用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

是親戚的朋友, 與guardian 公司一樣都是要收錢的, 因當初好趕所以找朋友介紹

呀囝說想第二次不去, 想到新相識的同學家, 車程1小時, 我們也不想他到同學到, 因怕煩到人, 及不知如何向現在的guardian交代.

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-5 12:02 發表

你揾唔到喺附近o既guardian? 定還是個guardian係你朋友, 所以咁遠都去?

據我所知,係因為多左好多中國(大陸)既學生,去到英國唔係讀書,英國方面於是作出相應措施,唔知係唔係咁.

咁2年後要再簽visa時, 是否申請BNO好點呢, 免費簽visa又不需要到警署報到

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-5 11:59 發表

我喺其他forum睇到話佢哋對中國國藉o既會咁樣做, 所以最好聲明係HKSAR, Chinese.

原帖由 joenjac 於 09-10-5 12:19 發表
據我所知,係因為多左好多中國(大陸)既學生,去到英國唔係讀書,英國方面於是作出相應措施,唔知係唔係咁.

好似係喎, 所以有新嘅visa lestter出現.

新visa letter 出現, 唔明

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-5 12:26 發表

好似係喎, 所以有新嘅visa lestter出現.

原帖由 msmchan 於 09-10-5 12:29 發表
新visa letter 出現, 唔明

攞student visa 要有學校信.

sorry, 我知student visa要學校信, 但我是不明 "新" student visa letter 的意思, 我們在今年6月後取的student visa letter, 己是新政策的student visa letter format, 重有比我們申請時的還有更"新" 的嗎?

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-5 12:34 發表

攞student visa 要有學校信.

hi 大家好

我仔簽証 2011年到期,到時又唔知改成點

我囝都是2011年到期, 又要再次作戰  

原帖由 babychacha 於 09-10-5 12:47 發表
我仔簽証 2011年到期,到時又唔知改成點

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-4 21:42 發表
joenjac : 咁你好快見到個女:

我個仔間學校term break 好短, 所以唔返:(

28th October (12.30pm) Half Term begins -1st November (10pm) Half Term ends

TB咁短,你個仔讀 concord college?

原帖由 msmchan 於 09-10-5 12:19 發表
是親戚的朋友, 與guardian 公司一樣都是要收錢的, 因當初好趕所以找朋友介紹

呀囝說想第二次不去, 想到新相識的同學家, 車程1小時, 我們也不想他到同學到, 因怕煩到人, 及不知如何向現在的guardian交代.

...

其實佢地收晒錢,基本上唔使點交代,問題係去同學度,係以交情做基礎,有變故時會幾麻煩.

不如問下同學仔而家既 guardian 仲有無位,一來近,2來有照應,3來一齊學壞, 哈!

醒目開學勳章

我都聽人地甘講過, 尤其係女仔

原帖由 joenjac 於 09-10-5 12:19 發表

醒目開學勳章

都幾遠, 甘guardian會吾會接送??

原帖由 msmchan 於 09-10-5 11:57 發表
呀囝要乘3-4hours 車到guardian 度   

同學仔的家人在uk. 不是guardian 公司

當時找現時的guardian時, 他說過以前曾做過一位同學guardian, 但這位同學在兩年內只是到過他的家2次, 他還說, 他給了學校做guardian資料是有責任照顧學生, 學生放假不到他家(除了回港), 發生不愉快的事情, 他是有責任的, 所以他希望呀囝不要像以前的學生.

guardian說的有他的原因, 但呀囝想近學校不用乘太耐車又有他的原因

原帖由 joenjac 於 09-10-5 13:04 發表

其實佢地收晒錢,基本上唔使點交代,問題係去同學度,係以交情做基礎,有變故時會幾麻煩.

不如問下同學仔而家既 guardian 仲有無位,一來近,2來有照應,3來一齊學壞, 哈! ...

guardian 會接送,要收來回GBP200(說是services charge), guardian車票另計.

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-5 13:17 發表
都幾遠, 甘guardian會吾會接送??

呀囝中秋節當晚打電話同我們說"中秋節快樂" 我們好開心呀,   他還說和同學煮飯食, 他煮----- 節瓜粉絲蝦米----好味

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-10-5 13:25 發表
guardian 會接送,要收來回GBP200(說是services charge), guardian車票另計.

嘩 ~ GBP200好貴喎! 如果exeat weekend只係去3日2夜條數咪好唔抵? 同埋佢只係接待你一個小朋友, 所有車費都係你囝囝俾晒, 唔會有同學仔share, 不如叫你仔問吓同學啲guardian有冇位多出嚟收埋你個仔好過啦, 又唔駛咁遠, 又可以有伴, 長此以往都唔係辦法, 講真, 搭3, 4個鈡頭車去guardian度真係太遠嘞!
[img][/img]

唔會住3日2晚咁少, 第1次17/10 至31/10都有15天, 第2及第3次約8天.

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-5 13:33 發表

嘩 ~ GBP200好貴喎! 如果exeat weekend只係去3日2夜條數咪好唔抵? 同埋佢只係接待你一個小朋友, 所有車費都係你囝囝俾晒, 唔會有同學仔share, 不如叫你仔問吓同學啲guardian有冇位多出嚟收埋你個仔好過啦 ...

醒目開學勳章

GBP200

好貴....

原帖由 msmchan 於 09-10-5 13:25 發表
‹ 上一主題|下一主題