用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

唉 ... 只係怕有呢d同學係左近, 學校以為佢地同道中人, 比學校吾好印象!!

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-2 11:35 發表

個女仔好有錢! 我仔嘅同房係四川人, 爸爸係CEO, 好自我中心!上課好嘈! 唔理人!

其實都好怕見到呢d學生.佢父母又點解仲會送個女去外國呢?

我個女間學校 有個北京既女同學,成績好勁,後來先知係資優,琴晚先知佢阿爸,北京富豪排名第8,但個女仔一d都唔囂張.

真係一樣米百樣人.

你地仔女而家功課多嗎?有冇難度?

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-2 11:04 發表

因為我2個小朋友喺唔同省份讀書, 直情連方向都唔同, 所以需要去唔同地方(都幾辛苦ga, 動輒要揸3個鈡頭車, 如果同日來回要6個鈡, 可想而知幾辛苦~不過係我老公), 同埋有時喺英國時會遇到其他同校家長, 都會相 ...

doremi媽媽,

想請教,點解2個女唔讀同一間學校?
我第2個女遲d都過去英國,而家仲係心大心細.

原因2個女年齡差2歲,細妹好自然學家姐,同幼稚園,同小學,香港既中學都係同一間,細妹自細就倚賴左家姐.

你睇過我既"心如刀割"可知我真係唔想再一次.而且,家姐間學校又大又靚,怕個妹去第2間會唔開心.

總之,好亂

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-2 10:30 發表
Hi all mama,

講一個零用錢的故事給大家聽, 話說有個同學仔一去到英國, 就好好籌備日後上學的日用品, 但準備得太充足了, 以佢本人來講, 當然係gd 啦,不足一個月時間, 零用已用得7788, sorry, 係應該991010, 所以便吩咐老媽寄多少錢比佢啦, 但佢父母都覺得佢太揮霍了,便暫停供應, 但同學就非但不自我檢討, 反而對母親發脾氣, 還在上堂時借意向其他同學出氣, 而且一手把書本推落地, 令那位無辜同學難堪不已,當眾落淚, 事後該同學不但毫無悔意, 而且還若無其事的有說有笑, 唉...真的替那位有公主病的同學可悲, 也替她的父母蒙羞,日後的日子不知怎樣渡過了??

唔駛擔心, 人在外地, 佢自然會受到教訓, 初初或者仲可以有脾氣, 但日子一耐咗, 發覺冇人受佢嗰套, 一係佢自己頂唔順返香港, 一係就改變自己.  試諗下, 喺宿舍, 舍監會睬佢嗎? 論巴閉o既人, 舍監見得小嗎? 有錢o既人, 政要o既子女, 皇室人員, 佢哋見唔小, 唔會俾面任何人(當然英國皇室人員就唔敢講)要佢執房就執房, 講真, 得罪舍監日子可能比死更難受, 至於同學, 去得嗰度讀書, 個個無論學業成績都有返咁上下, 誰靠誰? 要受佢氣? 日子耐咗唔會有人睬佢, 佢自然會被人孤立, 到時佢就會知道應該點做.  我囡啲同學個個好識做, 好大體, 因為知道大家有返咁上下, 將來出到社會好大機會會碰頭, 大家都識得以禮相待, 客客氣氣, 唔想得罪人, 可以話哩啲係現實, 但何嘗唔係社會縮影? 個女仔如果唔改, 佢將會被淘汰, 我哋亦唔駛為佢唏噓!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-2 11:22 發表
哦! 即係唔関debit card 事!

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-10-2 11:24 發表
天意, 英國咁大, 咁多學校都比妳個囡再越上這公主, 真是無奈, 英國有無社工可以了解一下, 公主咁反叛, 在英國好容易給壞分子有機可乘, 父母口裹雖然說教不倒, 內心的痛苦, 做過父母的亦想像得到, 妳的女兒有向妳哭訴 ...

計我話叫你個女唔駛睬佢, 個個出到去都係靠自己, 你囡囡唔駛惡言相向, 但亦唔駛對佢遷就, 啱傾就傾, 唔啱傾就走頭.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-2 11:33 發表
msmchan

有心了, thanks!

學校即時有問過佢地發生咩事, 公主就話佢同我個囡有d problem,  令我囡頓時含冤莫明, 即時落淚, 有幾位愛錫囡的老師/同學前來慰問, 但囡沒有再提及事件, 希望淡化... ...

你囡囡好乖巧
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-2 11:35 發表

個女仔好有錢! 我仔嘅同房係四川人, 爸爸係CEO, 好自我中心!上課好嘈! 唔理人!

對哩啲人, 平常心就得ga嘞! 試過我小朋友同house有非洲公主tim, 咪又係細路一個, 大家玩得好開心, 唔會理佢係乜水.
[img][/img]

Hi Pizza_Hut

妳個囡好大方得體   

msmchan

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-2 11:33 發表
msmchan

有心了, thanks!

學校即時有問過佢地發生咩事, 公主就話佢同我個囡有d problem,  令我囡頓時含冤莫明, 即時落淚, 有幾位愛錫囡的老師/同學前來慰問, 但囡沒有再提及事件, 希望淡化... ...

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 09-10-2 12:16 發表

doremi媽媽,

想請教,點解2個女唔讀同一間學校?
我第2個女遲d都過去英國,而家仲係心大心細.

原因2個女年齡差2歲,細妹好自然學家姐,同幼稚園,同小學,香港既中學都係同一間,細妹自細就倚賴左家姐.

你睇過我既"心如 ...

我係一個女一個仔, 所以讀唔同學校, 再加上2個成績差異比較大(當然2間都係好學校, 但囡囡嗰間係好前o既級數, 讀得比較有壓力), 一個靜(女)一個動(仔)更加唔可能讀同一間學校, 無謂埋沒咗一個讀得到o既, 又或者令另外一個讀得辛苦, 如果你2個都係女, 成績又接近, 就無謂分開佢哋, 畢竟女仔有家姐帶住佢會安心好多, 你亦放心好多, 倚賴就未必o既, 唔同form家姐未必會理得佢咁多, 我見我女學校有啲係幾姊妹, 但有時家姐都唔照顧得個妹好多.
[img][/img]

醒目開學勳章

多謝各位mama

多謝各位安慰, 昨晚我還發惡夢囡比學校記大過話佢攪攪震, 瞓醒都未驚完....

我都有叫囡吾好甘小事就係學校喊, 奈何佢份人逆境指數比較差, 我會把各位mama忠告轉述比佢知....

Pizza Hut

發惡夢就好啦.

你無聽過夢同現實係相反既咩?

醒目開學勳章

聽完你甘講就真係開心哂啦

原帖由 joenjac 於 09-10-2 14:05 發表
Pizza Hut

發惡夢就好啦.

你無聽過夢同現實係相反既咩?

醒目開學勳章

Year 7 is enough.

Can ask the school or Guardian if not enough.

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-1 22:38 發表
My son's school also in the countryside, the school will have town visit every Sat and stay 3 hours.  They can go to the shopping mall or supermarket or bank.

BTW, Is GBP20 really enough for 1 term ...

各位,

請問有無囝囝囡囡打算Half-Term回港,
咁短時間(10日)會唔會好辛苦?

Thanks!

當初應承左個女, half term 比佢選擇返唔返.

之後知道絕大部份都返,就刻意訂左同佢相熟既人同一班機.多個人照應會好d.

仲有因為上次過去,好多野無帶,今次就知道帶咩先 ok,尤其天氣開始凍,比佢帶多幾件衫都好.

等佢熟左環境,下次tb應該就唔返啦.

joenjac : 咁你好快見到個女:

我個仔間學校term break 好短, 所以唔返:(

28th October (12.30pm) Half Term begins -1st November (10pm) Half Term ends

今日頭條日報 :
持HKSAR passport 學生要7天內到警署取註冊証 : GBP34

我囝17/10/09 to 31/10/09會到監護人家住, 11/12/09才回港
‹ 上一主題|下一主題