用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田或油尖旺區
go

沙田或油尖旺區 [複製鏈接]

友人家住沙田, 兒子讀油天, 成績一般, 約考全級 105/200, 考慮是否應該轉到沙田區的中學, 若轉到沙田區是否較有把握入到 band 1 英中? 另外請問選那些學校 (沙田或油尖旺)較合適? 謝謝幫忙!
   0    0    0    0

如果只考105名, 轉沙田網有機會升入BAND 1, 油尖旺區就機會微. 學校提過, 轉新界網係會升BANDING, 如你朋友有問題, 可向副校長查詢.

我識有師姐考110左右, 全家人搬左去沙田, 用沙田網抽, 最終入到間BAND 1英中.

原帖由 BunnyFairy 於 09-9-24 10:11 發表
友人家住沙田, 兒子讀油天, 成績一般, 約考全級 105/200, 考慮是否應該轉到沙田區的中學, 若轉到沙田區是否較有把握入到 band 1 英中? 另外請問選那些學校 (沙田或油尖旺)較合適? 謝謝幫忙! ...

必必,
多謝您的回應, 朋友也說副校長在家長會中有提及沙田的天主教郭得勝中學, 不知大家同屬天主教學校, 是否會有點優勢呢? 請多多指教!!

我個女都是成績一般,家住和亞女都是讀油尖旺,跨綱入沙田容唔容易

之前聽潘校長講, 郭得勝, 長沙灣天主教都係天主教教區學校,佢地係有聯繫, 不過校長話唔知係唔係家長心頭高, 好少人會選佢地.

原帖由 BunnyFairy 於 09-9-24 13:26 發表
必必,
多謝您的回應, 朋友也說副校長在家長會中有提及沙田的天主教郭得勝中學, 不知大家同屬天主教學校, 是否會有點優勢呢? 請多多指教!!

通常kowloon網既band1尾/band2頭邊緣人 , 如果跨入沙田網, 有機會升到banding, 升入band1.

原帖由 rebeccacss 於 09-9-25 11:05 發表
我個女都是成績一般,家住和亞女都是讀油尖旺,跨綱入沙田容唔容易

原帖由 BunnyFairy 於 09-9-24 10:11 發表
友人家住沙田, 兒子讀油天, 成績一般, 約考全級 105/200, 考慮是否應該轉到沙田區的中學, 若轉到沙田區是否較有把握入到 band 1 英中? 另外請問選那些學校 (沙田或油尖旺)較合適? 謝謝幫忙! ...

沙田係新界網既強區, band1尾轉入去分分鐘跌band. 你問清楚你朋友考105係屬於band1中定尾先好搏. 郭得勝係沙田區既band尾, 沙田區band1唔使選佢做第一志願.

上年聽明報辦既升中講座, 講者提到, 當全港學校排banding時, 以成績排位, 香港區小學比九龍區優勝, 九龍區又比新界區好.

原帖由 必必 於 09-9-25 21:43 發表
上年聽明報辦既升中講座, 講者提到, 當全港學校排banding時, 以成績排位, 香港區小學比九龍區優勝, 九龍區又比新界區好.

呢個只係指大部份新界區校網較弱, 唔可以當所有校網都弱. 沙田區區內屬band2而全港屬band1既大有人在, 顯示呢區係強區.

去年我聽講座時聽到(好像是循小校長講)油尖旺是成績第3高的區(第1是中西區,其他無講).

nicholasmom,

係呀, 我都有聽, 所以油尖旺區跨網入新界區, 無論邊個網, 都係有優勢, 而且學校又講到明係可以成功, 所以邊緣人都係轉網穩陣.

原帖由 nicholasmom 於 09-9-25 23:09 發表
去年我聽講座時聽到(好像是循小校長講)油尖旺是成績第3高的區(第1是中西區,其他無講).

原帖由 必必 於 09-9-25 11:41 發表
通常kowloon網既band1尾/band2頭邊緣人 , 如果跨入沙田網, 有機會升到banding, 穩入band1.

不能確定呀. 2, 3年前, 識一男仔是新油天 . 名次 係 band 1 尾至 2 , 佢都係入 mos  聖約瑟咋 .

而且諗住一心大家是天主教的諗法 , 而有著數既話係一廂情願. 是最不設實際的想法. 是應該以能力去揀中學 .

唔好諗住自己比人強 , 而係你諗自己的小朋友係邊到, 是強過人 .  現在選學校的自行階段 , 始終是人家揀你的小朋友.

原帖由 必必 於 09-9-26 08:25 發表
nicholasmom,

係呀, 我都有聽, 所以油尖旺區跨網入新界區, 無論邊個網, 都係有優勢, 而且學校又講到明係可以成功, 所以邊緣人都係轉網穩陣.

其實呢區真係幾強.阿仔就係本區 Band 2 全港 Band 1. 於是係甲部抽中咗間 Band 1 英中.

甲部都抽中, 你個仔既隨機no真係要好好.

原帖由 nicholasmom 於 09-9-26 11:23 發表

其實呢區真係幾強.阿仔就係本區 Band 2 全港 Band 1. 於是係甲部抽中咗間 Band 1 英中.

原帖由 必必 於 09-9-26 13:43 發表

佢今次真係幾好彩,但不知是禍是福.開學一個月,科科test都肥佬.

咁快就有test!

開左學一個月都未夠, 仲未適應, 慢慢就會追到, 唔駛太擔心. 師姐既家長同我地講, 叫我地要有心理準備, 要預左上學期成績表, 會有"紅字".

原帖由 nicholasmom 於 09-9-26 18:52 發表

佢今次真係幾好彩,但不知是禍是福.開學一個月,科科test都肥佬.

甲部的2間是經學校揀學生喎
不會是抽
除非乙部都有揀

原帖由 必必 於 09-9-26 13:43 發表

你好似唔係好知升中點派位!

自行可選2間學校, 之後到抽獎.
抽獎有2部份, 甲部可以任選3間學校.
乙部跟小學/屋企校網填30間.

原帖由 vet 於 09-9-26 23:57 發表
甲部的2間是經學校揀學生喎
不會是抽
除非乙部都有揀

真係好運  乙部完全冇揀?

原帖由 nicholasmom 於 09-9-26 11:23 發表

原帖由 88muimui 於 09-9-27 10:02 發表
真係好運  乙部完全冇揀?

乙部有揀,但佢乙部係 Band 2, Band 1 英中最多衹有兩三個位留落Band 2,抽中機會仲細.
‹ 上一主題|下一主題