用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think - interview for PN
樓主: fanmama
go

Think - interview for PN [複製鏈接]

我都收到信話收左個女讀am英文bunnies班, 係咪即係國際班, 同英普班有無唔同? 可能我報錯左.....我係想報英普班, 但好似依家係咪全英文...係咪無中文學果隻???

據我所知,n1係用粵英,k1-k3用普英

原帖由 bbysh 於 09-10-31 18:05 發表
究竟朗思嘅nursery 係咪用英文 及 普通話教學? 有人話係, 但有人又話用純中文.......

封信上面寫bilingual lower nursery am class....

咁有無普通話堂?

迦南好似用英普教学?

其實佢哋嘅N1一日有幾多時間用英文上堂?有幾多時間用廣東話上堂?我見個book list全部都係中文書...

my kid attended the interview on 30/Oct, too bad, how is your kid performance?

原帖由 echo_seng 於 09-11-1 12:22 發表

我問過個校長,佢地 N 係幾乎全廣東話,每日只有10-15分鐘係英文唱遊時間,普通話就會係k1先有!
所以基本上N 唔係bilingual,係98%廣東話,英文只係唱歌唔係教野! ...

Thanks for the info! 原來係咁... 同想像有 D 出入.

以我所理解, 而家好多is為左配合學生想入傳統小學, 都會有本地流, 可以承接本地小學. 佢地分配通常係睇你母語, 廣東話入英粵, 國語就入英普. 英文就一定有, 但多少就要看每間幼兒園既課程, 而且要留意係未NET, 佢地係駐班定駐校, 師生比例等. 雖然話係is, 但個別課程其實同本地幼稚園分別不大, 不過收費就當然係international.

其實我無打算小學送小朋友去國際學校,想讀返統傳津貼小學/直資學校,咁如果我係think讀n1,然後k1-k3,會唔會銜接唔到呢?

原帖由 froggybb 於 09-11-1 19:49 發表
我都係喎, 面試kt嗰日老師讚佢叻, 但都係派pm, meifoo收am, 可能我住美孚, 好似有d"焗"我去meifoo咁..但我其實鐘意kt有outdoor喎..打電話去問佢話無得轉am喎..真失望.總之唔報mf.

...

佢收 am/pm 係咩 criteria? 我囡囡只係申請左 meifoo, 當日都 in 得好好, 點知 turn out 收左 pm. 我地仲要係 application form 只係揀左 am only. 唉...

原帖由 froggybb 於 09-11-1 22:02 發表
坦白講, 我諗大部份人都揀am, 因pm小朋友要午睡..僧多粥少下, am班會收d佢地認為面試表現好d既小朋友卦?

剛收到信阿囡被編入kt am Bilingual class, 但我心儀的hkps 同km 都未開始報名, 應會先留位....

fanmama....same case to you. But do you think that hkps and km use english and putonghua during the lessons??

My son is accepted for PM class of KT.   I applied for AM ah!

其實我最想知道佢哋每日用幾多時間用英文上堂, 我今早打電話去問, 接聽嗰位小姐話每日有1hour上英文, 15-20mins上普通話, 其他時間係用廣東話上堂. 但我老公打去問, 佢哋話主要係用廣東話上堂, 很少英文, 因學校想小朋友先熟習用廣東話對答. 其實邊個答嘅先正確?
如果佢哋全廣東話上堂, 可以有好多學校選擇, 點解要選d間呢? 佢嘅學費比其他中文幼兒園貴好多...

我在interview時都問過這個問題,今天又打過去問,兩次都是話每日有1hour上英文, 15mins上普通話, 其他時間係用廣東話上堂. 有沒有媽媽的BB讀緊N1知道這是否真的?

我星期六都收到Think(Mei Foo)既信,不過只係waiting(老公話即係唔收喎 ),自己都覺得好唔開心 ,事關嗰日阿仔都做足老師既instruction,但係要翻譯(我要用英文同佢講多一次),同埋佢未識講野。

想請問各位成功獲得取錄既媽媽,你哋既仔仔女女係咪已經識得講野?!下個星期又有interview,都唔知應該點算!

My son who born in 0802 also accepted PM class

my girl (0408) was admitted in KL am class. i only speak Cantonese with my girl. My girl didn't complete all the tasks. For example, she didn;t know how to play the puzzle, but I told the teacher that she never played this before, and she said it's understandable and ok. Not sure but perhaps it would be helpful if you explain to the teacher for the comimg interviews that your baby for the time being could only understand english (teach him cantonese later) and if they don;t mind, you would do the transaltion? After all, they are still babies, teachers should understand that.

原帖由 yipbebe 於 09-11-2 16:32 發表
我星期六都收到Think(Mei Foo)既信,不過只係waiting(老公話即係唔收喎 ),自己都覺得好唔開心 ,事關嗰日阿仔都做足老師既instruction,但係要翻譯(我要用英文同佢講多一次),同埋佢未識講野。

想請問各位成功獲得 ...
‹ 上一主題|下一主題