用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 十五十六添, 我都好想兒子入讀國際學校, 但.... ...
樓主: msbeauty
go

十五十六添, 我都好想兒子入讀國際學校, 但.... [複製鏈接]

係呀,學費都係主要原因. That's why we chose ESF. 雖則話有allowence,但係都要自己貼,所以唔可以太貴。

如果你真係好想讀ESF嘅小學,入到佢嘅kinder梗係會大機會d啦。至於國際班,以我個女果間,係全英語教,由一位class teacher(由返學至放學)take care 全班同學。另外,因為唔係名校,冇咩人讀,變咗真正小班教學,咁仲好。其實我個女冇讀PN,一讀就K1,K1前好少接觸英語/外國人。初初返學好唔慣,但係3個月後已經可以class teacher 溝通到。我唔係話international class好好,不過我只係唔想佢要同人死爭爛爭,咪搵間唔使爭。當然要問清楚教學模式,我見佢全程由外籍老師教我至選佢。如果國際幼稚園真係太貴,而又入唔到ESF嘅kinder,你可以睇下有冇其他心儀幼稚園(國際班),了解佢嘅教學模式。同一間學校,中文班同國際班可以係完全唔同。(正如我個女以前果間)
至於小學派位,只要係本地人,就可以參加。派中嘅學校一定要收,(除非你自己唔讀)我個女都有同學讀完year 1經派位轉番傳統小學,佢媽咪話好鍾意果間學校,同埋覺得國際d程度低喎!每人都有自己嘅諗法,但我個人就唔係咁鼓勵,因為正如之前所講,國際轉傳統會好難適應,尤其是中文科會追得好辛苦。至於英文科,因為國際學校不會特別注重grammar,變咗中、英文科都冇優勢,仲衰。

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 11:35 發表
Thanks, opakgn.  但我睇過, EFS的國際幼稚園得4間, 而我又住在九龍區, 故返學要搭長途車.  而其他所謂的國際幼稚園都大約1萬一個月, 實在好貴.

其實所謂的國際班(本地幼稚園), 是否用英文上課呢?  但若五歲(K2)入 ...

領教過一間本地人辨o既有名o既國際幼稚園N班一年,一半英文/一半廣東話,個人覺得如是者讀多2年唔夠應付Year 1 interview(天資聰穎者除外),結果K1跳o左車。

呀..仲有,如果真係5歲冇國際收,咪讀住K3先,再一路考插班囉,如果都真係冇嘅就讀完K3至考year 1。(大其他人一歲,可能機會仲大d)我以前都有擔心呢個問題,我果時仲驚,因為報嘅時候已經全部過哂deadline。(係幼稚園個校監教我嘅)

是的, 我都有點擔心, 讀國際學校的學生不著重英文grammer, 他們只是講好流利, 但寫方面好弱, 是嗎? 那是否代表中, 英都學得不好?  

而且, 想問國際學校的課程是否比傳統學校淺d? 很少功課和考試嗎? 那怎樣知道他學了什麼,  怎樣知道他的程度?

ESF 有年齡限制,讀完K3 係唔可以考 year 1,只可以申請入 year 2。

原帖由 opakgn 於 09-10-22 12:40 發表
呀..仲有,如果真係5歲冇國際收,咪讀住K3先,再一路考插班囉,如果都真係冇嘅就讀完K3至考year 1。(大其他人一歲,可能機會仲大d)我以前都有擔心呢個問題,我果時仲驚,因為報嘅時候已經全部過哂deadline。(係幼稚園個校監教我嘅) ...

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 12:51 發表
是的, 我都有點擔心, 讀國際學校的學生不著重英文grammer, 他們只是講好流利, 但寫方面好弱, 是嗎? 那是否代表中, 英都學得不好?  

而且, 想問國際學校的課程是否比傳統學校淺d? 很少功課和考試嗎? 那怎樣知道他學 ...

佢d英文講同寫都ok,只係寫嘅時候可能有少少grammar上嘅mistake。之前講嘅係果d係只讀咗1年year 1嘅學生。同埋佢地學grammar同我以前學嘅方法亦唔同,佢地主要係用得多、講得多學到。
例如我以前學future tense,係記住will,shall...但我個女因為講得多,佢唔知'future tense'呢過term,但用嘅時候就用得啱。又例如學'past tense'我以前係要背'go、 went、gone'。佢無背過,但係知道發生咗要話went唔係go。我有問過佢知唔知點解,佢話比我聽'總之'係咁講。

如果英文程度就一定高過傳統學校,但中文就低d。很少功課,有時星期五有一份,有時一星期都冇一份。不過,每星期都有labrary堂,每人要借2本英文書加1本中文書。(要寫comments/晝圖畫都得)佢學校好注重d學生要成日reading。英文冇默書,反而中文就默過兩次(開學到而家)。無考試,冇排名次,每年會有2份assessment report,teachers會係每個area評番佢嘅表現,有咩achievement及邊度要improve。唔會同其他同學比較,純粹睇個學生嘅個人表現。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-10-22 13:44 發表
ESF 有年齡限制,讀完K3 係唔可以考 year 1,只可以申請入 year 2。

原來有限,sorry呀,我之前都唔知。如果係咁,year2 插班都唔係咁大機會喎!

May I know if the chance of getting in RC will be higher for ESF kindergarten graduates?  Or the same as outsiders?  My son is studying in local kinder and I would like to apply for RC.  Thanks.

回覆 21# opakgn 的文章

回覆 26# opakgn 的文章

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 12:51 發表

而且, 想問國際學校的課程是否比傳統學校淺d? 很少功課和考試嗎? 那怎樣知道他學了什麼,  怎樣知道他的程度?

我有兩個小朋友讀 RC, 一個中學一個小學
中小學情形不同, 我試下答你

我都有點擔心, 讀國際學校的學生不著重英文grammer" <= 唔係, 語文教學是 "一籃子" 的, 唔會有一堂教 GRAMMAR, 但唔代表唔著重

寫方面好弱 <= 要看個別孩子能力, 小學基本上在學校有大量寫作

國際學校的課程是否比傳統學校淺d? <= 教學方式不同, 教的層次不同; 個人覺得 LOCAL SCHOOL 教學流於表面, 一味教得快, 孩子好多欠理解; 國際學校教學著重基礎, 唔好 EXPECT 小一學會乘數

很少功課和考試嗎? <= 功課量適中, 小學有很多 ASSESSMENTS, 不會遇與先通知家長, 不用溫習, 要靠 "真工夫"; 中學有適量的 TEST 和 EXAM

很那怎樣知道他學了什麼 <= 學校有晒資料比家長

怎樣知道他的程度 <= 小學有 ASSESSMENTS, 老師定時會話比家長知孩子的程度, 中學亦有定時的 TEST

原帖由 cuteb 於 09-10-22 15:03 發表
sorry sorry, I got it, Sha Yin Good Time, but I think now there are many students la, not like b4....

OH....有可能我個女出世果年比較小BB。
佢2003年6月出世。
2002年因為「肓年」少咗人結婚,再加上2003年年頭打杖,跟住又有沙士.....(唔知關唔關事呢?) 不過又真係有d年份係特別多bb出世,例如「豬年、龍年」。

但係佢讀國際班果陣(2006)真係好少同學,同埋多人用學卷讀中文班。
估唔到而家咁多人讀呢!

多謝大家的意見!  請問RC 是否一條龍? 小學會直升中學? 小學和中學是否各6年, 由Year 1 to Year 12?  

因本人住在九龍區, 請問除了RC外, 還有其他國際學校是一條龍呢?

而且, 我聽說 RC 有 IB 課程, 那是什麼呢?

回覆 32# opakgn 的文章

Hi opakgn,

多謝你詳細的資料同分享!

據我知, RC而家已多左好多人報! 以前,boxhill小朋友絕大部份都入到RC, 但係而家聽講比率已少左, 因為RC收多左由外面九龍幼稚園學生!  

其實如果, st. cat, pre-school那些, 你覺得算唔算國際幼稚園?

另外, 你話你當初都有考慮"培僑".  其實我對"培僑"認識唔多!  只知道佢地都係活動教學, 唔係傳統學校.  不過好似係"普通話"教學為主!  請問你對呢間學校知幾多?  佢地課程係咪跟教統局?  另外, 我有朋友亦提及"王錦輝", any idea on it?  

另外, 亦想問問: RC有冇得比定時比家長join in 小朋友classes? 因為我知有些國際學校有呢樣野!

同埋, 請問有冇資料RC畢業生多去邊度讀大學?

原帖由 opakgn 於 09-10-21 19:26 發表
其實我冇認真比較過中文程度,但我有個而家讀緊小學嘅表弟,佢將佢K2時幼稚園(佢讀維多利亞)d中文認字卡比我個女,當時我個女year 1,都識唔到1/3。

我地係屋企講廣東話,其實佢d英文主要係學校學/用。佢幼稚園唔係讀名校(讀 ...

Hi cuteb,

我小朋友而家係boxhill讀緊N班!

其實老實講, 我都唔知佢地中文課程係深定淺! 因為我都唔知出面啲kinder中文課程係點?  你講, 我先知原來佢地都唔算淺.  我只知, 佢地以前無中文堂, 今年先開始有.  每日都有中文堂, 而PTH今年就一星期三次.  出年K1就日日都有!  

係你講, 我先知原來出面九龍人也聽過boxhill. 因為我同我啲朋友講親, 全部都話未聽過, 有啲住港島佢, 都話完全未聽過!  所以而家諗緊, 如果決定比小朋友第日讀國際學校, 就會留係boxhill.  但如果唔係, 就諗緊係咪要同佢k1轉反出面有名啲kinder.  不過, 而家都好煩.  因為小朋友而家讀得好開心.  從舊年open day後, 決定比小朋友讀呢間, 到而家, 都仍然覺得揀得對!  我鐘意呢間學校好positive! 我覺得教小朋友要好positive, 尤其幼童!  我唔鐘意出面好傳統kinder/or 學校, 成日都話咁唔得, 咁又唔得, 一出聲不論錯與對, 就係唔岩!  好容易就話, 咁就係曵, 咁就係頑皮, 亦等於壞學生!

RC school visit, 我想去左好耐啦, 次次都報唔到名.  你上網有得check架!

原帖由 cuteb 於 09-10-21 18:55 發表
你好, 我上星期都去咗Boxhill open day, 都好鍾意, 估唔到佢哋嘅中文課程都唔弱, 幾拍得住本地kinder, 但PTH就唔係幾夠, 我都有同學校講可以嘅話加强番就最好, 不過, 我住美孚, 好似太遠, 而宜仲1516, 但我都報咗Anf ...

Hi msbeauty,

RC係一條龍.  其實其他國際學校都係一條龍!

IB係國際認可課程, 好多唔同國家嘅大學都會收IB學生.  而香港就係考GCE A Level 入大學, 跟英國!  而呢套IB, 都係一套"活動"教學課程.  

我就只知咁多, 如其他人知更多, 或我有錯的話, 歡迎改正同補充!

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 16:14 發表
多謝大家的意見!  請問RC 是否一條龍? 小學會直升中學? 小學和中學是否各6年, 由Year 1 to Year 12?  

因本人住在九龍區, 請問除了RC外, 還有其他國際學校是一條龍呢?

而且, 我聽說 RC 有 IB 課程, 那是什麼呢? ...

同意almom所講.  其實好多鬼佬, 本身英文文法都可能唔係好好.  不過, 講就當然好叻!  好似我地廣東話好好, 但都唔係個個會寫得好好.  不過如果講得好, 再在寫方面加些訓練, 咁就容易好多!  如果唔係, 跟本對整個語言都好難掌握同學習!  不過, 呢啲都係我個人意見!

原帖由 almom 於 09-10-22 15:22 發表

我有兩個小朋友讀 RC, 一個中學一個小學
中小學情形不同, 我試下答你

我都有點擔心, 讀國際學校的學生不著重英文grammer"  

原帖由 PearPear 於 09-10-22 16:58 發表
Hi cuteb,

我小朋友而家係boxhill讀緊N班!

其實老實講, 我都唔知佢地中文課程係深定淺! 因為我都唔知出面啲kinder中文課程係點?  你講, 我先知原來佢地都唔算淺.  我只知, 佢地以前無中文堂, 今年先開始有.  每日 ...

HI! PearPear,

Thanks for sharing. 請問Boxhill 難入嗎? 是否要interview?  我住在九龍區, 我仲諗緊交通方面會否很遠, 對小朋友會否很辛苦....

請問你之前有否給小朋友特別的training, 如上什麼playgroup之類呢?

原帖由 PearPear 於 09-10-22 16:35 發表
Hi opakgn,

多謝你詳細的資料同分享!

據我知, RC而家已多左好多人報! 以前,boxhill小朋友絕大部份都入到RC, 但係而家聽講比率已少左, 因為RC收多左由外面九龍幼稚園學生!  

其實如果, st. cat, pre-school那些,  ...

其實我唔係好熟d幼稚園,只係將自己知道嘅講出嚟。你可以多d上網搵資料,同埋去d討論區睇下人地嘅意見。不過我覺得有時最準係自己嘅感覺。即是要親身去學校度(幼稚園)。我以前都係咁,係放學時間去果間幼稚園門口,睇下d小朋友係點,小朋友讀得開唔開心學係有樣睇。早少少去同d等湊放學嘅媽咪傾下,例如問下用咩語言,教學方法,功課多少等。多數媽咪都會肯同你講。(雖然多數都會話間學校好)
討論區可以參考,但最緊要自己鐘意囉。好似我報year 1時,都有參考討論區d媽咪意見,果時對RC都有幾多負面評語。但因為我同個女去過校舍,都好鐘意。所以都照報,而家都覺得幾好。

至於「培僑」同「王錦輝」都係直資學校,學費好似二千幾,lee 兩間學校係勁多人爭,好難入。我聽過有個「培僑」媽咪話平時返學、讀書係開心,但係一測驗、考試就辛苦,因為無操開。「王錦輝」果名係「浸會大學附屬小學(類似係咁)」。d家長見到「浸會大學」呢幾個字簡直發哂狂,個個都想入。
同埋其實直資學校都唔係唔睇成績,只不過佢地多元化d,好過傳統學校d。
‹ 上一主題|下一主題