用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校的迷思
樓主: hui3328
go

名校的迷思 [複製鏈接]

如果是官校或津校, 學校是基本上喪失了選擇學生的自主權, 只能跟從教署的統一派位制度. 因為, 所謂一條龍意義不大.

但幾間私校的一條龍, 是從幼稚園開始自己友玩晒. 如聖心, 聖保祿, 聖嘉勒, 真光等.

原帖由 charwes 於 09-10-3 13:33 發表
According to EDB, the "Through-train" mode is defined as the direct admission between a school's primary and secondary divisions. In other words, even a school has kindergarten division, the students  ...

原帖由 hui3328 於 09-10-3 12:59 發表
咁你係咪香港住架. 你知唔知大部份一條龍的學校, 如聖心, 聖保祿, 7成的學生乃收番自己幼稚園的學生嗎?

幼稚園唔係2-3歲入學嗎?

你係邊度睇到聖心聖保祿係一條龍?

聖心:幼稚園:非牟利幼稚園,小學:私校+津貼小學,中學:津校, 小學及中學,只係直屬關係

聖保祿:幼稚園:非牟利幼稚園, 小學:私校, 中學:直資, 小學及中學,只係直屬關係

真光:幼稚園:非牟利幼稚園,小學:私校,中學:津校,小學及中學,只係直屬關係

聖士提反女:幼稚園:非牟利幼稚園,小學:津貼小學,中學:津校,小學及中學,只係直屬關係

協恩:幼稚園:非牟利,小學:津貼, 中學,津貼, 小學及中學,只係直屬關係

以上,都只係直屬關係,仲只限於中學同小學

聖心幼稚園係好多好多年前既幼稚園申請入學表都已經註明,同小學部無關係,絕對承諾任何人可直上同名(差唔多名啦)小學

如果你有小朋友,同正在搜尋學校資料....請再努力一下.......

原帖由 hui3328 於 09-10-3 13:15 發表
另外, 你話我俾知邊度有全港中學的會考成績公佈. 目前教署唔願意這樣做, 只是讓學校選擇性自願披露, 所以家長只能道聽途說, 這剝削了家長及學生的知情權.

你的回覆, 顯示你對目前的制度多麼地無知! 你唔係香港人,  ...

教署唔做,並不是學校無做,基本上你講既聖心聖保祿,都有係學校網頁公報成績,你唔去睇,或者要人餵飯到你口中,我都幫你唔到,唔係家長無左知情權,係你唔想去知

老實講,你係第一個講我係中小學既學校知識無知.....好好好,我都會檢討下

A lot of this kind of schools would like to keep their own style, own standard, and more easy to teach starting from kinder.
It's a trend and will be more.

之前個例子, 佢亞媽同我講, 為了"濟"入去80名, 3科都用兩位補習老師 or 2間補習社, 上到中學後唔想個女太辛苦, 減少了去補習, 成績差了;

好得人驚!

其實呢點我都同意, 我個人都唔太鍾意一條龍既學校 !!! 但係學校又未到自甘墮落, 我諗你用詞唔太適當lor.

(不過係我個人觀感, 唔喜勿丙我呀 !! )

原帖由 hui3328 於 09-10-3 09:45 發表
本人對所謂一條龍的學校極為深惡痛絕, 這個社會本身就充滿了競爭, 一間學校要培養優秀的學生, 需要不斷地吸英精英, 及淘汰差的學生.所謂一條龍根本就是封閉式. 一班人在裡面困獸鬥. 這類學校是自甘墮落.

試問一個 ...

醒目開學勳章

問心講,有邊個父母唔想比仔女入名校? 個口話唔想個D大部份係明知自己個小朋友唔係個種料米話名校唔好.
每間學校都有好成績同唔好成績的學生,名校亦是,不過名校有個好處就係好成績好品行的佔大部份(當中可能有一兩個係好差),名校有方法令大部份小朋友讀到書,自信心大D,個人有條理D. 我個女今年小一,佢讀個間唔係咩好有名名校,不過亦好多人想入,我親身睇會到這一個月成果,學校令我個女做野有條理左,成日會拎本書出黎睇,有禮貌左.
試問有邊個父母會想揀一間裡面有人啪丸,偷野,打交的學校比個小朋友讀而唔揀間好的學校?如果小朋友係可以谷的話有邊個唔想入名校?當然如果個小朋友係唔谷得對讀書好反感做父母既就唔好迫個小朋友一定要入名校,因為可能有反效果.
至於一條龍學校,我唔覺係有咩問題,自己學校都話要鬥咁唔通出去同幾萬個學生爭好咩?一條龍起碼唔駛比小朋友同家長咁大壓力(當然成績唔好你都冇可能升回原校,不過如果原校都升唔返,出去米重難搵學校).
每當到差唔多時間小朋友要考學校就一定有post出黎講名校有好多問題 上年都係咁. 幾好的學校都有好/唔好學生,唔係淨係名校至有, 不過相對起普通學校,名校讀得書/品行好的學生佔大多數就係咁簡單.

個人想法小朋友是否成材有賴以下因素:-

1)學生資質 (30%)
2)學校 (30%)
3)家長 (20%)
4)朋輩影響 (20%)(中學階段影響更為深遠)

名校優勝之處:-

1)資源較為充足
2)師資較好(但只看是否有幸遇到有教學熱誠的老師,名校一樣有不做不錯、少做少錯的老師)
3)Band 3學生較少,有較好的學習氣氛,“好”的朋輩影響力較強
4)接觸課外活動機會較多,視野較廣濶(其實都好視乎小朋友本身個性是否積極及主動,否則一樣會成為被忽視的一個)

所以名校都只是“較”為好,並非“絕對”好,不要太高度依賴學校,入到名校不等於成功,學生/家長的努力缺一不可。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

以個人的經歷, 小朋友是否讀到書, 天資及努力起碼佔咗7成, 家庭2成, 學校最多佔1成.

本人出身於大陸農村, 12歲才移民來港.  被大部份的香港學校拒收. 由ABC學起, 會考一樣考到6條A. 取得知名大學及碩士學位

現任職高層, 家庭年收入接近200萬. 本人的經驗說明了, 天資及後天的勤奮最重要. 當然好的老師也 本人的經驗說明了, 天資及後天的勤奮最重要. 不要太迷信名校.

原帖由 Zen 於 09-10-5 13:37 發表
個人想法小朋友是否成材有賴以下因素:-

1)學生資質 (30%)
2)學校 (30%)
3)家長 (20%)
4)朋輩影響 (20%)(中學階段影響更為深遠)

名校優勝之處:-

1)資源較為充足
2)師資較好(但只看是否有幸遇到有教學熱誠的老師,名校一樣有 ...

really? good for you.  May I ask which school and university you graduated from? which company do you work for?
原帖由 hui3328 於 09-10-5 16:24 發表
以個人的經歷, 小朋友是否讀到書, 天資及努力起碼佔咗7成, 家庭2成, 學校最多佔1成.

本人出身於大陸農村, 12歲才移民來港.  被大部份的香港學校拒收. 由ABC學起, 會考一樣考到6條A. 取得知名大學及碩士學位

現任 ...

原帖由 hui3328 於 09-10-5 16:24 發表

現任 ...

hui3328,

你講嘅嘢有冇說服力,和你的背景、有幾多同學在名校教,幾多錢收入,會考幾多A關糸不大。

要用邏輯、常理和數据來說服人!

老兄, 天外有天呀, 6A高層要咁大個字

現任 ...
:-D

現任 ...

如果學校只佔1成, 即係入唔入學都係只關乎10%分數, 即係先天同家庭已經定左個小朋友既後天成果, 入學黎做甚麼呢? 
你講到"被大部份的香港學校拒收"是多少間呢? 全港有多少間學校你知嗎? 你係家長, 你而家已經事業有成, 你希望你個小朋友既同學係連abc都唔識? 1,2個可能冇乜問題, 如果間學校有幾十個呢d同學, 學校需要比多幾多資源呢?
你話華仁/皇仁(我d仔唔係係呢兩間讀)成績下跌, 點解你會知? 又知其他學校成績會好過佢地? 即係你可以攞晒佢地既整體成績黎比較.....莫非你係教署工作?
計10A, 我仔既學校今年都有個, 平時只係得d幾A, 不過唔代表乜野, 係只代表個學生自己係得既, 學校只係提供幫助, 冇一間學校可以保証自己學生可以攞到幾多個A(補習社或除外).... 
再者, 名校係可以將差唔多等級學生放係一齊, 等教同學都會事半功倍.
或者樓主可試試幫自己子女揾間Band3尾既學校黎證明自己理論係啱既!

If you are so much against famous schools, why did you bother getting into a 知名university for your undergrad and master's degrees?

Also I wonder how a high-ranking employee with $2M annual income would have so much time posting messages here.  I hope you are not one of those government high-ranking officials who are paid by tax-payers' money!

現任 ...

I don't want to reveal my background, for fear that many people in this forum will readily discover who I am. At the end of the day, a kid's intelligence and conscientious efforts, and perseverance
are the most crticial factors to their academic success. Don't be overly obessed with the prestigious schools as they have no magic to turn a mediocre kid into a top performer.

I am relatively new to this forum. Sometimes my perspectives are significantly different than the majority views of other parents. However I do hope I have at least made some of you think outside the box. Be more creative, open-minded and risk-taking - this will lead your child to unlimited possibilities.

No doubt, the scramble for places at the top schools are always competitive. As parents we must be involved and playing our choices carefully.

"Let the child be a child." It's a good rule to live by. As parents we should set positive examples,  guiding our children as they make choices and influencing them as they are increasingly exposed to different ideas and ways of looking at things. Encourage our kid to become a life long learner, love learning and share his/her knowledge and skills with other people. I did extensive readings even since I was a child in a small village in China. That was the reason why I had managed to adapt to the demanding learning environment when I moved to HK.

原帖由 Gooddaddy 於 09-10-5 16:31 發表
really? good for you.  May I ask which school and university you graduated from? which company do you work for?

醒目開學勳章

學校係扮演一個相當重要的角色,唔係得個一成咁小,如果你間學校讀書風氣好盛,個小朋友唔多唔小都會受到影響,個個小朋友都識放學返黎講學校點點點,佢地响學校的時間多過响屋企,所以學校同家長一樣咁重要. 小朋友好鍾意模仿,如果學校的同學仔做左咩佢地好自然又會跟,當佢地開始大就會覺得同學/朋友講的說話是對的,父母講多一句就會覺得你長氣,自己都經過這階段.
冇話過讀普通學校唔好,不過如果可以揀有邊個父母唔想比最好的小朋友? 大家都係為小朋友好,我唔信有媽媽會放棄一間好學校而揀一間唔知咩學校.
我真係見過有媽咪到處講某名校幾唔好,到最後佢自己居然同個小朋友去考,佢既用心係咩大家都知,不過我個人覺得好幼稚.
‹ 上一主題|下一主題