用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有咩理由自行交表只可以在星期一至五辦公時間交? ...
go

有咩理由自行交表只可以在星期一至五辦公時間交? [複製鏈接]

今時今日父母係雙職有幾咁奇,又唔係就咁放低可以走人,又要人交各樣證件核實,比老人家去都唔會放心啦,雖則可以同公司講遲少少返,但唔係人人都方便囉,講真,安排一個星期六給人交表都唔過份呀!!  
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我為咗交表果十數分鐘就要請半日假.我d大假好珍貴的

原帖由 jollyma 於 09-9-25 22:45 發表
今時今日父母係雙職有幾咁奇,又唔係就咁放低可以走人,又要人交各樣證件核實,比老人家去都唔會放心啦,雖則可以同公司講遲少少返,但唔係人人都方便囉,講真,安排一個星期六給人交表都唔過份呀!!   ...

一世人一次小一選校啫

係囉! 遲下又話要面試,仲未計派唔到位時去叩門,d假真係買少見少,教局同學校都好應該體諒下d家長

有道理, 只係星期六上午都好好多啦,我老公今日交了, 因為地址證明全是他的名....
原帖由 jollyma 於 09-9-25 22:45 發表
今時今日父母係雙職有幾咁奇,又唔係就咁放低可以走人,又要人交各樣證件核實,比老人家去都唔會放心啦,雖則可以同公司講遲少少返,但唔係人人都方便囉,講真,安排一個星期六給人交表都唔過份呀!!   ...

同意! 唔返工邊有$養子女!
我打跨算選間近公司的學校,行開一陣去交表慳番半日假

醒目開學勳章

由於出世紙有齊父母的名字, 所以即使地址證明只有父/母是但一方的名字, 另一方都可去交表的....

原帖由 edf 於 09-9-25 23:22 發表
有道理, 只係星期六上午都好好多啦,我老公今日交了, 因為地址證明全是他的名....

為左小朋友犧牲少少都唔得?? 時間咁樣應該係配合番教員室工作既識員既~ 我去到都唔知要俾回郵信封,所以俾左$3佢佢幫我攪惦,最攪笑就係入到去我周圍望,睇下佢收到幾多份表...

雖然話一日半日假係好小事,但係而家乜野時勢呀?份工分分鐘保唔住重要請假?其實只是要求一個星期六的半日時間,一d都唔過份!佢地都係一年一次,佢地每間學校幾個人就幾十個父母,點都化算過我地去就。
請問去邊度可以反映?唔係投訴,而我都等唔切佢改啦!不過反映下都好呀!
明人不作暗事!

我原本請咗1個鐘諗住唔駛扣假~~因為多人O既關係,最後都係要請半日,老細即刻黑面~唉!!!!!!!!

間間學校會有d唔同...我果間係一定要同一人去交, 如果唔係, 要出示結緍証明...有d 學校要兩個回郵信封, 我果間只係收一個..

最好去心儀學校個website  度睇下申請須知會清楚d

原帖由 臻媽 於 09-9-26 01:04 發表
由於出世紙有齊父母的名字, 所以即使地址證明只有父/母是但一方的名字, 另一方都可去交表的....

其實世事冇野可以完全配合到...我係返5日半, (星期六都要返半日), 咁到時學校開多半日, 咁我地呢d 返半日果d, 咪又要叫佢開多半日(開埋下午) 先叫公平, right?  我諗學校都知道無論點都係有人會講, 咁佢地事實都係5天工作, 就梗係唔會睬啦..唯有我地自己度掂佢lor...

原帖由 See 於 09-9-26 09:34 發表
雖然話一日半日假係好小事,但係而家乜野時勢呀?份工分分鐘保唔住重要請假?其實只是要求一個星期六的半日時間,一d都唔過份!佢地都係一年一次,佢地每間學校幾個人就幾十個父母,點都化算過我地去就。
請問去邊度可以反映?唔係投 ...

制度係死既,人係生既,只要教局講一句,學校自然會配合啦!我都知為咗子女犠牲少少唔係問題,但可知家長已經於其他方面犠牲咗好多呢, 敢問一句, 學校為家長犠牲少少又得唔得呢!唯有反映下意見先得改善

There is no perfect solution to every problem.  Whiichever way you come up with, I think at the end, you just can't satisfy everybody at the same time, or all the time for that matter.  

If I were EDB, I would keep it status quo.  Either you turn up or no show.  The only excuse is death (in which case you don't have to turn up because you are already dead).  We don't want you to scare the hell of everybody.

原帖由 jollyma 於 09-9-26 12:53 發表
制度係死既,人係生既,只要教局講一句,學校自然會配合啦!我都知為咗子女犠牲少少唔係問題,但可知家長已經於其他方面犠牲咗好多呢, 敢問一句, 學校為家長犠牲少少又得唔得呢!唯有反映下意見先得改善 ...

米係law..其實都明白每件事都無得盡人意。但係佢要求人地親身去,又要求要一至五去交表。咁即係無得選擇啦?其實我都唔明點解唔可以寄表去,又或者擺低就走得。人地真資同私校好多都係寄褂號就得。而且d津校竟然間間收表要求都不同,表格上明明寫要出世紙同父母ID就得(sorry,呢點我也可能睇漏),但係有d學校又話要收回郵信封一d都唔統一。
為左d細路,其實做父母一定會跟足去做,但係教育局本身已經辦唔好教育,係呢方面可唔可以體諒一下我地做父母既呢?
原帖由 jollyma 於 09-9-26 12:53 發表
制度係死既,人係生既,只要教局講一句,學校自然會配合啦!我都知為咗子女犠牲少少唔係問題,但可知家長已經於其他方面犠牲咗好多呢, 敢問一句, 學校為家長犠牲少少又得唔得呢!唯有反映下意見先得改善 ...

明人不作暗事!

+3金熱血 貢獻勳章

星期六收表? 咁早上定係要開埋下午呢? 如果只開上午, 咁到時全村人一齊星期六交, 咪要迫學校員工 開 ot?

咁對星期六都要返工的家長呢? 咁係咪到時到佢地話, 做乜唔可以星期日交表姐.

寄褂號? 要 chk 正本 ge wor, 寄褂號點 chk 好呢? 唔通寄埋去 & 等學校 chk 完寄返比家長? 咪搞我

至於收表要求, 點解唔之前打電話(or 上網)去問清楚呢? 咁又係學校唔啱

唔得閒可以搵代辦者交 form 架 ma.

其實係統一派位,雖然第一皆段自行選一間學校,但點解要收回郵信呢?有D要一個.有D要兩個,究竟有乜原因呢?
好明白必能遷就所有人,但若能方便些小在職父母,,真的不可行嗎?
明人不作暗事!

各位家長可以到下列網址參考:
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/faq-%20sept_%20chinese%20(web).pdf

另外,若希望反映意見,亦可致電學位分配組的熱線電話2832 7700

原帖由 See 於 26-9-2009 09:34 發表
請問去邊度可以反映?唔係投 ...

~Lovely 1C Baby 09/10~

貢獻勳章

原帖由 Jacquelinelty 於 09-9-27 20:50 發表
各位家長可以到下列網址參考:
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/faq-%20sept_%20chinese%20(web).pdf

另外,若希望反映意見,亦可致電學位分配組的熱線電話2832 7700

...

同意,星期六上午都好丫...
下年又話要叩門,真是唔知請假為個小朋友定保住份工好...

以我所知,係由於政府實行五天工作天,所以學校收表時間,都要按星期一至五的工作天收表,收表日期並不是津校可以決定的,另外,收回郵信封,由於個別學校會以信件通知申請人是否取錄,所以需要回郵信封,至於要一個定兩個,就係個別學校,以需要嚟決定!
‹ 上一主題|下一主題