用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

suzuki 甚至主張3歲前學! 不過太小學進度會很慢, 而且比較容易放棄.  我大女5.5歲開始.  不過我會試下俾我細女4.5歲至5歲前開始.

原帖由 AS1210 於 09-10-7 14:22 發表
究竟幾多歲先適合學小提琴呢?
我見d 大琴行都要最少5 or 6歲先可以學既?
咁搵私人教家去琴行學好呢?
有無好介紹?

我都係完全唔識音樂,同個仔上親子小提琴班時,順便學埋一份,都唔覺有乜問題,亦唔覺阿仔學得比其他同學慢(同學中有些父母是識音樂的),不用擔心!

原帖由 rr925 於 09-10-7 13:04 發表
阿囡今年4歲,想報名學小提琴.
我見妳地好似個個都識樂器咁,
是否父母都一定要識小朋友先可以學好D.
我對音樂/樂理完全唔識,怎辦?

原帖由 Planet 於 09-10-7 19:25 發表
我想問如果搵老師上門教(只係大約學3級), 一般45min收費多少呢?  老師係要有經驗果種.

我諗上門唔知有無........知名學院畢業既.....700一個鐘唔走得甩雞

原帖由 Planet 於 09-10-7 20:25 發表
請問如果只係大學major音樂, violin8級之上既導師收費幾多為合理?

如果$300/45min去老師家, 呢個價合理嗎?

thanks.

二百幾開始啦...........ok架

阿囡今年4歲,想報名學小提琴.........一班還是個人,要選擇,二碼子事。
是否父母都一定要識小朋友先可以學好D......沒有必然的關係,其實很多父母所識許多時都是錯的,永遠是從錯誤中學習,只是錯得少改得快就好好了!。
我對音樂/樂理完全唔識,怎辦?.......不用懷疑孩子的能力,父母只需找能找到最好的老 師,陪伴孩子上課,把要注意的地方提提,記得一定要花時間定時練習,日子有功。
如果有要求,4歲半至5歲在現今的確是理想的年紀,最難的永遠是如何找一位理想心儀的老 師,缺少這一點,一切皆枉然,把目標訂得高一點。
如果沒有甚麼大要求,2、3歲,10歲8歲學都不是問題,最重要是孩子和父母都高興。
我時常懷疑,真的這麼多“好”老 師嗎?

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

好老師的定義是很個人的,我覺得都要睇個小朋友同老師夾唔夾,好似我個仔咁,他的第一個小提琴老師是很高quali的,但太惡,嚇到我個仔每次上堂前都肚痛,我知他只是心理作用,但亦盡快幫他轉了老師,從此他也沒有在上堂前肚痛。

原帖由 bebebe12345 於 09-10-7 21:21 發表
阿囡今年4歲,想報名學小提琴.........一班還是個人,要選擇,二碼子事。
是否父母都一定要識小朋友先可以學好D......沒有必然的關係,其實很多父母所識許多時都是錯的,永遠是從錯誤中學習,只是錯得少改得快就好好了!。
...

哈哈!明白就好,沒有最好的老 師的,只有適合自己需要的老 師。小朋友的老 師是我們父母為他們揀的,最重要是大家開心........!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

完全同意你的話,可是香港很多父母就是太agressive,覺得老師教得愈快愈好,如果可以令孩子3-4年內完成8級就是名師,好老師,好抵。。。。。。。我識得有些小朋友完成了8級之後就再唔拉琴或彈琴,好厭惡咁。

原帖由 bebebe12345 於 09-10-8 09:42 發表
哈哈!明白就好,沒有最好的老 師的,只有適合自己需要的老 師。小朋友的老 師是我們父母為他們揀的,最重要是大家開心........!

我覺得好彩我地轉老師轉得快,唔係可能已經扼殺咗我個仔對小提琴的興趣,都係我老公當幾立斷,寧願嘥2個多月的學費,都唔俾個仔上埋個course,一於等另外一個老師開班。

原帖由 wootaitai 於 09-10-8 09:55 發表

when I was young I had a very highly qualified teacher for piano too... but she was very 惡... so every time I stood at her door for 10 mins before going in, pretending to be late

邊度有 suzuki method 學呀?
Tom Lee 學好吾好架?

原帖由 wootaitai 於 09-10-4 21:31 發表

i want to know more about the suzuki teachers

朋友住在墨爾本,她是上網找住在屋企附近用鈴木法教授小提琴的老師。我不清楚香港那兒有真正用鈴木法教授的老師,因為學生們不會考皇家或聖三一之類的考試,家長可能唔適應。

rookiemom,

妳仔仔都係在葉氏學的嗎?Pls check pm.

原帖由 rookiemom 於 09-10-8 10:06 發表
我覺得好彩我地轉老師轉得快,唔係可能已經扼殺咗我個仔對小提琴的興趣,都係我老公當幾立斷,寧願嘥2個多月的學費,都唔俾個仔上埋個course,一於等另外一個老師開班。

...

Beetle,

我已pm咗你,但呢排的pm神神地,你收唔受到呀?

rookiemom

原帖由 beetle 於 09-10-9 00:29 發表
rookiemom,

妳仔仔都係在葉氏學的嗎?Pls check pm.

醒目開學勳章

唔該各位,有冇人D小朋友上緊葉氏小提琴班?
小兒已學小提琴三年,我想安排仔轉係葉氏學,想問下會唔會堂堂只係教考試歌?

hello csk
我住在北歐.情況一樣,採用鈴木教學法,沒有皇家和聖三一考試.
我們採用鈴木教學法上堂情況是.
初學的第一年,老師會借用學校的小提琴給父母一起學習,換句話說,父母要先學上一個月時間即四堂課程,內容是基本的持弓,手勢..和第一首歌曲的拉奏.
完了一個月的父母班後小朋友才正式上課.而父母亦要輔助小朋友學習.陪同上課.
聽cd是鈴木教學法的最要一部份,老師要求小朋友經常聽cd和跟cd一起拉奏.聽熟cd.

相反,囝囝很少看譜.這跟傳統學琴有很大分別.

我想..以傳統的教學睇譜學樂理相信有很多家長都不太適應.

而我的囝囝更加無考試,所以,可以話有好有唔好

好的無考試壓力,輕鬆學習.
壞的無目標.太自由好易放棄特別在朋友之間退出上.

我識很多朋友的子女學上三四年就很快不學.因為這裏無學習氣氛....

原帖由 csk 於 09-10-8 16:51 發表

朋友住在墨爾本,她是上網找住在屋企附近用鈴木法教授小提琴的老師。我不清楚香港那兒有真正用鈴木法教授的老師,因為學生們不會考皇家或聖三一之類的考試,家長可能唔適應。 ...
‹ 上一主題|下一主題