用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 15分,跨區抽唔抽到?
go

15分,跨區抽唔抽到? [複製鏈接]

請問有無人15分,跨區第二輪都抽到這所學校?
   0    0    0    0

第二輪 係唔計分的...

跨區 = 甲部 ....照計只有7個位, 機會不大但可以一試.

乙部 要係41區先得囉???

原帖由 lorenz 於 09-9-26 08:43 發表
請問有無人15分,跨區第二輪都抽到這所學校?

原帖由 mmak 於 09-9-26 10:07 發表
第二輪 係唔計分的...

跨區 = 甲部 ....照計只有7個位, 機會不大但可以一試.

乙部 要係41區先得囉???

15分自行派位又有無機會呢??
[url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=38179&forum=3&221]家庭式廉價BB教學資源( 12.11.03)[url/]

20分都好多人抽唔到.....15分???... no la...
你知唔知每年有幾多人去領洗... 教堂熱鬧到不得了...
20分... 真係通街都係架...

我唔係話D人去假信教, 因有好多人係BB領洗... 真係有好多天主教徒架....

15分+old girl (媽咪)... 聽講可以試吓叩門???

原帖由 HYT 於 09-9-29 19:40 發表

15分自行派位又有無機會呢??

My church have over 40 bb 領洗 last year. And each year increase.  A year before is 2x bb 領洗. haha.
And recently, i found out that many parents and bb start come to my church last month. May be the bible study and 主日學 start in Sep. So worry 2 years later. My boy need to apply P.1, and at that time too many kids apply P.1. then my boy lose the 1st child in the family mark. He only have 15 for religion + age mark.
Of course my ideal think is , my daughter in Maryknoll and my boy in LS, hahaha
原帖由 mmak 於 09-9-30 12:51 發表
20分都好多人抽唔到.....15分???... no la...
你知唔知每年有幾多人去領洗... 教堂熱鬧到不得了...
20分... 真係通街都係架...

我唔係話D人去假信教, 因有好多人係BB領洗... 真係有好多天主教徒架....

15分+o ...

應該很微機會

可嘗試,因有朋友女兒現讀maryknoll小一,住將軍澳沒有信仰,今年六月統一派位跨區網派去2nd choice maryknoll,反而她揀的1st choice 聖家就派唔到,她說有幾個朋友今年跨區到派去maryknoll,可能聖家多人爭及03/04年出生率低吧!

2nd choice 跨區派maryknoll ??

你唔講, 我真係估唔到....
俾著我一定會填 1st choice ....

原帖由 coachnewspaper 於 09-10-7 10:47 發表
可嘗試,因有朋友女兒現讀maryknoll小一,住將軍澳沒有信仰,今年六月統一派位跨區網派去2nd choice maryknoll,反而她揀的1st choice 聖家就派唔到,她說有幾個朋友今年跨區到派去maryknoll,可能聖家多人爭及03/04年出生 ...

這是不可能的.

原因: 很多在41網的女生父母, 在41網內(即乙部)抽當然以MCS為第一志願啦. 咁佢地在跨網(即甲部), 唔通去反而以其他學校為第一志願? 佢地一定以MCS為第一志願.

即是說, 如果有400個41網的女生去抽MCS, 當然她們在甲部都填MCS. 所以跨網(甲部)以MCS為第一志願, 人數一定多過400個.

跨網以第一志願中MCS雖然是很難很難, 但一定有人中. 但如果以第二志願中MCS, 一定無可能.

原帖由 coachnewspaper 於 09-10-7 10:47 發表
可嘗試,因有朋友女兒現讀maryknoll小一,住將軍澳沒有信仰,今年六月統一派位跨區網派去2nd choice maryknoll,反而她揀的1st choice 聖家就派唔到,她說有幾個朋友今年跨區到派去maryknoll,可能聖家多人爭及03/04年出生 ...

Maryknoll Convent 好多人本區41網, 甲、乙部均填1st choice 都入唔到, 跨網2nd choice根本冇可能。會不會是 別家Maryknoll?

原帖由 peterbean 於 09-10-8 00:45 發表
Maryknoll Convent 好多人本區41網, 甲、乙部均填1st choice 都入唔到, 跨網2nd choice根本冇可能。會不會是 別家Maryknoll?

Agree. Really doubted !

我識有小朋友係跨網以第一志願中MCS。  第二志願????好多41區家長會...

2nd choice
Maybe it's Maryknoll Father Primary School.(near Kowloon Tong MTR station)

Maryknoll Father 是40網(深水涉)的首選, 所以也不可能有跨網第二志願中的機會.

原帖由 littleTi 於 09-10-8 15:55 發表

2nd choice
Maybe it's Maryknoll Father Primary School.(near Kowloon Tong MTR station)

但講番轉頭~
我真係有朋友係~跨區~抽到瑪麗曼耶~
意思係一樣既~

機會好少~不過~
仍是有的~

但~很少人會填~甲部跨區是最top的那個小學
原帖由 nicolemummy 於 09-10-9 00:12 發表
Maryknoll Father 是40網(深水涉)的首選, 所以也不可能有跨網第二志願中的機會.

各位比d意見

如果我住址係41區+又係天主教+首名=20分, 首輪係填Maryknoll , 請問有幾大機會入到 ! 因為如果冇機會及小機會就要打算入直資 ! 我都唔勇等第2輪既結果 !

如果首輪係住41區, 與跨區既機會有冇分別 !

If 1st round cannot get this school, you may keep try the 2nd round for this school again. Because you lived in  41區 have more chance.
But if you registered for 直資, then you cannot have lucky draw for 1st round and 2nd round.
If pay safe, you should register private primary instead of 直資.
God Bless you.
原帖由 emileleung 於 09-11-5 15:24 發表
各位比d意見

如果我住址係41區+又係天主教+首名=20分, 首輪係填Maryknoll , 請問有幾大機會入到 ! 因為如果冇機會及小機會就要打算入直資 ! 我都唔勇等第2輪既結果 !

如果首輪係住41區, 與跨區既機會有冇分別 ! ...

chriskoo 多謝你既意見
即是話用私校打底, 唔好考慮直資 ~~~ 如果唔係一線希望就冇晒, 其實20分同區住都有好多入唔到, 咁2nd round 第2.3志願點填 ?

原帖由 chriskoo 於 09-11-6 10:34 發表
If 1st round cannot get this school, you may keep try the 2nd round for this school again. Because you lived in  41區 have more chance.
But if you registered for 直資, then you cannot have lucky draw  ...

exactly.
haha, I'm lucky that in 1st round got this school. But i don't have any 私校打底 (my daughter had no good performance in the interviews), God very look after me. I'm same us your situation, if 1st round cannot got it, i will wait till 2nd round for 41 network. So, cannot give u any advise.
Go to church and keep pray.
原帖由 emileleung 於 09-11-6 12:34 發表
chriskoo 多謝你既意見
即是話用私校打底, 唔好考慮直資 ~~~ 如果唔係一線希望就冇晒, 其實20分同區住都有好多入唔到, 咁2nd round 第2.3志願點填 ?
‹ 上一主題|下一主題