用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蕭漢森小學 91網保記蕭漢森老師, 校風及功課
go

91網保記蕭漢森老師, 校風及功課 [複製鏈接]

我係討論區搜尋有關此校口碑, 希望知道更新一下現時口碑如何?
1. 07/08年時曾經有家長話老師很嚴厲, 用罰學生的方法而少用正面讚賞/鼓勵方法, 請問現在情況是否一樣?
2. 功課多嗎, 聽講話鼓勵小朋友在校完成大部分功課, 是否表示要小朋友自行留校做功課(即參加功輔班)?
3. 默書是否一星期兩次 (一次中文, 一次英文)?

我有次上去間學校視察環境, 同學仔都幾活潑, 唔係個d一舊飯垂頭喪氣兼有挫敗感的小朋友; 覺得校長幾親民, 會親自帶巴士隊同學到巴士站.

何否分享一下.
   2    0    0    0

1.  老師只是得個嚴,無EQ、無耐性聽取學生講解就罰(甚至跟家長說話都好似閙交咁),所以不能得到學生認同和說服他們,絕對少用鼓勵方法。所以我小朋友讀咁耐、唔開心咁耐。
2.  功課多但不覺得他們有鼓勵小朋友在校完成功課,至於功課輔導班是外判給補習社,要比錢但聽其他家長說質素差,投訴給學校都無改善。
3. 默書仍是一星期二次 (一次中文、一次英文)

如你是一個有要求的家長,蕭漢森唔啱你。校風差、上堂無秩序,學生質素差,高年級學生常常申腳kick小年班學生。

祝好運

原帖由 yanlamma 於 09-9-26 10:30 發表
我係討論區搜尋有關此校口碑, 希望知道更新一下現時口碑如何?
1. 07/08年時曾經有家長話老師很嚴厲, 用罰學生的方法而少用正面讚賞/鼓勵方法, 請問現在情況是否一樣?
2. 功課多嗎, 聽講話鼓勵小朋友在校完成大部分功 ...

嘩!說到好恐佈, 我都有朋友想入, 有無其他家長出來發表下呀?
原帖由 jamesbond 於 09-9-30 13:36 發表
1.  老師只是得個嚴,無EQ、無耐性聽取學生講解就罰(甚至跟家長說話都好似閙交咁),所以不能得到學生認同和說服他們,絕對少用鼓勵方法。所以我小朋友讀咁耐、唔開心咁耐。
2.  功課多但不覺得他們有鼓勵小朋友在校完成功 ...

絕對唔係說笑!  最衰而家豬流感,取消早會。等豬流感過後恢復早會,你可在早上到校看看他們集會,再看其它如呂明才、胡素貞有何分別,你就會明白!

另你亦可在放學時答 811小巴,佢地非常嘈,成個街士咁,曾經嘈到小巴司機煩,將車停在一邊,叫他們收声再開車!

原帖由 Funling 於 09-9-30 14:10 發表
嘩!說到好恐佈, 我都有朋友想入, 有無其他家長出來發表下呀?

係咪只是個別個案呀 ?  你可唔可以說清楚一d呢 ?  你小朋友讀幾年班呀 ?  我女今年一年級, 佢好開心喎, 我亦接觸過校長及d老師, 好好喎 ??

另外, 何以見得校風差 ? 學生質素差呢 ?  你可唔可以具體一d講 ?  蕭小係保良局內係辨學出名好, 攞獎呀 !  

你講到咁, 點解唔轉校呢 ??

原帖由 jamesbond 於 09-10-2 17:49 發表
絕對唔係說笑!  最衰而家豬流感,取消早會。等豬流感過後恢復早會,你可在早上到校看看他們集會,再看其它如呂明才、胡素貞有何分別,你就會明白!

另你亦可在放學時答 811小巴,佢地非常嘈,成個街士咁,曾經嘈到小巴司機煩,將車停在 ...

原帖由 jamesbond 於 09-9-30 13:36 發表
2.  功課多但不覺得他們有鼓勵小朋友在校完成功 ...

jamesbond
5好中傷我囡囡的學校、:;pppp:
老師是很嚴、但不是無EQ、
無耐性聽取學生講解、、、、、
是因為學生在不適合的時候、『發問』
包括我囡囡也是這樣的、
但老師會在最後一堂班主任課時、
會一一聽取學生講解
(甚至跟家長說話都好似閙交咁)、、、
這個會否是妳自己呢
罰、、老師在罰學生的時候、
都比好幾次機會給他們、
如學生們、還是這樣不聽話、
才會罰、多數罰抄20句、
我上堂要守秩序、
放假前、我囡囡的那一組、就是這樣
便成組罰抄20句『我上堂要守秩序』、
是一人不聽話、全組受罰、
我囡囡都不開心、她說我都有守秩序、
點解都要受罰、後來、老師講解給他們知、
團結、有奘便有罰、是全組的、
所以可來、不能得到學生認同和說服他們呢

絕對少用鼓勵方法、、、
何以見得、
上年、有某同學不能升班、
老師們都用鼓勵的行為、
教導這些同學上進、
我囡囡上年第一次默中文得70分、
想哭起來、老師連忙安慰和鼓勵她、
因囡囡從來默書、都是95分和100分、

功課多但不覺得他們有鼓勵小朋友在校完成功課、、
當然不鼓勵小朋友在校完成功課啦、
講明家課、當然在家中做啦、
在最後一堂班主任課時、
班主任會問同學、今天上了這麼多科目、
如有不明白、可以發問、
和處理班中的事情、
如還有時間、才叫同學取一些不明白的功課做、
班主任會一一教導

至於功課輔導班是外判給補習社、、
難度你想是本校老師教嗎
本校老師都是人、要休息的、
你能在其他學校功課輔導班、搵到本校老師教嗎

要比錢但聽其他家長說質素差,投訴給學校都無改善、、
當然要比錢啦、每間補習社的功課輔導班、都要比錢、
你知道嗎?????
點解這學校會有功課輔導班、
是help一些家長遲收工、和一些家長不會教小朋友做功課
、才開辦功課輔導班、學校完全0收入、還有電費、校工、校車不另收費、
1000元以內收費、有大學生和資深老師教、
你仲想點呀:-x:-x
如其他家長說質素差,也無需要投訴給學校知、
要學校改善、直情不報讀功課輔導班吧
在校外另請高明或自己教吧

如你是一個有要求的家長,蕭漢森唔啱你、、、
如你是一個有要求的家長、請不要……………
聽別人說:『道說其風、胡說八道、』的說話
蕭漢森唔啱你、、、、
蕭漢森啱唔啱你、自有人欣賞、無需要這樣kick蕭漢森
校風差、、、
校風如何差、
如校風差、當年你小朋友為何入讀此校
是否當年你小朋友入讀此校時、
你做家長、從無做過功課、了解此校、才質然入讀、
雖則你無做過功課、了解此校、質然入讀了、
後來你發覺校風差、點解不轉校呢
還那麼委屈在校風差的蕭漢森就讀呢

上堂無秩序,學生質素差、、、
妳可否講解上堂無秩序,
學生如何質素差

高年級學生常常申腳kick小年班學生、、、、
如果是真的、可否告知我、那一班
但以我所知所見所聞、
高年級的學生、對低年級的同學、
是愛護有加、風紀、校車車長、也公正嚴明、
剛剛離校升中一的同學、
我囡囡很多都認識、很是捨不得、
、、、、、、、、、、、、
可能有一些高年級學生的行為、是不對、
但每一所學校都有跳皮的學生、
但我認為沒你說得那樣恐佈
、、、、、、、、、、
學生如何質素差
我和我認識不認識、所讀的保記蕭漢森的同學們、
質素是very very good、
除非唯一質素差的一位是
、、、、、、
本人認為這保記蕭漢森小學、
絕對讀得不錯、
jamesbond
妳認為這所小學、令你羞恥、質素差、
不如轉校吧
我和我認識不認識、所讀的保記蕭漢森的同學們、
都非常歡迎

原來有人係度攪事 ...

呢位人兄, 請不要故意重傷這學校, 如你真是不喜歡這所學校, 或是說這校跟本不適合你小朋友, 那麼你應該找一間你認為好的適合的, 而不是在這裹亂說話..... 你是一個家長, 你會教你的小朋友做同樣的事嗎 ?

原帖由 Reximom 於 09-10-2 18:46 發表

呢位人兄開個新名呢發言, 你應該知咩事啦!

我知佢係邊位. 佢係學校係出左名既投訴精, 事無大小都投訢一餐. 學校既校長, 老師都怕左佢, 唔多理佢D投訴, 依家佢咪玩仲傷囉! ...

原帖由 Reximom 於 09-10-2 18:46 發表

我知佢係邊位. 佢係學校係出左名既投訴精, 事無大小都投訢一餐. 學校既校長, 老師都怕左佢, 唔多理佢D投訴, 依家佢咪玩仲傷囉! ...

但係呢間學校點解有d咁既人?

你話人搞事,不如話下你自己,新名是我真的第一次参与討論區,你不是我,怎知不是真的?我在跟大家講真話,你就話人胡說,蓋着耳朵不多聽他人意見,這就是蕭漢森本色。我亦好客觀叫大家親自去看和感受,難道這是搞事嗎?

話人搞事者就是搞事人!以你唔知事實真相就去罵人,你都不是文化界人!

原帖由 Reximom 於 09-10-5 14:38 發表

有咩咁奇, 一樣米養百樣人, 間間學校都有可能有呢D奇珍異獸啦!

"呢位人兄開個新名呢發言, 你應該知咩事啦!"

The same applies to you too, Reximom!!

我2個小朋友都讀呢間...大仔讀P.3,
細仔..P.1, 2個小朋友都好中意返學...
我好多時都問個小朋友. 係學校是不是1個人唔聽話, 就罰全組, 佢地話唔係.. 其實, 我間唔中都有去學校睇小朋友小息.., 見D高年班無咩嘢,  仲有時見到佢地同D老師傾計, 仲好有禮貌, 講真la .我去咁多次, 我都想入去讀...
佢地教學完全唔係死讀, 因1個星期有1堂係聯課, 1堂係視藝,及全方位...D 小朋友好中意...至於老師方面, 梗係有D惡la, 係指對住唔聽話果D, 其實樓主, 你可以在早上10:30分去睇睇D小朋友小息....果度好小新移民...(可能係我自己唔太中意),

原帖由 #sausau# 於 09-10-8 13:05 發表
我2個小朋友都讀呢間...大仔讀P.3,
細仔..P.1, 2個小朋友都好中意返學...
我好多時都問個小朋友. 係學校是不是1個人唔聽話, 就罰全組, 佢地話唔係.. 其實, 我間唔中都有去學校睇小朋友小息.., 見D高年班無咩嘢,  仲 ...

蕭漢森 在沙田區小學來講,
佢不是一間 NO.1  名校,
但教學及支援,對我
個人來講,算是間出色 及 好學校。

如果是這樣, 是不是有一些人真的應該平心靜氣去跟校長等溝通,對事不對人..

PLK Siu Hon Sum Primary School ...... Good......心目中優質小學

十隻手指都有長短,但我肯定保良局蕭漢森小學是一間優質小學。校長能夠明白家長及同學感受,他曾對我說過,一間學校要啱自己的子女,才能讓子女快樂成長,我肯認同。小兒是插班生,由不喜歡此校,己經喜歡自行上學。小女有學習障礙,今年要重讀,老師們時常與父母溝通和安慰,老師親自做了字卡給小女在暑假温習。另外,小兒班主任在考試前一天,電話聯絡他,用說話鼓勵他。小兒說因頑皮班主任都有鬧他,但小兒說,當他乖時,班主任就請他吃pizza麪包己作鼓勵。還有學校社工,她對小女作出適當援助。相比之下,小兒曾讀那間舊小學,我覺得蕭漢森小學值得讚.........

‹ 上一主題|下一主題