用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st. paul co-ed 面試報料站
樓主: cutekiddy
go

st. paul co-ed 面試報料站 [複製鏈接]

Yes, I have only donated to the school  a few hundreds each year for many years and the school haven't complained on it.  I agree with Amom, the fee for the extra-curricular activities is very minimal  at school and also usually cheaper than the center at outside as the school will subside part of the fee for most of the extra-curricular activities. (e.g. musical instrument  lesson).

I think for the parents who spend about 20k for their kid are only at their own wish.  For me , I only spend about $5000 for the activities outside school.

醒目開學勳章

還不止....

學校為鼓勵小朋友學習鋼琴以外的樂器以擴濶音樂領域和啟發潛能,每年也會開辦弦樂、管樂和敲擊樂班。當中有些要收費(小提琴、大提琴、敲擊樂、單簧管、長號、低音號、小號、法國號),也有些是免費班(中提琴、低音大提琴、雙簧管、長笛、銅管、巴松管),而導師大多是管弦樂團的樂師。除此之外,學校也會提供樂器租借服務。

好像巴松管這種頗冷門的樂器,單是樂器便動軋要數萬元,在外也難以找尋教授巴松管的導師。

但若音樂老師試音後認為學生適合學習此樂器,學校方面會聘請香港管弦樂團助理首席巴松管樂師教授此樂器,學習費用全免,亦毋須學生購買昂貴的樂器,只需每月付$50給校方作為租借巴松管費用。

原帖由 beaclem 於 09-10-14 16:29 發表
咁就要睇下個人覺得值唔值, 如果小朋友入咗去

軟件部份:

1. 每班有兩個班主任, 加一個普通話教學助理, 教學助理每逢小息會跟住小朋友, 好多時間學普通話

2. 中文課係普通話教

3. 英文課全英文教

3. 中、英、數每科有兩個老師教, 英文重有CNET (即係有D家長見到既外藉人士)

4. 每週兩節課外活動堂, 會請出面攪課外活動既公司上堂,唔駛額外比錢, 有十幾廿種揀

5. 開學淨係買書, 其他所有雜費(包括簿費, 手冊etc), 連影相錢都唔洗比

硬件部份:

1. 有自己既泳池、大禮堂 (可媲美康文署既文娛中心演奏廳)、餐廳、副體育場館、籃球場

2. 天台有草地可以逢星期三比小朋友去玩

3. 音樂室都十幾個, 分鋼琴室, 敲擊樂室(兩個, 一大一小), 及其他樂器演奏室

4. 有一個可以放幾十部電腦既電腦室, 初小同高小分別有一個實驗室

5. 有一個大既英文活動室, 圖書館係全太陽能發電

6. 重有D室 (不過唔記得咁多), 設備可以媲美大學咁濟

咁你話要run一間咁既學校, $6000係唔係值就真係見人見智

醒目開學勳章

Regular donation just once a year.

It is the Walkathon (步行籌款) arranged by SPCC Alumni Association making donations to SPCC Charitable Trust.

It is free to donate too!

原帖由 tvnotallow 於 09-10-14 22:03 發表
my friend'son study here, he told me there are many many donation.  he spend around HK20K per month on his son. not including the extra activities.

If the second letter started around on 23 Oct.
So my daughter's chance is very very small becasue our interview time is 22/10.

原帖由 ahtan 於 09-10-13 22:21 發表

last year, second interview letters started coming out in late Oct. Somewhere around 23rd Oct.

你比一萬亞仔一個月, 我自己(連學費, 都係比$8000度咋)

亞仔剩係學琴同乒乓球, 無架啦 (即係學校最低既minimum, 一種樂器同一樣運動)

學校真係完全無迫我地學其他野or攞獎, 但係就有好多資訊比家長知, 如有興趣, 學校可以幫小朋友參加比賽, that's all, 可能我又唔係咁active, 所以又唔係好覺得同其他家長有比較, 我自己都只係普通既中產家庭, 其實, co-ed好多家長都好低調, 好humble, 入到去我唔係好覺得有比不上人的感覺.....

原帖由 acmc 於 09-10-14 23:50 發表

i just plan to spend about$10000 per month for his primary.  do you think i should give up even i get the offer ? or do you think the " donation" is compulsory?
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

oh! Kitty, 我以為學校無咗"免費"既音樂班添!!!! 所以唔敢寫出黎, 費事比人話誤導......

Thanks for your additional information

原帖由 kittylock 於 09-10-15 13:18 發表
還不止....

學校為鼓勵小朋友學習鋼琴以外的樂器以擴濶音樂領域和啟發潛能,每年也會開辦弦樂、管樂和敲擊樂班。當中有些要收費(小提琴、大提琴、敲擊樂、單簧管、長號、低音號、小號、法國號),也有些是免費班(中提琴 ...
還使我的心靈得到舒暢。

我自己就從未比過任何donation喎

除咗每年一度既步行籌款, 即係好似百萬行一樣, 自由捐獻, 你唔捐而去行, 都一樣無任歡迎, 最多都係叫家長買下聖保羅月曆呀, 遷校特刋呀咁咋喎.........

你係唔係記錯你個fd個仔讀第二間國際學校呀

原帖由 tvnotallow 於 09-10-14 22:03 發表
my friend'son study here, he told me there are many many donation.  he spend around HK20K per month on his son. not including the extra activities.
還使我的心靈得到舒暢。

咁又唔會, 早first-in既會早D second-in, 好似我仔當年咁, 我地遲first-in, 咁second-in都好遲, 最後都入到

Don't worry

原帖由 nicole1111 於 09-10-15 14:23 發表
If the second letter started around on 23 Oct.
So my daughter's chance is very very small becasue our interview time is 22/10.
還使我的心靈得到舒暢。

醒目開學勳章

beaclem,

仲有架! 阿仔依家咪學緊巴松管囉.....

原帖由 beaclem 於 09-10-15 19:17 發表
oh! Kitty, 我以為學校無咗"免費"既音樂班添!!!! 所以唔敢寫出黎, 費事比人話誤導......

Thanks for your additional information

原帖由 beaclem 於 09-10-15 19:14 發表
你比一萬亞仔一個月, 我自己(連學費, 都係比$8000度咋)

亞仔剩係學琴同乒乓球, 無架啦 (即係學校最低既minimum, 一種樂器同一樣運動)

學校真係完全無迫我地學其他野or攞獎, 但係就有好多資訊比家 ...

我意思都係包埋學費計, 就算佢現在k3, 學音樂, 學琴, 學劃畫, 學暜通話, 學英文加埋都要$4000.

簽名被屏蔽

聽過人講,好多學生都係搭校車到路口再轉私家車.因為要車駛入校園接學生真係分分鐘要排半個鐘.我果日去interview都見到呢個奇景.

其實co-ed有無學生搭校車架? 好似個個都係私家車接送既!!仲有就係我又吾多見小朋友由姐姐接送.

到底,一個co-ed學生一月學校學費連其他課外活動既開支大約要幾錢?

麻煩CO-ED既媽咪解開以上疑問.

萬分感澈

醒目開學勳章

Q: 其實co-ed有無學生搭校車架?
A: 呢條問題有d奇怪 .... 不過個答案係:一定有,如果唔係,個校車老闆就要食西北風...

Q: 一個co-ed學生一月學校學費連其他課外活動既開支大約要幾錢?
A: 豐儉由人.... 基本開支學費 $6K,午餐費每餐 $16.5,校車數百至千多元視乎路程遠或近。
若取得學校全數資助學費,住得近兼自己帶飯,開支可以係接近"零"

原帖由 o狂人o 於 09-10-16 11:48 發表
聽過人講,好多學生都係搭校車到路口再轉私家車.因為要車駛入校園接學生真係分分鐘要排半個鐘.我果日去interview都見到呢個奇景.

其實co-ed有無學生搭校車架? 好似個個都係私家車接送既!!仲有就係我又吾多見小朋友由姐姐接送.

到底,一個co-ed學生一月學校學費連其他課外活動既開支大約要幾錢?

....

有幾奇?唔該放學時間去九龍塘, 銅鑼灣道, 翠琳村睇下.....

因為要車駛入校園接學生真係分分鐘要排半個鐘.我果日去interview都見到呢個奇景.

:-D

學校會唔會對D受資助學生特別要求高 / 差之類 ?
小朋友會不會受歧視 ? 因為接受資助不用交學費 ?

原帖由 kittylock 於 09-10-17 11:27 發表
Q: 其實co-ed有無學生搭校車架?
A: 呢條問題有d奇怪 .... 不過個答案係:一定有,如果唔係,個校車老闆就要食西北風...

Q: 一個co-ed學生一月學校學費連其他課外活動http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?z ...

醒目開學勳章

我相信學校方面絕對不會歧視接受學費减免資助的學生,亦不會對這些學生提出不合理之要求。

基本上成立減免學費計劃的目是幫助有需要的家庭,使學生不會因為付不了學費而喪失學位。

http://www.spcc.edu.hk/family/b5_adm_fee.htm

原帖由 MaggieHei 於 09-10-17 11:55 發表
學校會唔會對D受資助學生特別要求高 / 差之類 ?
小朋友會不會受歧視 ? 因為接受資助不用交學費 ?

醒目開學勳章

若學生成績差,學校會安排有需要的學生上「增益班」補底,費用全免。

之後若成績依然未達標,只需留級重讀,毋須捐款!

原帖由 chingmon 於 09-10-15 00:06 發表

你個朋友個仔成績好嗎? 引用:

我個仔, 連同我個仔兩個同學, 都係搭校車.....(因為同一條線)

可能因為校車可以先送小朋友走, 所以有D家長會先叫小朋友搭校車出路口, 然後由私家車接, 我個仔就一定係搭校車囉!有位小朋友, 重係深圳住(我都係聽亞仔講), 咁呢D咪多數搭校車囉(但唔知係邊度pick up)

至於$方面, 老實講, 真係要睇家長點安排, 好似我咁, 學費$6000, 學乒乓球$600一個月, 琴就$1000鬆D, 其他無乜, 咁就$8000度 (唔連食飯及搭車, 連埋就$9100度啦)

如果你一樣都唔學, $6000就O.K.(即係齋學費, 已包括所有, 只係每年要買書咁解), 我聽校長講過, 有家長要學生學11樣樂器(唔計體育), 咁就多多$都唔夠啦

其實co-ed有無學生搭校車架? 好似個個都係私家車接送既!!仲有就係我又吾多見小朋友由姐姐 ...

還使我的心靈得到舒暢。

原帖由 beaclem 於 09-10-17 12:39 發表
我個仔, 連同我個仔兩個同學, 都係搭校車.....(因為同一條線)

可能因為校車可以先送小朋友走, 所以有D家長會先叫小朋友搭校車出路口, 然後由私家車接, 我個仔就一定係搭校車囉!有位小朋友, 重係深圳住(我都係聽亞仔 ...

11樣樂器?唔係化?唔瞓都唔得啦!

那位小朋友一定係神童。
‹ 上一主題|下一主題