用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你比小朋友學小提琴,目的是什麼??
樓主: 超正龍吐珠
go

你比小朋友學小提琴,目的是什麼?? [複製鏈接]

回覆主題-------
當年讓孩子學樂器,只有一個非常簡單的目的....................好過花時間看電視。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

的確係幾型 . 個人認為小提琴琴音比鋼琴吸引. 如果時光倒流有得再揀, 我會揀學小提琴而唔係鋼琴.....

原帖由 超正龍吐珠 於 09-9-24 22:10 發表
有台型/易學????

讚成.小伊的講法.
眼見很多小朋友學不到五年就放棄.

所以大多家中都有部(名貴傢俬)作為擺設.

原帖由 小伊 於 09-9-25 17:01 發表
其實學樂器的人多, 但真正學音樂的卻少。小朋友大多定力唔夠,需要父母威逼利誘及鼓勵,否則好易半途而廢。

原帖由 beetle 於 09-9-26 22:48 發表
的確係幾型 . 個人認為小提琴琴音比鋼琴吸引. 如果時光倒流有得再揀, 我會揀學小提琴而唔係鋼琴.....

我就覺得自已孩子彈的、拉的,甚麽都好聽!

我囝囝係自己喜歡拉小提琴的,從4歲半起開始學。

原帖由 小伊 於 09-9-25 17:01 發表
其實學樂器的人多, 但真正學音樂的卻少。小朋友大多定力唔夠,需要父母威逼利誘及鼓勵,否則好易半途而廢。
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

小提琴有一樣好,就是過了初学超難聽階段,容易拉一首歌,好不好聽其次,有沒有走音,對我這等五音不全的人來說,不是大問題。總之,一首歌,拉一星期到,已可從頭到尾拉到,仲可拉到幾有形!

鋼琴就麻煩啦,我見阿大好耐オ練成一首,練的過程不斷出錯,重複又重複咁練,嗰啲fff音,真係成屋都震。彈鋼琴,我覺得係一種運動,嗰啲指勁,可和一灯大師較勁!

當時是因為樂器平,$400名元一隻1/4。現在知道唔係啦,而且考琴試比鋼琴多很資源,aural亦要另上堂。但係小朋友加入了樂團真是很enjoy, 成團人一起練習好開心,一起表演亦好有成功及歸屬感。真係令佢生活添很多快樂。

原帖由 judy 於 09-9-29 12:03 發表
小提琴有一樣好,就是過了初学超難聽階段,容易拉一首歌,好不好聽其次,有沒有走音,對我這等五音不全的人來說,不是大問題。總之,一首歌,拉一星期到,已可從頭到尾拉到,仲可拉到幾有形!

鋼琴就麻煩啦,我見阿大好耐オ練成一首,練的過程 ...

我見阿女個老師彈表演,開左冷氣都彈到滴汗....仲即時表演彈斷弦添....咁大個女第一次親身接觸點樣斷弦(係鋼琴喎)

醒目開學勳章

同意...其實十個小朋友九個都會係喜歡音樂既,只係有好多家長,將音樂變為升學的原素...試問強迫下小朋友點會中意呢!

重有...其實小提琴係項需要花長時間去浸的樂器.
如果想”快”,學管樂會容易d-但要小朋友有>9/10yr學好d.

原帖由 黃巴士 於 09-9-25 09:52 發表
我起初都會為其他因素(型, 計分, 樂器便宜, 易學...)而選擇拉小提琴, 但及後發現由小朋友唔識至可以拉到歌起, 滿足感好大, 音樂可以陶"野"性情.  

依果魔力是可以轉化&改變很多現實因素的.

我反覺得10個 ...

醒目開學勳章

原帖由 wunma 於 09-9-29 11:13 發表
我我比小朋友學樂器的目的, 是希望他們真正享受當中樂趣, 老來偶爾玩玩, 抒發感情, (就像現在的自己), 的確是嘗心樂事.

原帖由 Sindy 於 09-9-29 13:19 發表
我見阿女個老師彈表演,開左冷氣都彈到滴汗....仲即時表演彈斷弦添....咁大個女第一次親身接觸點樣斷弦(係鋼琴喎)

真係勁!

我都有興趣俾囡囡學小提琴呀,各位可否告知香港島有無得學?最好東區啦!
‹ 上一主題|下一主題