用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 又炒大鑊
樓主: 牛咪咪
go

又炒大鑊 [複製鏈接]

13 歲已經遲啦, 我個囡 11 歲就可始黎, 初初真系想死啦, 叫佢幫我拎啲嘢, 佢話你平時都唔幫我拎啦, 就算拎都黑口黑面.... 同你去街, 有啲覺得自己系 ETC , 其與真系當唔識你, 好似識你系一件好於既......事件多不勝數.....

而家做父母真系難, 唔理佢, 又話唔關心佢, 理佢又話你煩......

最後我都放棄, 唔好咁執著, 有啲嘢講完就算, 唔好好似小學咁成日提住, 好彩個女都算自律, 總之唔好無心機讀書就算啦....

我地真系要學習佢地長大啦, 要放手啦, 咁大家都好過啲....

而家個女返而會同我傾多啲, 有時系學校上堂瞓覺都會返黎同我講, 有時大家又笑下 佢啲老師, 關系反而親密咗, 佢家下晚晚同我傾完計都要錫一輪先比我出去.... 呢個系我意想不到既結果...原來, 你只須知放手, 當佢系大人咁傾計, 態度唔好成日話佢錯, 有啲嘢, 笑笑口同佢分析重好. 我系公司有咩比人蝦, 我又會同佢講, 細佬又咩問題我又同佢講, 咁佢覺得你尊重佢, 會同你分擔, 又會幫手睇住細佬, 見到佢去關心個細佬 同細佬慢慢分析, 真系咩都值啦.....

大家努力呀.... 最重要既系唔好同佢地計較, 過兩年就好好多架啦.....

原帖由 ntefamily 於 09-10-5 19:46 發表

傻媽媽2007 ,

其實多數有反叛傾向的小朋友要搞幾耐才會生性呢? 是否真係如老師話要到中四才定d呢

聽啲朋友講, 大部份都要到中三以後先會好啲...我個女而家好好多, 不過就時不時性格分列 , 一時就鬼咁好, 一時就黑口黑面, 系咁架啦, 佢家下肯同你講多兩句, 唔好無尾音, 我已經願啦, 有啲朋友話, 個女一返屋企就入房, 上綱, 食飯就叫極都唔出黎, 成日話一陣一陣, 你食咗一半佢先慢慢行出黎, 死未..... 所以我同佢地約法3 張, 話定比佢地知, 有咩我系忍受唔到, 叫佢要守規距..

原帖由 Rattie 於 09-10-5 17:44 發表
又或者可以諗吓亞囡家吓嘅行為, 你以前(做女果陣)有冇做過呢?

我成日都系咁諗, 不過而家年代唔同, 真系唔可以咁比...
我地細個亞媽要搵食, 放低錢就返工啦, 家下... 獨留16歲以下兒童在家系犯法架.......

原帖由 ntefamily 於 09-10-6 21:19 發表

就係咁, 睇來仲有排搞

無辦法, 唯有忍下...

我會比佢知, 你系唔岩, 我唔發皮氣都系忍梗, 千析唔好硬黎, 要記住, 佢一放 " pair " 你就無計諗.
‹ 上一主題|下一主題