用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神轉小班呀... ~.~
go

天神轉小班呀... ~.~

請問有冇人知天神係唔係由2010年起轉小班呀....原本每班30人改為25人...死啦....咁係唔係叫d得15分唔好去抽呀
仲有佢地係幾時結左龍架....
thx!!!!

我都係第二到D討論區見到, 話天神明年轉小班. 唔知係唔係真架呢? D位買小見小喇 ,仲報唔報得過 呢???

原帖由 lovebabyv 於 09-9-24 16:35 發表
請問有冇人知天神係唔係由2010年起轉小班呀....原本每班30人改為25人...死啦....咁係唔係叫d得15分唔好去抽呀
仲有佢地係幾時結左龍架....
thx!!!!

我見到自行分配學位得38個咋....

原帖由 Stella116 於 09-9-24 17:32 發表
我都係第二到D討論區見到, 話天神明年轉小班. 唔知係唔係真架呢? D位買小見小喇 ,仲報唔報得過 呢???

嘩! 得38個位炸, 咁世襲個D計唔計係呢38個位在內架? 如果係, 點爭呀??? 心都煩埋, 唉!

原帖由 lovebabyv 於 09-9-24 17:37 發表
我見到自行分配學位得38個咋....

醒目開學勳章

原來真係轉左25人小班教學喎.
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1519/net-35re.pdf
S1: 該校由2010/11學年的小一開始,逐步實施小班教學(每班派位名額為25人)。

自行分甲乙兩部份,甲部份係必收生(姊姊讀緊或者父母係學校員工),佔總學額三成(75*0.3=23個位)如果有多就由總學額扣除,如果小過就由留比乙部,乙部份就真係計分,佔總學額最少兩成(75*0.2=15個位),因為如果甲部份用唔矖嗰三成就由留比乙部,

例如甲部份只有18個人申請,剩餘5個學額(23-18=5)就比乙部(15+5=20)

又例如甲部份有25個人申請,中央派位就少兩個,而乙部份就只得15個學額

咁自行收生呢....得38個位 輪都輪唔到15分啦...

原帖由 tak0clive 於 09-9-25 10:58 發表
例如甲部份只有18個人申請,剩餘5個學額(23-18=5)就比乙部(15+5=20)

又例如甲部份有25個人申請,中央派位就少兩個,而乙部份就只得15個學額

你咁講即今年大約有8個位俾15分個D...

原帖由 peggyyau 於 09-9-27 07:34 發表
我問路過做其他學校校監的神父,她說天神的機會始終大些, 因地點問題,Hunghom 的交通始終很不方便及天神比st. Mary 沒有那樣出名,本人很多朋友都不認定天神,誇區報天神的會比st Mary 少很多。  除此之外,報天神的總人數比st ...

No!!!!  

8個位俾世襲.  30個位自行收生。
舊年囡囡有幸15分入校,今年睇怕冇乜機會啦:;pppp:

原帖由 lovebabyv 於 09-9-28 11:56 發表
你咁講即今年大約有8個位俾15分個D...

舊年自行分配48人,在出生率最低一年有最少5個15分在自行分配取錄。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1690603&extra=page%3D1

今年自行分配38人,小10人加上出生率上升。你話15分有冇機?

原帖由 linusfong 於 09-9-28 12:30 發表
No!!!!  

8個位俾世襲.  30個位自行收生。
舊年囡囡有幸15分入校,今年睇怕冇乜機會啦:;pppp:

我諗唔止5個15分既,可能有d15分冇在baby kingdom表態姐,我覺得起碼都有10個8個既

linusfong,必收生係唔止得8個位,就算有30人報名學校都要收晒30人,不過中央派位就會少左學位,
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2010lftc.pdf
由學校自行分配的學位分為兩類:
甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人提供的學位
- 約佔學校小一學額30%
- 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
- 凡屬此類別的申請人,必獲取錄
乙)根據「計分辦法準則」分配的學位
- 佔學校小一學額不少於20%

原帖由 linusfong 於 09-9-28 13:01 發表
舊年自行分配48人,在出生率最低一年有最少5個15分在自行分配取錄。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1690603&extra=page%3D1

今年自行分配38人,小10人加上出生率上升。你話15分有冇機?

...

跟據教育局資料,天神嘉諾撒學校2010年有75個小一學位,所以自行派位大約有38個位,而留比必收生係小一學位(75個)三成(23個),如果少過23個必收生申請,就留比計分申請人,如果超過23人(必收生)就由中央派位的學位(大約37個)扣減,而留比計分申請人就袛有小一學位(75個)兩成(15個),而唔係之前講過的38個位兩/三成,希望今年必收生申請人唔好多過23人,如果唔係留返比計分申請人就得返15個學位嗱。

好多謝你咁詳細既解釋....THX!!!

原帖由 peggyyau 於 09-9-28 21:28 發表
世襲必收:  38人x30%=11.4人 即 11人

剩餘 38人x20%=7.6人  即  8人 給計分收生

如世襲必收位不夠就在統一派位的位中取,如世襲必收有15人,即統一派位的位就少了3個位,即35個位給統一派位用。

如妳真的喜歡那間學校,就 ...

查實反正都係博
15分咪博一博law
反正,我識d 20既朋友, 本來一心天神
一見得38個位,閃左去其它學校啦

仲有,04年出生率都屬於低嘛,如果唔博,唔通等出生率高先博咩

20分冇理由唔博...我冇咋...

原帖由 栗子媽媽 於 09-9-29 14:32 發表
查實反正都係博
15分咪博一博law
反正,我識d 20既朋友, 本來一心天神
一見得38個位,閃左去其它學校啦