用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校的迷思
樓主: hui3328
go

名校的迷思 [複製鏈接]

原帖由 Sindy 於 09-10-1 22:24 發表
我都有好朋友仔係co-ed dgs度讀喎.....都唔係咁差啫.....反而聽過dgs因為收外來生唔夠自己既級數,所以分外來生同自己小學上的呀........

我估DGS大體是以英文程度分班,外來生,除了幾家出名的小学,應該少有學生的英文程度可以一比。

原帖由 catcatmom 於 09-10-1 20:46 發表
讀st mary 中3既朋友講, 老師說今期考第一既, 係來自一間深po岡一間小學既學生. dgs & st paul 就唔清楚.
讀st mary既小朋友係小學階段全級排名26名-40名, 直升上中學, 但到中一之後, 名次考得好後, 數學考第尾, 中& ...

咦,dgs & st paul 唔清楚?少見啊!

我都知中小學唔同,小学全級第一,中學包尾也不出奇。但我認為好象St Mary咁嘅學校,自己的学生應有一定的水平。

原帖由 ryohga 於 09-10-1 23:30 發表
其實外來生成績好過原校生有甚麼問題?? 我就是想自己的兒子多些接觸這些叻人,才千方百計把他送進這些名校吧?

其實所謂名校, 就是因為它能有它的號召力, 讓這些精英小孩都轉過來讀, 才得以繼續它的名氣, 也就是它的 ...

我無覺得有問題呀.....我分享我聽到既野啫.....我有話有問題?

原帖由 hui3328 於 09-9-30 23:26 發表
我個人還是比較看重成績. 因為如果因為成績欠佳, 而進不了好的大學或學科, 一切都是空談.

所以我堅持主張, 全港家長和學生有知情權, 教署應該將全港中學的公開考試及入大學成績在網站公開. 讓家長有所選擇. 屆時,  ...

Agreed...

所以惟有o系BK
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1呢到多看先睇到多d中學成績資料, 根據板主分析,  暫時傳統官津仍然係Band 1 頭就淨翻QC, LS,  St. Joeseph, St. Mary, Maryknoll, St. Paul Convent, Belios, Marymount,...etc, 而兩間華仁, 英皇就未能進身前列...

原帖由 wunma 於 09-10-2 11:51 發表
以我所知, st. mary 小學水準真的大不如前, 課程上亦已漸漸調節比以往淺. 近年中學收小學部的名額也因此收緊了很多.

有人說傳統名校成績"大"下滑, 每個人標準不同, 何謂之"大"? 另說某些非名校之學校水準越來越高,  ...

St. Mary 小學情況可能確實如此, 相信其他官津亦面對 因近年小一派位制度產生之同樣問題, 所以大風氣下產生插班, 留班, 精英班..etc等現象...

另外, 惟有睇數據如hkcee成績才能對該校評標準...

原帖由 ryohga 於 09-10-1 23:30 發表
其實外來生成績好過原校生有甚麼問題??  

自行收既外來生,成績好過原校生唔出奇,好正常添. 比傳統名校睇中個D, 本身都是小學精英中既精英(無TOP 5都好難,特異功能除外),而且, 間小學要有咁上下名氣同實力,並非"山卡拉"學校, 我相信全港頭2% 既學生,無論來自哪一間小學,頭腦一樣咁聰明, 呢一批小學尖子, 在相同既環境接受教育,成績好過大比數直升既原校生, 好合理.

原帖由 charwes 於 09-10-1 21:01 發表
我估你係講緊順德聯誼總會梁球琚中學, 不過呢間成績好已經唔係新聞, 自三年前會考語文科轉評分方法後只有五間中學可以每年都出產十優狀元, 呢間就係其中一間..

...

以我所知係大興間保良局百周雖然無十優,但都有9A1B,而且中六平均理科27分文科25分。 只係大多數人都集中係九龍或港島區的學校。

唔知點解?近排好多人係度講所謂傳統名校成績下滑,咁其實係想表達乜野?叫人唔好去考所謂傳統名校,就算考到都唔好讀,去讀屋村學校咁呀,留返個位比你地的仔女呀,真係講來都多餘,乜呢的傳統名校係所謂咩?唔通係假既?還是自已小朋友考唔入,所以咁不滿所謂傳統名校呀?

原帖由 lauerica 於 09-10-2 17:36 發表
唔知點解?近排好多人係度講所謂傳統名校成績下滑,咁其實係想表達乜野?叫人唔好去考所謂傳統名校,就算考到都唔好讀,去讀屋村學校咁呀,留返個位比你地的仔女呀,真係講來都多餘,乜呢的傳統名校係所謂咩?唔通係假既?還是自已小朋友 ...

咁都比你諗到,直犀利。

st mary 既家長係 bk 比較隨和, 所以係度多講兩句. 我兩位同學的小朋友正在就讀, 不過有d已差不多中學畢業, 所以有聽她講吓學校情況, st paul 係香港區不熟, 而dgs 係bk 有好多就讀家長發言,  好像樓主都是其中之一, 所以不用多講.

st mary 中學之前收生方法, 小學部只說80名內較安全, 而天神有一部上去, 自行可收幾十人女孩包括校外生,抽入去外生很少, 聽說學校注重成績, 部份外來生係全級第一.  我想全級第一既小朋友實力難以估計even佢來自一間平凡的小學.但而加 st mary 同天聖係直升, 收外生既人數會少了, 情況會唔同.      

之前個例子, 佢亞媽同我講, 為了"濟"入去80名, 3科都用兩位補習老師 or 2間補習社, 上到中學後唔想個女太辛苦, 減少了去補習, 成績差了; 最近多番1/2補習班要去. 不過始終中學課程要0活, 不像小學死讀可以上位. 而佢個細女沒有補習, 因已一條龍, 佢想暫時休息吓喎!

這些是朋友例子,不是每個st mary 既小朋友都要甘, 另一位同學佢一直都無做野, 教番兩個女, 成績仲很好, 沒有去補習, 只是去學彈琴.  

st mary 既程度仍然很好, 請d家長唔好胡亂說她程度大不如前, 之前我朋友個大女是考入, 而到細女就用"分"入去, 所以朋友說小朋友質數無甘好, 這都是每間(津)傳統名校所面對問題, 不是st mary 一間.佢既課程基本上無唔同.

而她中學的程度更高, 公開考試成績一直有保證. 而轉了一條龍之後, 仍否一直甘好, 現在沒有人知.        

原帖由 judy 於 09-10-2 09:04 發表

咦,dgs & st paul 唔清楚?少見啊!

我都知中小學唔同,小学全級第一,中學包尾也不出奇。但我認為好象St Mary咁嘅學校,自己的学生應有一定的水平。 ...

本人對所謂一條龍的學校極為深惡痛絕, 這個社會本身就充滿了競爭, 一間學校要培養優秀的學生, 需要不斷地吸英精英, 及淘汰差的學生.所謂一條龍根本就是封閉式. 一班人在裡面困獸鬥. 這類學校是自甘墮落.

試問一個小朋友2-3歲的小朋友, 幼稚園如何測試其學習能力? 愛恩斯坦5歲才會說話!!!

原帖由 hui3328 於 09-10-3 09:45 發表
本人對所謂一條龍的學校極為深惡痛絕, 這個社會本身就充滿了競爭, 一間學校要培養優秀的學生, 需要不斷地吸英精英, 及淘汰差的學生.所謂一條龍根本就是封閉式. 一班人在裡面困獸鬥. 這類學校是自甘墮落.

試問一個 ...

不敢苟同。
教育的目的不是要培育「你死我活」的考試機器,更重要的是培育一個有德行的人。

原帖由 hui3328 於 09-10-3 09:45 發表

試問一個 ...

你係咪係香港住架.....會考公報情況你又唔知,而家連一條龍幾歲入學你又唔知.......小學係五歲八個月或以上入學架...!!!!!!!

You got your points but your expressions were too extreme.
Through-train schools do have a lot of advantages espeically for those truly brand-name schools.  What's more, busy parents do not need to worry about looking for schools again after 6 years.  
However, personally I do not prefer through-train schools for similar reasons that you have.  There is no through-train to universities in any school and all of the students will need to take a public exam for univeristy entrance.  After being protected in a school for 12 years, I am afraid the lower-tier students in those schools may not be very competitive.  
Afterall, there are still a lot of famous, brand-name secondary schools which do not have a through-train primary school.  For us, we would like to keep our kids competitive after 6 years to get into a nice secondary school.  
Nevertheless, different parents have different expectations for their children's education and it does not sound constructive to voice out our opinions in an extremely harsh manner like this.  

試問一個 ...

咁你係咪香港住架. 你知唔知大部份一條龍的學校, 如聖心, 聖保祿, 7成的學生乃收番自己幼稚園的學生嗎?

幼稚園唔係2-3歲入學嗎?

原帖由 Sindy 於 09-10-3 10:08 發表

你係咪係香港住架.....會考公報情況你又唔知,而家連一條龍幾歲入學你又唔知.......小學係五歲八個月或以上入學架...!!!!!!!

另外, 你話我俾知邊度有全港中學的會考成績公佈. 目前教署唔願意這樣做, 只是讓學校選擇性自願披露, 所以家長只能道聽途說, 這剝削了家長及學生的知情權.

你的回覆, 顯示你對目前的制度多麼地無知! 你唔係香港人, 係外星人!

原帖由 hui3328 於 09-10-3 12:59 發表
咁你係咪香港住架. 你知唔知大部份一條龍的學校, 如聖心, 聖保祿, 7成的學生乃收番自己幼稚園的學生嗎?

According to EDB, the "Through-train" mode is defined as the direct admission between a school's primary and secondary divisions. In other words, even a school has kindergarten division, the students are not automatically (and not mandatory) admitted to the primary division. The school itself would have the liberty to select her own students (if the school is private or DSS) for the primary division.

原帖由 hui3328 於 09-10-3 12:59 發表

‹ 上一主題|下一主題