用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望面試奇遇
go

德望面試奇遇

我今日早上同個女去德望interview,  我同我個女入去, 剩低我老公坐喺車度等我地, 佢竟有以下奇遇:

佢等等下, 有個媽咪同埋個女喺我架車附近, 跟住同我老公傾左一陣, 佢問我老公我個女幾點interview, 我老公話9點9, 佢就10:30(當時一定未到10:30), 跟住唔知佢同我老公再講左少少野, 然之後未得我老公同意之下(因為我老公同我講佢當時自己仲未出聲), 果個女人竟然開左我架車門比佢個女坐入去我架車度, 我老公跟住sms依件事比我知, 我真係當堂O哂咀

果個媽咪真係痴線咖, 完全未得我老公同意就叫佢個女上我車, 雖然我明白當時個個小朋友都好疲倦同好熱, 但都無理由咁咖 真係勁無禮貌, 當我架車係的士咩

quote:真係勁無禮貌, 當我架車係的士咩unquote.  Maybe your hubby was feeling very relaxed and cool inside the car, and this attracted her attention.  The morale of the story, don't turn on the engine while waiting for someone.  Have you seen recent govt's ad?: switch off engine and be considerate to other people.

Actually, think of this way, what your husband done was kind of gentleman gesture, and it really helped the girl feel better.  Thank god it was the child who got on your husband car not the woman, haha.

The lady could be very attractive and sexy.  It's rude for men to say "no" to such lady.  So what your husband did was totally correct.

可能你老公想個阿媽在上車,點知係個女上車,咪同你訴苦羅。

原帖由 lauerica 於 09-9-26 17:51 發表
可能你老公想個阿媽在上車,點知係個女上車,咪同你訴苦羅。

我地當時無開engine咖, 只係開哂4隻窗

原帖由 Gooddaddy 於 09-9-26 16:32 發表
quote:真係勁無禮貌, 當我架車係的士咩unquote.  Maybe your hubby was feeling very relaxed and cool inside the car, and this attracted her attention.  The morale of the story, don't turn on the engine wh ...

雖然我明白當時個個小朋友都好疲倦同好熱
就係你呢句說話,所以人地咪誤會左有著住車嘆冷氣。

In that case, you have some serious questions to ask your husband.:)

原帖由 luiluimama 於 09-9-26 18:56 發表
我地當時無開engine咖, 只係開哂4隻窗

難得果個媽咪見我架車無開冷氣都比個女上我車, 真係比面

當我同個女in完之後, 見到我朋友同佢老公, 當佢地知道依件事後, 我朋友個老公話如果比著佢, 佢就二話不說即刻開車走

原帖由 luiluimama 於 09-9-26 19:54 發表
難得果個媽咪見我架車無開冷氣都比個女上我車, 真係比面

當我同個女in完之後, 見到我朋友同佢老公, 當佢地知道依件事後, 我朋友個老公話如果比著佢, 佢就二話不說即刻開車走 ...

咁你見唔見到果位媽咪?靚唔靚?你係咪打爛個醋呀?

我朋友個老公話如果比著佢, 佢就二話不說即刻開車走
佢梗係咁講啦,佢老婆係度,唔驚擰耳仔呀?

我無見到果個媽咪, 唔知佢靚唔靚, 幾靚都無用, 佢咁唔識禮貌

乜你地唔覺果個媽咪有問題咩, 比著你, 如果你泊咖車喺旺角, 我又咁岩喺你架車附近等人, 我因為等到好累就未得你同意上你車度坐住等, 你都可以?

原帖由 lauerica 於 09-9-26 20:09 發表

咁你見唔見到果位媽咪?靚唔靚?你係咪打爛個醋呀?

我諗你捉錯用神, 我個point唔係在於我老公比果個小朋友上車, 而係個女人未得人同意就開我個車門比個女上車坐住等, 如果當時我老公係同意既, 我都無所謂, 因為眼見其他小朋友企住等都好辛苦, 我只係覺得果個媽咪太無禮貌, 人地未同意就上人車

原帖由 lauerica 於 09-9-26 20:11 發表
我朋友個老公話如果比著佢, 佢就二話不說即刻開車走
佢梗係咁講啦,佢老婆係度,唔驚擰耳仔呀?

原帖由 luiluimama 於 09-9-26 20:16 發表
我諗你捉錯用神, 我個point唔係在於我老公比果個小朋友上車, 而係個女人未得人同意就開我個車門比個女上車坐住等, 如果當時我老公係同意既, 我都無所謂, 因為眼見其他小朋友企住等都好辛苦, 我只係覺得果個媽咪太無 ...

咁冇問過人就上人架車梗係唔岩,
但一般人都好少會咁做,真奇怪?

我估果個媽咪梗係愛女深切, 唔忍心個女要企住等咁辛苦啦, 怕會影響表現啦

又咁講, 當時個個小朋友同家長都係咁等咖啦, 比著我真係做唔出佢咁既行為囉

原帖由 lauerica 於 09-9-26 20:27 發表

咁冇問過人就上人架車梗係唔岩,
但一般人都好少會咁做,真奇怪?

算啦,佢可能因個女要interview太緊張喇,連基本禮貌都唔記得, 不過,話是話, 而家D父母真係為咗仔女乜野都做得出,幾厚臉皮都有。。。。。。。見怪不怪了!

原帖由 luiluimama 於 09-9-26 20:34 發表
我估果個媽咪梗係愛女深切, 唔忍心個女要企住等咁辛苦啦, 怕會影響表現啦

又咁講, 當時個個小朋友同家長都係咁等咖啦, 比著我真係做唔出佢咁既行為囉

...

聽完真係o 晒咀, 仲要係3 9 唔識7. 無啦啦走上人地架車度, 真係怪怪地, 我都覺得呢d 係基本禮貌問題, 不論架車有無開air con 都唔應該咁樣做 !

其實真心話, 我真係唔係唔開心, 不過只係太奇怪而家既媽咪可以為怕仔女受苦而無所不用其極, 咁無禮貌既事都做得出, 所以搞到而家既小朋友真係唔捱得苦

原帖由 goodmama2003 於 09-9-26 21:11 發表
因為樓主個女同對方個女是同樣in 一間學校, 所以是竟爭對手, 所以可以理解到樓主是更加不開心.

給著是我, 我都會好氣憤!

It is quite rediculous - I mean your husband, not the mother and girl.

What might be true is - (1) your husband invited them to get into the car; (2) your husband was too nice and talkative to the mother and girl, hence, they wanted to get into the car and continued their conversation; (3) your husband was a bit worried (perhaps being scared) after they got into the car, hence, SMS you that it was  "unwelcome".

I think you need a serious talk with your husband.  Think of it seriously - if your husband was not so "nice" and "warm", I don't think the mother and girl won't get into his car as I believed their were many other cars waiting outside (some might have air-conditioner on).