用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你比小朋友學小提琴,目的是什麼??
go

你比小朋友學小提琴,目的是什麼?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

有台型/易學????
   1    0    0    0

我無目的架, 亞女學開鋼琴, lur咗我幾個月要學埋小提琴, 咪比佢試下lor.

貪易學就千祈千祈千祈唔好揀小提琴.

因為Daddy喜歡...
但老師最近同我地說是演奏, 不是考試和比賽..
我想是時候好好想想..  因訓練和以後心態都有d唔同

原帖由 lauksuk 於 09-9-25 04:53 發表
唉!事實係10個小朋友9個半係唔鐘意音樂o既

我起初都會為其他因素(型, 計分, 樂器便宜, 易學...)而選擇拉小提琴, 但及後發現由小朋友唔識至可以拉到歌起, 滿足感好大, 音樂可以陶"野"性情.  

依果魔力是可以轉化&改變很多現實因素的.

我反覺得10個小朋友, 9個是喜歡音樂的. 在乎是否強迫了他去學/進階等而唔喜歡或生厭?

原帖由 小伊 於 09-9-25 00:07 發表
貪易學就千祈千祈千祈唔好揀小提琴.

應該係貪易學就千祈千祈千祈唔好學音樂/樂器

原帖由 YanYan0116 於 09-9-24 23:22 發表
我無目的架, 亞女學開鋼琴, lur咗我幾個月要學埋小提琴, 咪比佢試下lor.

同我女一樣

醒目開學勳章

覺得呢個年代,學樂器,音樂已經係必修科

屋企得一部琴,唯有有人學鋼琴,有人學小堤琴。

原帖由 黃巴士 於 09-9-25 09:52 發表
我起初都會為其他因素(型, 計分, 樂器便宜, 易學...)而選擇拉小提琴, 但及後發現由小朋友唔識至可以拉到歌起, 滿足感好大, 音樂可以陶"野"性情.  

依果魔力是可以轉化&改變很多現實因素的.

我反覺得10個 ...

阿二平時唔會和我講學校嘅嘢,除了小提琴時間。佢拉拉吓,可能累的關係,會停一停,和我講吓學校嘅嘢,呢啲係意外收獲。

醒目開學勳章

其實比較鋼琴, 小提琴是較難或較易? 我知好難比較, 可以說說易/難處嗎? 因為我2個小朋友學鋼琴, 個琴好難騰空俾阿三彈, 所以要搵第樣樂器囉......

樂器之王和樂器之后!是最多表現之樂器。
難或易對小朋友並非最重要,不用懷疑孩子的能力,
反而最難是如何令他們有滿足感。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我都同意,最難是如何令他們有滿足感.
原帖由 bebebe12345 於 09-9-25 13:10 發表

他們的能力往往令大人意想不到!

原帖由 bebebe12345 於 09-9-25 13:10 發表

回覆 15# video_ming 的文章

My son is 4 yrs old.  Can he start to learn violin or start piano first?

其實學樂器的人多, 但真正學音樂的卻少。小朋友大多定力唔夠,需要父母威逼利誘及鼓勵,否則好易半途而廢。

我同意你的說法.
我囡囡現在學四種樂器,(鋼琴學了2年半,小提琴2月,二胡第一堂,單簧管第一堂,)她會自己練習,有好多時我陪她練習,有時囡囡要我同她合演,像樂團.都幾好玩和幾好笑.
原帖由 小伊 於 09-9-25 17:01 發表
其實學樂器的人多, 但真正學音樂的卻少。小朋友大多定力唔夠,需要父母威逼利誘及鼓勵,否則好易半途而廢。

我屋企已經現成有座鋼琴,所以叫阿二學鋼琴, 點知佢話覺得小提琴好聽好多,死都唔肯學鋼琴,終於俾佢學小提琴,一年之后,又死累話想學埋鋼琴,現在兩樣都學囖,我只想我兩個仔有音樂知識,可以enjoy音樂,當佢地唔開心時可以舒發情感,多一個hobby。

原帖由 超正龍吐珠 於 09-9-24 22:10 發表
有台型/易學????
‹ 上一主題|下一主題