用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 又炒大鑊
go

又炒大鑊

今日又同亞女炒大鑊, 就來13就鬼甘情緒化, 真係氣頂, 覺自己好淒涼, 照顧佢十幾年, 吾好話要我開心, 只係吾激我都偷笑, 仲要睇佢面色, 真係好嬲呀

醒目開學勳章

hi,

me 2!

yuk hei mum

原帖由 牛咪咪 於 09-9-30 23:12 發表
今日又同亞女炒大鑊, 就來13就鬼甘情緒化, 真係氣頂, 覺自己好淒涼, 照顧佢十幾年, 吾好話要我開心, 只係吾激我都偷笑, 仲要睇佢面色, 真係好嬲呀

所為何事?
其實喱啲事我諗好多人都有,包括自已;係一個必經既磨合過程。重要既係對事唔對人,搵倒相處既默契就OK。一個係自已骨肉,另一個係阿媽,有乜咁大仇口,唔可以解決倒?

係一D時間甘0既安排, 我想佢做晒D功課, 聽日同佢去睇戲, 佢又話想睇完戲先做, 終於無睇到, 因為佢今日病左, 其實只係一D生活上0既小問題, 但係佢成日都會覺得我好長氣, 其實我想長氣咩? 佢如果咩都做到妥, 吾通我得嫻無野做, 我話佢情緒化, 佢話係我傳染俾佢WOO.......種種......講都講吾晒......兩個字(勞氣)

女仔早熟, 13歲已踏入青春期, 唔細架啦, 試當她做成人看待有商有量呀, 雙方針鋒相對不是解決問題的方法, 只會令關係越來越差, 最終不能修補吧了, 回頭靜思找尋問題所在方為上上之策, 如獨力難支, 請學校社工幫忙, 趁關係未至不可收拾地步, 盡力疏解, 祝福你!!!

我又覺得你地母女關係唔錯噃, 起碼會一齊去睇戲, 我都係一個好有原則既人, 同你一樣覺得應該先做完應該做既事先玩, 試過有一次同仔仔溫書, 佢一路吹笛一路溫書, 激到我爆血管咁制, 好聲好氣叫佢唔好吹笛, 仔仔唔理你我, 我嬲到一巴打埋去, 之後都覺得自己太衝動, 破壞咗大家既關係, 又解決唔到問題....
後來同其他媽咪傾開, 佢點醒咗我, 佢話係咁既情況, 應該問比仔仔係唔係想吹笛, 如果係就比仔仔吹一陣笛, 不過講明吹完後要專心溫書...
個道理係唔理黑貓定白貓, 捉到老鼠既就係好貓, 女女想睇完戲先做功課, 你咪退一步海闊天空囉.....  
原帖由 牛咪咪 於 09-10-1 06:51 PM 發表
係一D時間甘0既安排, 我想佢做晒D功課, 聽日同佢去睇戲, 佢又話想睇完戲先做, 終於無睇到, 因為佢今日病左, 其實只係一D生活上0既小問題, 但係佢成日都會覺得我好長氣, 其實我想長氣咩? 佢如果咩都做到妥, 吾通我得 ...
Tomorrow is better

講得好,

我上年同個囡嘅關係都好緊張,聽咗學校個講座,思前想後,最後終於妥協,依家佢仲分享同學仔(男)D日常細節,等我冇咁擔心添.

依家我同佢雨過天青,飲得杯落.  
原帖由 Elona 於 09-10-1 23:03 發表
我又覺得你地母女關係唔錯噃, 起碼會一齊去睇戲, 我都係一個好有原則既人, 同你一樣覺得應該先做完應該做既事先玩, 試過有一次同仔仔溫書, 佢一路吹笛一路溫書, 激到我爆血管咁制, 好聲好氣叫佢唔好吹笛, 仔仔唔理你 ...

原帖由 牛咪咪 於 09-10-1 18:51 發表
係一D時間甘0既安排, 我想佢做晒D功課, 聽日同佢去睇戲, 佢又話想睇完戲先做, 終於無睇到, 因為佢今日病左, 其實只係一D生活上0既小問題, 但係佢成日都會覺得我好長氣, 其實我想長氣咩? 佢如果咩都做到妥, 吾通我得 ...

其實我諗而家當務之急係搵個"和事佬"令你同個女好番先,爸爸係最好既人選。
長遠你應該開始接受你個女會"長大"喱個事實。如果比我,我會同個女傾,假如有10樣功課,可唔可以做左6樣難啲既功課先,等睇完戲,再做埋剩低嗰啲?
如果啲嘢係控制範圍內,大家睇戲都睇得安心啲丫,對大家都好。
有時站在細路個角度睇,啲大人來來去去都3幅被,雖然係苦口婆心,但點都有啲抗拒。一齊參與一啲活動,能令大家個心都近啲。
緊記一點,無論點火遮眼都好,都唔好打塊面,郁左手就好難返轉頭架啦。

多謝晒各位意見, 因為中學生活真係好繁忙, 我知佢想輕鬆下, 但係各樣功課排到甘來, 仲有課外活動......, 唉, 仲病埋, 我今日都無催佢啦, 佢話起身睇一陣電視再做其他野, 我話2:00到就要做, 甘大家都OK, 佢都大, 渣頸就命都要, 如果吾係大家關係差左,到時講咩都吾聽仲死

有無做一個workable既timetable?
(當中要包括玩同hea既時間bor)
大家跟住時間表做, 減少argue....

我仔尋晚開始燒呀
病左我就通常都會比佢完全休息

青春期

我個仔話青春期係咁架啦,但會不會有小小是一種籍口呢?同你發完脾氣,轉個頭就好似冇事發生一樣。 真係好似坐過山車一樣,一時就同你好friend,一時為好小事就發晒脾氣,真係為人父母甚艱難!

多謝晒各位意見, 因為中學生活真係好繁忙, 我知佢想輕鬆下, 但係各樣功課排到咁來, 仲有課外活動......, 唉, 仲病埋, 我今日都無催佢啦, 佢話起身睇一陣電視再做其他野, 我話2:00到就要做, 咁大家都OK, 佢都大, 渣頸就命都要, 如果吾係大家關係差左,到時講咩都吾聽仲死

我想只要是作為家長的,大家都遇過這種情況,其實可以試試站在他們的立場來勸說,例如:我兒無論功課多與少,晚上總要十一時許才能上床睡覺,於是爸爸便叨叨的他快點,這時便開始有零星衝突,我終於開聲說:「這陣子你總是很晚才睡,我們都知你有很多事情做,只是擔心你會否太累,影響身體而已。」他沉默了一會,便說會盡快上床去。

原帖由 hhma 於 09-10-2 12:16 發表
有無做一個workable既timetable?
(當中要包括玩同hea既時間bor)
大家跟住時間表做, 減少argue....

我仔尋晚開始燒呀
病左我就通常都會比佢完全休息

依段時間我諗比較難;一來轉緊冬令,二來有好多校內補習呀,大哥哥大姐姐嗰啲呀,仲有校隊閒日訓練呀,有時又話去同學屋企做Project;總言之有時返到屋企都7、8點,但有時又4點幾喎,都唔知點定時間;唯有得閒既就做定啲功課佢,唔駛到時踢晒腳咁,吓吓要成12點幾先訓得。

原帖由 牛咪咪 於 09-10-2 10:53 發表
多謝晒各位意見, 因為中學生活真係好繁忙, 我知佢想輕鬆下, 但係各樣功課排到甘來, 仲有課外活動......, 唉, 仲病埋, 我今日都無催佢啦, 佢話起身睇一陣電視再做其他野, 我話2:00到就要做, 甘大家都OK, 佢都大, 渣頸 ...

其實你個女怕唔怕"欠交功課"架......而家好似你比佢更加怕"欠交功課"....
如果佢做到12:00都要做晒先肯訓.....你咪"狠心d"俾佢"嘆"1,2次囉.....

13 歲已經遲啦, 我個囡 11 歲就可始黎, 初初真系想死啦, 叫佢幫我拎啲嘢, 佢話你平時都唔幫我拎啦, 就算拎都黑口黑面.... 同你去街, 有啲覺得自己系 ETC , 其與真系當唔識你, 好似識你系一件好於既......事件多不勝數.....

而家做父母真系難, 唔理佢, 又話唔關心佢, 理佢又話你煩......

最後我都放棄, 唔好咁執著, 有啲嘢講完就算, 唔好好似小學咁成日提住, 好彩個女都算自律, 總之唔好無心機讀書就算啦....

我地真系要學習佢地長大啦, 要放手啦, 咁大家都好過啲....

而家個女返而會同我傾多啲, 有時系學校上堂瞓覺都會返黎同我講, 有時大家又笑下 佢啲老師, 關系反而親密咗, 佢家下晚晚同我傾完計都要錫一輪先比我出去.... 呢個系我意想不到既結果...原來, 你只須知放手, 當佢系大人咁傾計, 態度唔好成日話佢錯, 有啲嘢, 笑笑口同佢分析重好. 我系公司有咩比人蝦, 我又會同佢講, 細佬又咩問題我又同佢講, 咁佢覺得你尊重佢, 會同你分擔, 又會幫手睇住細佬, 見到佢去關心個細佬 同細佬慢慢分析, 真系咩都值啦.....

大家努力呀.... 最重要既系唔好同佢地計較, 過兩年就好好多架啦.....

又或者可以諗吓吓嘅行為,以前()做過呢?

原帖由 ntefamily 於 09-10-5 19:46 發表

傻媽媽2007 ,

其實多數有反叛傾向的小朋友要搞幾耐才會生性呢? 是否真係如老師話要到中四才定d呢

聽啲朋友講, 大部份都要到中三以後先會好啲...我個女而家好好多, 不過就時不時性格分列 , 一時就鬼咁好, 一時就黑口黑面, 系咁架啦, 佢家下肯同你講多兩句, 唔好無尾音, 我已經願啦, 有啲朋友話, 個女一返屋企就入房, 上綱, 食飯就叫極都唔出黎, 成日話一陣一陣, 你食咗一半佢先慢慢行出黎, 死未..... 所以我同佢地約法3 張, 話定比佢地知, 有咩我系忍受唔到, 叫佢要守規距..