用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 3歲仔仔自閉症傾向
go

3歲仔仔自閉症傾向 [複製鏈接]

仔仔快3歲,九月初住政府兒童評估中心,正實有自閉症傾向,決定排I位相信最少排一年.現在讀普通幼稚園半日K1,老師話他尚可坐定,他最大問題是語言較慢(現在還不懂說句子),專注力不足.
現在私下每星期上一堂50 mins training (職業或語言),我是在職媽媽,不知道還有什麼course適合呢?
他是十月出世,如明年給他repeat K1 有幫助嗎?
都後悔之前浪費了一些時間,現在3歲才惡補,煩請有經驗媽媽指教, thanks !
   0    0    0    0

小兒也是k1,同你一樣但我在2歲時已評估所以排了一年,剛剛排到,之前一年上普通n1及私人言語訓練,以我小兒的情況,少句子,只說英文,安坐還可以,所以如果普通學校老師沒有說他有追不上的話,他可在環境裹有很多的進步,我今年k1轉去全日學校,他好開心而且進步很明顯,起碼之前從沒有回家後唱學校學的歌,而自理也進步很多,雖然還是delay, 但每星期訓練員都說他進步很快。
而除了言語,早期訓練中心也幫他做感統訓練,因小肌差,怕寫字有問題以及他口肌敏感所以偏食,而且皮膚也敏感。而感統訓練也可改善專注力問題的。

原帖由 icyboy 於 09-9-28 18:28 發表
仔仔快3歲,九月初住政府兒童評估中心,正實有自閉症傾向,決定排I位相信最少排一年.現在讀普通幼稚園半日K1,老師話他尚可坐定,他最大問題是語言較慢(現在還不懂說句子),專注力不足.
現在私下每星期上一堂50 mins train ...

Sauyue,
thanks for sharing! 你仔仔現在是否讀I位幼稚園? Or E ? 可否再分享現在的training安排? 跟你仔仔一樣也是少句子,說英文及詞語,他小肌都較弱, 等我再多找一些感統訓練!

原帖由 sauyue 於 09-9-28 23:28 發表
小兒也是k1,同你一樣但我在2歲時已評估所以排了一年,剛剛排到,之前一年上普通n1及私人言語訓練,以我小兒的情況,少句子,只說英文,安坐還可以,所以如果普通學校老師沒有說他有追不上的話,他可在環境裹有很多的進步,我今年k1轉 ...

回覆 3# icyboy 的文章

我仔仔都係2歲多被評估為自閉症傾向,排隊入I位起幼兒學校同K1。
佢起考入幼兒學校表現純取决現場環境,試過天花頂有去水聲就答唔倒問題,校長話佢有問題,快去做評估。
在入K1前,選了私人專業發展中心(6-8人一組),幫佢練感統,語言和大小肌。從經驗而言,要將訓練所學的在家重覆訓練。返半曰好處是有多些時間同小朋友傾談,幫助佢言語發展,更可多去有繩網的遊樂場,鼓勵從中強化大小肌,更可改善社交技巧....

至於K1應否能班,全視乎在校學不學到東西,會否自己在後排自已玩,不能融入課程當中。如果是,需考慮是課程深(能力追不上),定係教學方面問題(需否活動或小班)。至於留K1,個人較有保留,因身邊有幾位"I"位高班同學决定留班。如K1留,K3又留,就要考慮適齡入小一的情況。

故"I"位自閉幼初/幼兒學生,不防趁機強化感統、社交及大小肌(此乃根基),課程反而可藉補習慢慢追,有的是時間。

rpang001,
謝謝你的分享!
你所說的私人專業發展中心(6-8人一組),你覺得小組訓練可以嗎?都想參加一些小組多些與不同人了解及分享,不過又想一組咁多人仔仔會唔會學到好多.不過很同意你說要將訓練所學的在家重覆訓練”.
仔仔明年9月如可入I,知唔知怎樣決定讀K1 or K2 ? 因為我都想過既然發展較慢,不如讓他做大仔.你所說身邊有幾位
"I"位高班同學决定留班,是可自已or學校可決定?

原帖由 rpang001 於 09-9-29 11:09 發表
我仔仔都係2歲多被評估為自閉症傾向,排隊入I位起幼兒學校同K1。
佢起考入幼兒學校表現純取决現場環境,試過天花頂有去水聲就答唔倒問題,校長話佢有問題,快去做評估。
在入K1前,選了私人專業發展中心(6-8人一組),幫佢練感統, ...

因排位入I位幼稚園都要排,加上在幼初班面試時表現太差,根本冇可能融合幼初班(佢非常抗拒同其他小朋友接觸,加上語言發展遲緩,2歲幾衹能說三-五個字,手脚大小肌弱及不協條,有食物敏感,成日在家玩趟門和火車),所以決定去私人發展中心。當然有好處也有壞處:
好處:有齊感統訓練、言語治療及職業治療,有功課拿回家給家長幫小朋友訓練。一對六至ハ個小朋友(另有個助教)保證每個都受關注。較小人,減低小朋友社交恐懼。課程較輕鬆和愉快。
壞處:月費HK$6xxx。其他小朋友多數A仔,冇物同輩相交。
就係咁,起下午就同仔仔做訓練,帶佢周圍去認識事物,教佢講野,同佢一齊玩,鼓勵佢講多D,去公圍爬繩網及同正常小朋友相交。到幼兒班面試就連D爭崩頭既幼稚園都收佢(荃灣救世軍,海繽慧中),最特別係私人教的教佢地,離開坐位要泊好椅子,在面試時老師讚佢有手尾。最後都係入番I位幼兒班,好在手肌有改善,相當此校課程較淺故成績理想。

佢同班I位高班學生中,有2個决定原校留班,另1個I位剛離校的也會於下年留班,另1位正常小朋友(細仔,得4歲幾讀高班)會離校他區留班。

留班主要係同校長傾掂。我上年有個"I"入讀低班的,因跟不上,開學後四星期轉讀幼兒班。如果連高班(此校課程己算非常淺)也跟不上,就需留班惡補,否則X路一條。

Rpang001,
可唔可以講你在那間私人中心讀? (or PM me ?)
如果仔仔現在2,都會想比他讀私人中心打好根底下年考K1.
但他現在已3,就有點矛盾好唔好讀私人中心打好根底下年再讀K1,還是現在繼續讀K1(暫時老師都是說他發展較慢),不過我當然希望趁他細,在有I位前盡量多安排適當訓練,雖然明白最好還是自己多花時間給他教導,但要$又唔可以唔做….

原帖由 rpang001 於 09-9-30 11:39 發表
因排位入I位幼稚園都要排,加上在幼初班面試時表現太差,根本冇可能融合幼初班(佢非常抗拒同其他小朋友接觸,加上語言發展遲緩,2歲幾衹能說三-五個字,手脚大小肌弱及不協條,有食物敏感,成日在家玩趟門和火車),所以決定去私人發 ...

原帖由 icyboy 於 09-9-30 12:21 發表
Rpang001,
如果仔仔現在2歲,都會想比他讀私人中心打好根底下年考K1.
但他現在已3歲,就有點矛盾好唔好讀私人中心打好根底下年再讀K1,還是現在繼續讀K1(暫時老師都是說他 ...

Already PM
if not found pls let me know.

原帖由 icyboy 於 09-9-30 12:21 發表
Rpang001,
如果仔仔現在2歲,都會想比他讀私人中心打好根底下年考K1.
但他現在已3歲,就有點矛盾好唔好讀私人中心打好根底下年再讀K1,還是現在繼續讀K1(暫時老師都是說他 ...

http://linkscdc.com/

間學校會將差不多年齢的小朋友group埋,也因能力加入多少如寫字等元素。

另一方法是:報半日制課程(K1 下午班),而上午讀此課程。以個人而言,主打是做訓練,下午返學為撈D正常小朋友,比佢同小朋友從相處中學習,進趕課程反而其次。我識有D家長,知道入全日制I位1個月衹得1次語言和職業訓練,下午特登請假讓小朋友去接受專門訓練。不過,需考慮的是小朋友有冇午睡習慣,如有,就可上午讀I位學校(上午通常學術多D,下午就食玩多D),等到午睡後接走佢做特訓。可能學校唔太喜歡學生常缺席,但此為暫時性。我仔仔幼兒班平均每月遲到8-16次(死都唔肯同我分離返學,日日要2-3個老師夾佢咸着入課室),早退6-8次,全曰冇返4-5次/月。到高班已完全正常,無需再早退出去做訓練。

最緊要都係小朋友感統、大小肌、言語及專注力盡快回復能適應上課水平,至於社交及成績反而隨着時間會有進步。

rpang001,
多謝你的意見!會在想一想怎樣安排
你小朋友經過這幾年的密集training,是否已在各方面都追得上呢?小一會讀主流小學嗎?

原帖由 rpang001 於 09-9-30 14:46 發表

http://linkscdc.com/

間學校會將差不多年齢的小朋友group埋,也因能力加入多少如寫字等元素。

另一方法是:報半日制課程(K1 下午班),而上午讀此課程。以個人而言,主打是做訓練,下午返學為撈D正常小朋友,比佢同小朋友從 ...

開了標題: 今年I位高班,快將升小一學生的家長心情如何?

方便大家(歡迎)分享.......

其實我好驚讀左幾年S位, 升小學跟唔上, 因為小學課程而家就算邊間都好, 都比較深, 英文仲驚, 怕佢少接觸而追唔上
因為一般幻稚園都成日話追唔上小一程度,家長還要比好多係學校無學過既東西比佢讀,  咁呢類學校更加驚太淺

回覆 1# 我係女仔 的文章

同意,讀越耐S位,離正常幼稚園學童能力越遠,但強迫(入i位)都無用,取決問題學童能力.

幼稚園課程共3-4年,都仲有時間追.
攪好感統,言語,自理,大小肌這類才是主打.
有空才讓學童睇英文卡通片.

回覆 2# 我係女仔 的文章

阿仔剛入s位,我跟一位媽媽談天,她的兒子今年讀第3年,佢話仲要讀第4年,跟住又會比佢入普通幼稚園k3喎。佢話s位讀3年,都最多係k2程度。所以自己一定要教,唔好只靠學校。

其實我好驚讀左幾年S位, 升小學跟唔上, 因為小學課程而家就算邊間都好, 都比較深, 英文仲驚, 怕佢少接觸而追唔上
因為一般幻稚園都成日話追唔上小一程度,家長還要比好多係學校無學過既東西比佢讀,  咁呢類學校更加驚太淺
‹ 上一主題|下一主題