用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 (最快)2012可能搬新校舍轉(全日)......大家有咩意見呀? ...
樓主: maggielee
go

(最快)2012可能搬新校舍轉(全日)......大家有咩意見呀? [複製鏈接]

新消息話抽籤......都算公平!
大家5050~

回覆 45# brianshe 的文章

原帖由 talent2000 於 10-6-5 02:16 發表
In view of QC quota, I like AM school more than PM in term of academic! You are hardly convincing me this time!

上午校多得幾多人去QC?真係差呢幾個位既話,不如揀間夾個仔/女,讀得開心事半功倍,成績好邊度都唔駛擔心...

原帖由 cheechee 於 10-6-5 16:36 發表
為何總是要比較成績呢? 除非上下午都讀過, 否則又如何有資格去比較呢?
本是同根生啊! 係咪?!

成日都見人地比較上下午校,真係幾悶

yes, 所謂成績好同唔好係之前人地仔女的成績, 就算間校成績平均無咁好, 自己仔女成績都可以取極高分數入名校中學. 又同搬校有幾大關係? 老師校長都不變...

hk社會大部分家長都like自己仔女間校先俾佢讀, 大家無讀過人地間校, 點比較?

原帖由 Sindy 於 10-6-10 13:54 發表

上午校多得幾多人去QC?真係差呢幾個位既話,不如揀間夾個仔/女,讀得開心事半功倍,成績好邊度都唔駛擔心...

I agree with your comment "不如揀間夾個仔/女,讀得開心事半功倍,成績好邊度都唔駛擔心". Our child need to spend 6 yrs time in there, if they don't like the school, it is too hard for them to concentrate on studying.

原帖由 Sindy 於 10-6-10 13:54 發表

原帖由 talent2000 於 10-6-5 02:16 發表
In view of QC quota, I like AM school more than PM in term of academic! You are hardly convincing me this time!

唔係想FORCE TO CONVINCING YOU,只係你有咁既諗法,所以我講下我既睇法啫...如果只睇個配額而盲目揀學校,似乎冒險左D,真係架,差果幾個位而揀佢,未夠深思熟慮....講多幾個睇法都唔得?唔通我識你?我有成日challenge你?

醒目開學勳章

原帖由 Sindy 於 10-6-11 15:58 發表

唔係想FORCE TO CONVINCING YOU,只係你有咁既諗法,所以我講下我既睇法啫...如果只睇個配額而盲目揀學校,似乎冒險左D,真係架,差果幾個位而揀佢,未夠深思熟慮....講多幾個睇法都唔得?唔通我識你?我有成日challenge你 ...

唉, 配乜鬼野額者
我吾知你們d 小朋友幾多年級, 我個女就6年級, 今年, 拿返份學位配額看, 我無記錯既話, qc 聯繫位得22個, 因為我果個係女, 所以我無留意qc, 但一定吾會多過30個位

22個位, 還要上下午班兩間小學分, 你話一間分得幾多個?

而且, 派聯繫位, 吾係計成績既, 係看運, 即係看你number 靚吾靚, 甘即係話, 上午班派左33個又點(上年), 我估, 派甘多入, 好大因素係因為qc 同 樣都係灣仔區, 會係d 同區學額樹分左d 出黎

相反, bps, 因為係東區校網, 比灣仔區既好似10個位都吾夠, 所以, 每年派得11, 2個已經叫多

如果真係叻既, 好多未到派位, 已經去左dbs, dgs 呢d interview, 今年6年級, 就有一個入左spcs 啦, bps 佢都吾等啦

另外, 我想幫軒上平反, 就係, 軒上係今年已經實施左小班教學, 已經吾係成30人一班

人地依家得27個一班, 雖然吾係25個, 但多2個, 就叫大班?

至於, 暗地裏, 有精英班, 我女讀左6年, 就畢業啦, 我暫時, 都未見到一班係全部band 1 既學生(我都想見到甘)

未求証既野, 就真係吾好講到似層層甘

講真, 我真係想軒上搬
環境好好多, 對我黎講又近

當然, 如果係要搭mtr 果d, 佢地會覺得係地鐵站行去新校舍遠左, 每個人都有自己既見解, 無可能全校甘多個學生, 甘多個家長, 都一致讚成搬或者讚成不搬

再者, 依家一年級的學生, 講真呀, 到時都吾知情況係點, 如果要改建, 分分鐘連果一年都吾駛讀tim 啦, 有乜好拗

原帖由 CrabPincers 於 10-6-11 19:20 發表

唉, 配乜鬼野額者
我吾知你們d 小朋友幾多年級, 我個女就6年級, 今年, 拿返份學位配額看, 我無記錯既話, qc 聯繫位得22個, 因為我果個係女, 所以我無留意qc, 但一定吾會多過30個位

22個位, 還要上下午班兩間小學 ...

係呀,學校申請改建,希望有30個課室,如改建的話,仲有排
‹ 上一主題|下一主題