用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-10-5 13:39 發表
唔會住3日2晚咁少, 第1次17/10 至31/10都有15天, 第2及第3次約8天.

你囝囝學校冇exeat weekends? 定係可以留喺學校住?
[img][/img]

醒目開學勳章

你吾使食甜品都sweet sweet 啦

原帖由 msmchan 於 09-10-5 13:32 發表
呀囝中秋節當晚打電話同我們說"中秋節快樂" 我們好開心呀,   他還說和同學煮飯食, 他煮----- 節瓜粉絲蝦米----好味

Exeat weekends 可以留在學校

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-5 13:43 發表

你囝囝學校冇exeat weekends? 定係可以留喺學校住?

原帖由 msmchan 於 09-10-5 12:50 發表
我囝都是2011年到期, 又要再次作戰  

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-5 13:42 發表
GBP200

好貴....

WaWa GBP200

我仔half-term係學校住,以前prep school和剛轉的 senior school都係住在學校,所以慳好多

醒目開學勳章

DoReMi媽

真係英雄所見略同 我一去到學校, 就發覺去London guardian (朋友)屋企太遠, 所以照足你嘅idea, 同另一同學仔share一個homestay, 跟另一間guardian 公司, 大家互相有照應

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-5 13:33 發表

嘩 ~ GBP200好貴喎! 如果exeat weekend只係去3日2夜條數咪好唔抵? 同埋佢只係接待你一個小朋友, 所有車費都係你囝囝俾晒, 唔會有同學仔share, 不如叫你仔問吓同學啲guardian有冇位多出嚟收埋你個仔好過啦 ...

GBP200只是接送費, 住宿每天GBP30  

原帖由 babychacha 於 09-10-5 13:51 發表

WaWa GBP200

我仔half-term係學校住,以前prep school和剛轉的 senior school都係住在學校,所以慳好多

原帖由 msmchan 於 09-10-5 13:54 發表

所以我揾D全包嘅學校,慳番D

我仔有個原本好樂觀女同學去左Oxford 一所學校讀year 9, 因為homesick, 好唔開心, 成日哭訴!好慘!

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-5 14:02 發表
我仔有個原本好樂觀女同學去左Oxford 一所學校讀year 9, 因為homesick, 好唔開心, 成日哭訴!好慘!

希望佢快D適應 如果咁父母仲担心

醒目開學勳章

學校係可以有一個或以上的guardian, 只要註明每位guardian 的範疇, 例如guardian A (原有)負責學生學業問題, 如家長會等, guardian B(同學父母) 就負責學生half term homestay, 讓學校知道學生放假時的去向, 及接送問題, 若homestay 在學校附近, 會比較慳錢和時間, 當然, 今年是第一年, 我地成班mama們會混亂些, 下一年會醒目得多, 可能連guardian也不用了

原帖由 msmchan 於 09-10-5 12:19 發表
是親戚的朋友, 與guardian 公司一樣都是要收錢的, 因當初好趕所以找朋友介紹

呀囝說想第二次不去, 想到新相識的同學家, 車程1小時, 我們也不想他到同學到, 因怕煩到人, 及不知如何向現在的guardian交代.

...

醒目開學勳章

住宿GBP30又ok 喎, 有些要GBP100/day

原帖由 msmchan 於 09-10-5 13:54 發表

個女仔是否自願去UK, 如果是父母強制去一定不開心. 希望盡快適應啦, 我有朋友說他N年前去uk, 是父母迫的, 他每天看著日曆數幾時回港, 又沒有與當地朋友玩, 日日哭, 哭了足足3個月.  

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-5 14:02 發表

醒目開學勳章

Oxford 幾熱鬧嘅喎, 見到d學生weekend 好鬼happy 架, 好過我囡果度啦, 靜到飛起

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-5 14:13 發表
住宿GBP30又ok 喎, 有些要GBP100/day

GBP100/day

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-5 13:52 發表
DoReMi媽

真係英雄所見略同 我一去到學校, 就發覺去London guardian (朋友)屋企太遠, 所以照足你嘅idea, 同另一同學仔share一個homestay, 跟另一間guardian 公司, 大家互相有照應

...

[img][/img]

18歲以下都要guardian, guardian 可能要讀完A level後夠18歲才不要

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-5 14:10 發表
學校係可以有一個或以上的guardian, 只要註明每位guardian 的範疇, 例如guardian A (原有)負責學生學業問題, 如家長會等, guardian B(同學父母) 就負責學生half term homestay, 讓學校知道學生放假時的去向, 及接送 ...

其實除左 term break 唔返香港之外,去 guardian 既次數真係唔多.初時以為個個星期去,而家就覺得 guardian 既年費真係幾貴.

不過我都認為有其他同學同一個 guardian,會好好多.特別係女仔.

我個女個 guardian住得好近,所以會包埋接送,但佢個對孖仔,5-6歲,破壞力極強,有時都怕個女會整親佢地,亦怕個女d野比佢地整爛.

而家嘗試同其他家長收集 guardian d 資料,整理一份參考,等大家學期尾轉 guardian 有個底.始終每年都有畢業生,有好野梗係keep 左先啦.

醒目開學勳章

囡有個同學仔話可以叫佢父母做guardian, 仲叫囡half term 去佢屋企住, 不過我吾會比

原帖由 msmchan 於 09-10-5 14:19 發表
18歲以下都要guardian, guardian 可能要讀完A level後夠18歲才不要

何解吾比

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-5 15:00 發表
囡有個同學仔話可以叫佢父母做guardian, 仲叫囡half term 去佢屋企住, 不過我吾會比
‹ 上一主題|下一主題