用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 五級樂理試難合格嗎?
go

五級樂理試難合格嗎?

如題,請過來人分享。

唔難, 只要你有做pass paper應該好有把握. 我最唔勤力的學生都只係教2次都可以pass. 放鬆 d la. 真係好容易.

簽名被屏蔽

my kid is 7 years old, is it easy for him??

醒目開學勳章

我以前讀小學至初中時考過, 我合格
但依家到我個女考, 我看返佢d pass paper, 我真係一舊雲, 比返晒老師
我個女都係summer holiday 學左一個summer, 做左d pass paper, 前兩星期, 老師要佢做一個mock exam, 無得看書, 得7x, 岩岩呢個week 再做就8x

呢個sat 考啦, 希望佢合格, 吾合格就出年再考過

醒目開學勳章

回覆 2# wasabb 的文章

it's easy for a teenager
but not for a kid generally

一齊努力啦.........

原帖由 CrabPincers 於 2009/10/6 15:15 發表
我以前讀小學至初中時考過, 我合格
但依家到我個女考, 我看返佢d pass paper, 我真係一舊雲, 比返晒老師
我個女都係summer holiday 學左一個summer, 做左d pass paper, 前兩星期, 老師要佢做一個mock exam, 無得看書 ...

wasabb,

My daughter will take the exam this Sat too.  Sure fail la...... She's extremely careless.

原帖由 wasabb 於 09-10-9 01:18 發表
一齊努力啦.........

Yanamami,

Please check pm.

原帖由 Yanamami 於 2009/10/9 22:28 發表
wasabb,

My daughter will take the exam this Sat too.  Sure fail la...... She's extremely careless.

我自己初中考既時候都覺得難, 可能我資質平平.

我個仔考果年10歲, 我地陪佢去考, 佢話份卷唔難, 不過佢話個好驚個環境, 因為係其他學校既禮堂考, 所有野都好陌生, 又好認真, 考完出黎就話, 其實佢好早已經做完, 複完, 不過冇人起身走, 所以唔夠膽走, 等到佢前邊果個起身走, 佢先夠膽走, 因為佢唔夠膽四圍望, 所以唔知後邊有幾多人走左......
最後爭幾分滿分, 所以我覺得要合格應該唔難.

嘩...你個仔真係好勁喎,我唔要求高,合格就得架啦~~

原帖由 LittleKidult 於 2009/10/22 09:39 發表
我個仔考果年10歲, 我地陪佢去考, 佢話份卷唔難, 不過佢話個好驚個環境, 因為係其他學校既禮堂考, 所有野都好陌生, 又好認真, 考完出黎就話, 其實佢好早已經做完, 複完, 不過冇人起身走, 所以唔夠膽走, 等到佢前邊果 ...

其實每次考試的題目深淺程度有所不同, 我個女10歲第一次考, 由於準備時間太短, 差幾分先合格, 跟住, 她自己溫習考第二次, 就有8x啦.

原帖由 wasabb 於 09-10-2 23:26 發表
my kid is 7 years old, is it easy for him??

Dear wasabb:
我囡囡準備緊考明年四級試,如無意外pass便會緊接著會考樂理,那時會和妳囝囝一樣大(age 7),所以我都想問妳囝囝需要準備時間使唔使學半年呢?

佢由暑假開始上堂,上咗大概20堂囉..

原帖由 A+BJ 於 2009/10/28 22:17 發表

Dear wasabb:
我囡囡準備緊考明年四級試,如無意外pass便會緊接著會考樂理,那時會和妳囝囝一樣大(age 7),所以我都想問妳囝囝需要準備時間使唔使學半年呢? ...

原帖由 wasabb 於 09-10-30 23:42 發表
佢由暑假開始上堂,上咗大概20堂囉..

謝謝回覆!那請問妳嘅意思是他還未上完嗎?是否還繼續直至考為止呢?囝囝年紀細妳是否比佢單對單學呢?那學費又要多少呢?可否分享一吓呢?謝謝妳的分享。

醒目開學勳章

原帖由 A+BJ 於 09-10-31 21:54 發表

謝謝回覆!那請問妳嘅意思是他還未上完嗎?是否還繼續直至考為止呢?囝囝年紀細妳是否比佢單對單學呢?那學費又要多少呢?可否分享一吓呢?謝謝妳的分享。 ...

依家好小會連續甘上樂理
我個女都係summer holiday 時一week 上兩堂, 每堂2個鐘(小組)

開學之後就一week 一個鐘(做past paper)

之後就去考試啦..........

我係搵囝囝教琴既老師教佢樂理,係一對二既(因為家姐都一齊考),由今年暑假始上堂,响暑假期間就一個星期上兩堂,每堂個半鐘,到咗開學就減為一星期一堂,總共上咗大約廿堂就去考,而家巳經上完堂(因為佢係10月考既)

原帖由 A+BJ 於 2009/10/31 21:54 發表

謝謝回覆!那請問妳嘅意思是他還未上完嗎?是否還繼續直至考為止呢?囝囝年紀細妳是否比佢單對單學呢?那學費又要多少呢?可否分享一吓呢?謝謝妳的分享。 ...

我個琴老師反而話密集式上堂好啲,因為好多野要記,如果拖長嚟教,會好容易教到後面又唔記得前面果啲,所以倒不如上雞精班,一次過記所有既野,而且小朋友既短暫記憶應該比較強,咁我就比佢由暑假開始,等佢可以多啲時間上堂同做past paper

不過呢啲都係視乎每個老師既睇法

原帖由 CrabPincers 於 2009/11/2 13:48 發表

依家好小會連續甘上樂理
我個女都係summer holiday 時一week 上兩堂, 每堂2個鐘(小組)

開學之後就一week 一個鐘(做past paper)

之後就去考試啦..........