運動風衣我諗我會訂一件ONLY啦~~, 我個囡NOW 100cm, so  我都無乜IDEA, 我都諗我係咪要訂大碼, OR 再大D

原帖由 靚太太 於 09-10-8 23:36 發表

等我地吹下水先,我今日個仔上小鐵人昨日上畫劇,我問佢好唔好玩,佢話好玩(不過好似求其答)我問佢晝戲做乜角式佢話扮司機! 咁攪笑!我問你想上英文唱遊or小鐵人佢話英文唱遊,都唔知佢邊句真!: ...

chuchu,

我係操場陪仔仔玩, 都唔記得你係邊個攤位天, 所以都唔知點同你相認. 唔緊要, 下次搵機會.
個日係2手校服度, 我遲左去, 已經買剩幾件, 我只買左件毛衣外套, $10真係好抵.
我都唔記得去學校睇下D校服SIZE天, 我諗都係M碼得了.
個日我都見到MISS TSANG同李老師呀, 都傾左一陣, 問左佢, 都係話OK囉.
我問佢: 點解我寫左捐贈禮品個度, 要打電話去公司攞, 卻又退回了張回條?
佢話: 我以為你未有附上禮品, 所以退回, 沒留意到係要去公司攞架.
我唯有話: 唔緊要了, 我已經打左電話叫學校攞左了.
跟住我又問佢: 點解派左 EVI 個大堆野俾我呀? 我記得我未有登記交$架BOR.
佢又錄大對眼望住我: 係咩? 上面有無你個名架?
我話: 有仔仔個名呀? 洗唔洗一定要做裡面D野, 交返學校架.
佢又叫我帶回去俾佢, 查下WO. 我又問佢, 其實EVI重唔重要架? 適唔適合佢地K1架?
佢又話: 佢都無咩點睇, 都唔係全部人都有參加, 其實都唔太適合佢地LOR.
我真係覺得MISS TSANG唔太上心囉.
原帖由 chuchu_ 於 09-10-12 13:27 發表
Jacob媽:

個日玩完走左先記得無去到圖書館同你相認tim. 真係唔好意思呀~~
但我係on duty 時見到hebe 媽同hebe 同佢地相認左呀..haha

我想問你個日有無睇過校服既size 呀, 因我係買二手校服個樹睇過, 但又唔齊碼,  ...
‹ 上一主題|下一主題