用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 有冇學生家長有以下經驗
go

有冇學生家長有以下經驗 [複製鏈接]

我聽有小朋友每科攞80幾分都要見家長,夠竟有冇這事呢?如果係,呢間學校都幾 利害噃
   0    0    0    0

你聽到什麼...可不可以說詳細一點.單一句要見家長, 很難給什麼回應.

醒目開學勳章

兩年多前成為小學生家長後,
林校長就教曉我:不要”道聽途說”

事出必有因,問清楚位家長
該學生為咩事見家長先啦!

原帖由 tomyanma 於 09-9-27 17:16 發表
我聽有小朋友每科攞80幾分都要見家長,夠竟有冇這事呢?如果係,呢間學校都幾 利害噃

無論幾多分, 學校每個學期都會見家長, 未開學見班主任, 上學期取成績表, 下學期取成績表, 每年我都要見老師起碼3次啦!

你地個個的小朋友攞高分所以唔知咋嘛!講的人好肯定同成續有關。你地可以問下同班的家長,有冇因分數比整班成續稍低所以要見

No such thing..80 mark is amongst average in the class.

If the interview was not a routine interview, there must be somthing else other than academic.

原帖由 smartcar 於 09-9-29 07:50 發表
No such thing..80 mark is amongst average in the class.

If the interview was not a routine interview, there must be somthing else other than academic.

當然不是,你地小朋友每科平均多少分丫?

聽聞有些同學於下學期失手,例如有些科目退步了,校長會見家長詢問原因,了解一些學習情況,不用杞人憂天!

原帖由 tomyanma 於 09-9-29 16:16 發表

我想問是那一級?

原帖由 tomyanma 於 09-9-27 17:16 發表

原帖由 tomyanma 於 09-9-29 16:16 發表

其實到依家樓主都冇講到你聽到d咩, 但語氣又好肯定...可唔可以先講一下你係邊度, 幾年級, 同你"聽到"的詳細內容. 大家才可給你回應.  否則人家答了, 你又說"當然不是", 有點武斷.

Hi,

只聽過有小二家長講,話平均8X分,在例行見家長時,老師一再一再強調小朋友要加倍努力。但無特登約見。可能係老師想小朋友做好啲啫!

老師一再一再叫小朋友努力都係例行公事黎既,唔係你眼望我眼,你話講咩好?唔洗咁擔心喎!

我試過見老師時比老師投訴我個仔好曳,仲用crazy呢個字形容添,又話佢做功課d圖畫好核突,咁又點呢?咁咪有則改之無則加勉囉,樣樣都咁介意人講乜,會抑鬱症架!
‹ 上一主題|下一主題