用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2009年10月17日, 第一間幼稚園面試....但亞囡仲未識講野 ...
go

2009年10月17日, 第一間幼稚園面試....但亞囡仲未識講野喎

今朝收信, 收到迦南(窩打老道)通知信, 於2009年10月17日面試, 呢間係第一間面試既幼稚園....
亞囡係2007年12月25日出世...超細女.
而家講野都未太好, 都係爸爸, ma ma, 果果, 餅餅之類既說話....顏色,人物...好多都未識...個樣仲係好似BB咁....點in呀....實fail la, 因為呢間有全日班....我都好希望可以入讀到

各位有經驗既父母...可否指點我迷津

多謝

no problem架,我有幾個朋友,佢地既仔仔同囡囡都唔識講野, 一樣考到St Cat 同根德園, 老師睇反應既,努力呀

醒目開學勳章

唔係個個interview都考講嘢架~ KM就已經唔駛講嘢喇!
雖然我唔清楚cannon考d乜~

原帖由 Winnietao 於 09-9-25 09:52 發表
no problem架,我有幾個朋友,佢地既仔仔同囡囡都唔識講野, 一樣考到St Cat 同根德園, 老師睇反應既,努力呀

st cat我都有聽過不一定要識答, 只需聽懂指領做一些動作都可以, 但係根德園應該難d? 因為佢鍾意大仔多, 有d連歌都唱埋都唔收~

不過講返cannan, 唔係話k1好小位俾街外人咩? 好似大部份都會收返nursey既學生?>

妳唔話俾人知佢唔識講野咪得囉! 等d老師以為佢只是有少少怕羞or 陌生, 最重要都係佢肯聽指令就得喇!!

原帖由 天賜小公主 於 09-9-25 10:01 發表
個人意見: 其實識唔識講嘢唔重要, 最重要係怕唔怕人.  好似我囡囡是0801bb, 識講好多嘢, 但如果有人同佢講嘢或只是看著她, 佢會喊到收唔到聲, 只會講媽咪, 我都好頭痛唔知佢點interview.......
...

試吓同佢去多D人多的地方, 好似公園咁, 等佢接觸多D人, 可能會好D.
原帖由 天賜小公主 於 09-9-25 10:30 發表
其實唔係有無反應的問題, 因為我囡囡實在太怕人(都唔知點解), 佢的喊聲真係唔講得小, 係人都怕咗佢.....無辦法啦, "聴天由名".......

唔怕架, 咁佢識唔識指個樣野出黎呀, 眼耳口鼻呢d呢, 都唔一定要識講既, 放心啦

原帖由 Queenies 於 09-9-25 09:36 發表
今朝收信, 收到迦南(窩打老道)通知信, 於2009年10月17日面試, 呢間係第一間面試既幼稚園....
而家講野都未太好, 都係爸爸, ma ma, 果果, 餅餅之類既說話....顏色,人物...好多都 ...

我個仔(07/11出世)都是,佢男仔來說,算講得好多野,現在基本上認識許多生字,短句也可以,好多時自己講完中文,又講多次英文,我想他面試時表現如此,有七八成就可以,他也不是怕羞,但他喜歡幾時回應就回應,幾時不回應就不回應,鍾意就啋,唔鍾意就真的好像聾了一樣,真的不知點算好。

我諗你可以帶佢出多D街, 除左公園, 可以去下商場, 書店..等等, 如果你唔介意俾多D$, 你可以1星期俾佢返多過1 堂PLAYGROUP, 因為如果1星期得1堂可能對佢冇咩幫助..我個囝開頭個幾堂都喊, 但係上到第5堂, 終於冇再喊, 所以只要佢熟左個環境就得..加油!

早二年佢地收生唔嚴 (而家唔知)
我仔唔啋人佢都一樣收
唔駛太擔心

原帖由 Queenies 於 09-9-25 09:36 發表
而家講野都未太好, 都係爸爸, ma ma, 果果, 餅餅之類既說話....顏色,人物...好多都 ...

回覆 5# 天賜小公主 的文章

我個囡07年10月, 一樣係係屋企咩到識, 但一出到去, 一有人同佢講野就哭, 或者要用雙手遮住隻眼, 都唔知点in, 唉! 佢已經由細開始一日去兩次公園, 又成日見唔同既人, 教佢同人say Hi/bye bye, 可惜, 一d幫助都冇, 有冇人有計呀?

我仔仔係12月超細b, 我預左面試有hard feeling.

之前in n班, 唔好彩面試係下午2:30舉行, 阿仔平時要訓覺, 搞到佢表現麻麻, 唔係好聽指示, 好在最後都收 (插班下午班).  不過, 佢間學校無得直升k1, 到時要再考過 :(

所以我覺得面試的時間很重要, 如果係下午, 特別係3點打後, 實fail.  小朋友訓覺無得逼, 叫佢訓佢就唔訓, 唔俾佢訓就大喊.

我都忍唔住呻下, 我個女0703, 平時起屋企好ok, 唱歌, 講野, 乜都得. 有去街, 去playground, 有返n1, 但係一見到陌生"大人"就唔睬人, 淨係望住人又或者望都唔望, 講野一定唔洗指意, 我都唔知點in.. 當比$30睇下有無學校會"欣賞"佢

我個囡都係細b, 我都係以平常心面對, 唔擔心得咁多啦.