用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SMCESPS - S1 家長交流區
go

SMCESPS - S1 家長交流區 [複製鏈接]

囡囡今年升中一,學校收咗2班新生,好壞參半,唔知係咪我自已太緊張,一聽到班新生唔好啲嘢,就好唔開心,点解學校會揀咗班咁學生,又話好多人比佢揀,我係唔係太過份保護個囡
   4    0    0    0

1 ) 請問那班新生有甚麼唔好啲嘢? 如行為 、成績 OR 其它 ?  不過, 試問那有一間會是100% 好, even 那些所謂band 1名校.

2)   妳囡囡是否從小學部直升的那批學生?  請問是否Over 95%以上同學會留回原校直升 ?  

3)  聽聞小學部已辨得越來越好, 要求學生的成績也越來越高, 理應所收的外來中一新生也應相對會有水準, 對嗎?

請不要唔開心 , 可把問題反影給學校 , 相信學校一定會作出適當處理。

我覺得學校唔應該咁分啲學生, 只會成績壞的愈壞, 好的愈好.根本對學習氣紛冇幫助.

回覆 1# himom 的文章

are u feel SMC Sec. Sch is good for own Pri. kid.
Most primary kid will go to Sec. section?
I know Pri. section is good and best.
but, no confident in Sec. section.
The new comer from outside sch is band 2 or lower?
New comer can catch up with own pri. kid in course?

Hi: himom
很高興認識你!我囡是SMCESPS中一新生,我當初考慮這間學校,我也非常擔心,女兒成績不算brand one,但成績和操行也是A,我知道現在SMCESPS收生操行非常嚴,又聞小學部直升那批學生很乖,才考慮她入讀,我也擔心囡囡成績不及小學部直升的那批學生,因囡囡是讀中文小學,但我相信學校校風較重要,

要明白這間學校以前真的口碑很差,(我媽媽也誤會),所以要改變別人看法不是一日半日可以,加上中學未有實際成績,學校要收成績好的學生也較難,我相信學校也希望可以不斷增值,因小學部已辨得越來越好, 要求學生的成績也越來越高,學校也不希望小學部那批學生流失!!

原帖由 himom 於 09-9-27 17:56 發表
囡囡今年升中一,學校收咗2班新生,好壞參半,唔知係咪我自已太緊張,一聽到班新生唔好啲嘢,就好唔開心,点解學校會揀咗班咁學生,又話好多人比佢揀,我係唔係太過份保護個囡 ...

原帖由 大頭mama 於 10-8-3 13:52 發表
很高興認識你!我囡是SMCESPS中一新生,我當初考慮這間學校,我也非常擔心,女兒成績不算brand one,但成績和操行也是A,我知道現在SMCESPS收生操行非常嚴,又聞小學部直升那批學生很乖,才考慮她入讀,我也擔心囡囡 ...

我的小朋友升SMCESPS 小四, 昨天回校取書, 閒談間也談及升中問題, , 因為諗住讀完S6後會到外國升學. 所以都會繼續升上中學部.
其實係一家四口子

一家三口
:多謝你的回應!如果連小學家長都會直升中學,我見今年都有兩班是小學上,今年中一都有成118人,還有日本人和外國人,我對這間學校也越來越有信心!
原帖由 一家三口 於 10-8-3 14:33 發表

我的小朋友升SMCESPS 小四, 昨天回校取書, 閒談間也談及升中問題, , 因為諗住讀完S6後會到外國升學. 所以都會繼續升上中學部.

原帖由 大頭mama 於 10-8-3 13:52 發表
很高興認識你!我囡是SMCESPS中一新生,我當初考慮這間學校,我也非常擔心,女兒成績不算brand one,但成績和操行也是A,我知道現在SMCESPS收生操行非常嚴,又聞小學部直升那批學生很乖,才考慮她入讀,我也擔心囡囡 ...

Hi : 大頭mama

妳囡兒是今年10-11年度S1新生嗎?? 其實都好想多些了解外來生入讀SMCESPS 的情況??多些上年bk分享好嗎?

一家三口字

其實係一家四口子

Hi:一家三口
囡囡係今年SMCESPS S1新生!其實我對這間學校認識不深,所以常常到小學討論區,希望可以多些了解,so far,我都幾滿意學校安排,有bridging course 同 leadership camp ,我都好擔心阿囡不適應全英文教學,我見原校上S1生英文水平高,有些更是外藉人仕,全部用英文溝通!

原帖由 一家三口 於 10-8-15 12:15 發表

Hi : 大頭mama

妳囡兒是今年10-11年度S1新生嗎?? 其實都好想多些了解外來生入讀SMCESPS 的情況??多些上年bk分享好嗎?

一家三口字

原帖由 大頭mama 於 10-8-16 00:53 發表
Hi:一家三口
囡囡係今年SMCESPS S1新生!其實我對這間學校認識不深,所以常常到小學討論區,希望可以多些了解,so far,我都幾滿意學校安排,有bridging course 同 leadership camp ,我都好擔心阿囡不適應全英文教學,我見 ...

些更是外藉人仕,全部用英文溝通!>>>>>這是我選smcesps的其中一個原因, 而學多一科外語都係好吸引.
其實係一家四口子

我今年都會幫囝囝報呢間嘅P.1
我知佢小學真係好好,不過真係有啲擔心佢嘅中學,如果佢收,我諗住俾囝囝直升,中學都唔想再轉。都想請問你哋中學係咪都咁著重英文,都係有好多net teacher?

一家三口:
想請教你,小學和中學的分班相同嗎? group 1至group 4點分呀?你知道嗎?

原帖由 大頭mama 於 10-8-16 21:27 發表
一家三口:
想請教你,小學和中學的分班相同嗎? group 1至group 4點分呀?你知道嗎?

小學部是用考試成績來編班的, 所以每個term 之後都會re-group, 而我地小學部分班是group 1 比較好. 但人數並不多.
但中學部就不大清楚, 聽聞是group 4 比較好.
其實係一家四口子

Hello, 我的女兒是上年的S.1外來生,成績屬Band2中,操行A-,選SMCESPS的原因大致與各位相同。

女兒上年是全級的Group2, 而Group4成績是最好的,不過,中英數三科會再按科分Group,例如同學就算是G.2,若中文成績出色,中文可能是G.4。

入學一年,女兒都算幾開心,因為壓力不大,不過成績就麻麻,尤其係L.S,因為內容都幾深,要記好多生字,理解咗仲要思考問題,又要用英文表達都幾難。其次I.S.都要記好多生字,希望大家有心理準備,一齊努力啦!

當初選校,亦是被大量外藉老師吸引,希望有外語環境,不過大部份外藉老師都係負責小學,所以入學後要鼓勵同學自己主動用英語溝通,不過可能G.4情况會唔同D。致於外語科都無乜壓力,想學好第三語言,要靠同學主動學習。

大部份嘅老師都好nice,幾關心同學,校風都算幾好。

自從上年中小學接龍後,相信中學成績會漸好,因為小學部嘅學生,英文真係好流利,仲幾有自信。試想過去幾年的中學部,全部由零開始,全收外校生,學校點會有好多Band1生選擇呢?

不過小學部升中嘅學生,唔係全部G4或G3,佢哋雖然英文有優勢,但外來生的中文、數學未必輸蝕噃,最緊要係收D乖學生啫!

希望大家開開心心啦!

原帖由 Penguink 於 10-8-17 17:24 發表
Hello, 我的女兒是上年的S.1外來生,成績屬Band2中,操行A-,選SMCESPS的原因大致與各位相同。

女兒上年是全級的Group2, 而Group4成績是最好的,不過,中英數三科會再按科分Group,例如同學就算是G.2,若中文成績出色,中文可能是G ...

Thanks for sharing!
其實係一家四口子

HIenguink

多謝你的回覆!很開心終於有中學家長回應!
其實我對這間學校真的認識不深,當初選校,亦是跟你一樣被大量外藉老師吸引聽聞小學好好,但照你所講,大部份外藉老師都係負責小學,中學的外語環境確實會較遜色!咁你有無後悔阿囡入讀?

不過我覺得學校校風都很重要,SMCESPS收外來生操行非常嚴,又聞小學部直升那批學生很乖,校風應該會好的!是嗎?

確實有D失望,不過無後悔,因為都算唔錯,校風係幾好!剛升英中成績麻麻係好普遍嘅,希望之後有進步啦,最緊要唔好太大壓力,傷害親子關係,愉快中學習嘛!

原帖由 大頭mama 於 10-8-17 20:59 發表
HIenguink

多謝你的回覆!很開心終於有中學家長回應!
其實我對這間學校真的認識不深,當初選校,亦是跟你一樣被大量外藉老師吸引及聽聞小學好好,但照你所講,大部份外藉老師都係負責小學,中學的外語環境確實會較遜色!咁 ...

醒目開學勳章

I guess the no. of NET in the secondary session should not be less that most of the government/subsidy schools.  The most important point is the students from primary session are able to create an english speaking environment. When students from other schools joining in, they won't find it bizarre to speak in English among peers.  It's all about practising and use the language in daily life.

醒目開學勳章

Why even F.4 & F.5 need to stay school for lunch?  I saw that in the school news on the website.  

Going out lunch is also a kind of experience

回復 14# Penguink 的帖子

I am parent of primary section.
Without Language subjects, other subjects are easy to catch up for new comer, I konw some sujects started from P5 & P6.
From the talk, P1 to S6 is seprated 3 period for teaching schedule/planning.
P1~P4 is first period.
P5~S2 is second period.
S3~S6 is third period.
小學部升中嘅學生, their result is better?
because of they are started on P5 in subject?
‹ 上一主題|下一主題