用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 語障寶寶應該選擇什麼幼稚園?? (好唔開心呢!!) ...
go

[聽/語障] 語障寶寶應該選擇什麼幼稚園?? (好唔開心呢!!) [複製鏈接]

語障寶寶應該選擇什麼幼稚園??

請問有無呢方面經驗嘅媽媽可以分享吓...唔該!
囝囝而加兩歲半, 我地好早已經發現佢有言語發展遲緩,
所以都有上play group & 協康 (實在太貴了),
慢慢都有進展, 而加都可以講到生字, 今年開始返Nursery,
以為可以放心小小, 但老師一個電話打嚟,
完全將我地打沉, 好大打擊, 老師話囝囝係全班唯一一個
無辦用語言溝通的小朋友, 聽到後真係好難過,
隔日老師又打嚟話希望我地去評估,
第一次通電話我都有同佢講過協康有評估,
結果係囝囝言語發展遲緩了半年, 不過老師再次打嚟,
我覺好有壓力, 我問佢如果情況改善不大,
校方會唔會要求退學呢? 答案竟然係 : 會....
不過無論點....而加都要面對....
但好徬徨...好怕其他幼稚園都唔接受佢.....
希望有媽媽可以幫幫我...thanks!!
   0    0    0    0

回覆 1# Carsten 的文章

如果有熱心人士提供意見, 感激萬分!!

[email protected]

thanks very much!!

你小朋友係咪讀名校,但去面試時學校都知道小朋友說話既能力,返左個幾月咁快下定論???會唔會你小朋友有其他問題,想你自行退學而俾呢個藉口你,有些學校唔會直接同你講,佢地覺得既問題,好似自閉,智力問題,怕家長反應過大同投訴,所以你真係要同學校溝通下.

我個仔都係返N1,講野都係遲,但老師都無投訴呢個問題,識聽指令,合作,唔需要下下用語言回應,咁如果小朋友唔中意答你,咁係咪要退學呢???

您好, 多謝回應!
囝囝讀緊九龍塘朗思, 如果唔係有朋友介紹推薦,
我估都唔會收, 你講得無錯, 面試時已知道囝囝比較其他小朋友差, 所以朗思收咗就去讀, 希望返學後會好d,
但到而加都係未趕上正常進度, 而學校又好似唔太接受,
而至於其他問題如自閉,聽力,智力.....我地都有問過健康院..醫生..., 結果算ok, 主要都係言語問題.
我唔知道朗思算唔算名校, 因為從開始搵幼稚園都無諗,
只係希望佢能正常發展, 至於而加就下定論,
係因為覺得學校唔會有適當嘅支援同理解,
所以想問吓...會唔會有d幼稚園可以體諒.

我個仔讀麗港城既朗思,老師好有愛心,無投訴過呢個問題,或者你同班主任講,問題係語言對答,還是十問九唔答,還是唔專注,語言唔係一步登天,如果有進步已經可以,N1需要咩進度????教都係好淺既字,好似口字,籃色,基本上返學都係玩多,同聽故事,你問清楚佢需要什麼進度???
原帖由 Carsten 於 09-9-24 11:17 發表
您好, 多謝回應!
囝囝讀緊九龍塘朗思, 如果唔係有朋友介紹推薦,
我估都唔會收, 你講得無錯, 面試時已知道囝囝比較其他小朋友差, 所以朗思收咗就去讀, 希望返學後會好d,
但到而加都係未趕上正常進度, 而學校又好似唔 ...

您好, 多謝回應!
尋日見過醫生, 佢都話囝囝言語發展算遲, 不過未算嚴重,
寫咗信去評估.
爸爸尋日專登去接放學, 有同另外一位老師傾過,
(一個課室有兩班, 所以有兩個老師, 麗港城朗思都一樣嗎?)
呢位老師總算俾番d安慰我地,佢話要對自己嘅小朋友有信心,千其唔好標籤咗佢地係特殊, 呢d例子以為都有過.
自從囝囝上完playgroup慢慢可以講到生字後, 我地已經回復信心, 但仍然keep住上playgourp, 不過係嗰位老師打咗兩次電話嚟, 所以有d動搖.
其實自己都要檢討吓, 可能老師出於關心, 而自己太緊張而諗咗另一邊.....
"養兒一百, 長憂九十九...."
anyway....多謝熱心回覆!!
繼續努力!!!

解決左就安心晒啦...其實真係要同學校好好溝通,初初我都同你一樣好擔心,但多些同老師溝通後就好放心交個小朋友俾佢地,我多數同班主任溝通,佢會經常打俾我講下仔仔既學習情況,我都會主動打俾老師了解下,只要你俾老師了解多些小朋友,老師會針對小朋友既弱點去訓練,努力.

朗思好似係國際學校, 老師是否用英語教學, 有言語遲緩的小孩最好用先用一種語言, 待理解及表達有改善後才加入學另一種語言會較好!或者, 你們是否在家也用英語與孩子溝通?

我的小孩也有言語遲緩, 早於2歲時已發現, 在入幼兒園是已讓學校知道, 學校是用中文(廣東話)上課, 老師很體諒, 囡囡基本上理解力沒問題, 是表達弱了些, 所以也能跟上課程, 直至現在, 表達已追上同齡, 上課大致沒問題!

我覺得選擇那些以幼兒為中心, 課程不要太深, 用中文上課的幼稚園會比較合適!

唔好意思, 我印象中朗思學費幾貴, 又沒有學劵, 會否考慮讀些有學劵的學校, 剩下的費用來上訓練, 朗思小學是英文小學, 除非你希望小孩入英小/國際學校, 否則讀本地小學中文會較吃力!

您好, 多謝回應!
當初搵幼稚園都好徬徨,又唔識,心大心細,又開始知道囝囝言語遲緩,所以喺朋友介紹下,朗思收了就去讀.
雖然朗思係國際學校, 但有分國際班/本地班,因為我地屋企無英語環境,所以佢都唔建議我地讀國際班,而Nursery大部份時間都係廣東話,我諗會無問題.因為囝囝都好鍾意返學.
而加又到咗幼稚園招生嘅時間, 其實而加都準備寄申請表去其他學校,不過信心不大,雖然囝囝而加有進展,但去面試會主動同陌生人溝通就.......不過都會去試試嘅.
希望會有好消息啦!!
thanks all!

語障寶寶應該選擇什麼幼稚園?? (好唔開心呢!!)

我都面對同一問題, 我個囡囡3歲5個月, 仲係單字得黎唔正, 近來我地覺得佢開始努力想講, 但我地唔係好明佢講乜.
老師有問我, 我話我地排緊期做assessment, 但老師給我的回應係, 做完後記得話比佢聽個結果. 我前兩天去接囡囡放學, 同老師講我地決定揾私人機構做治療, 老師仲話你將囡囡每次做完治療的功課比一份佢, 佢話等我地同你一齊訓練佢, 家校合作. 聽完都好感動.
我都覺得你講得啱, 應該同佢轉一間可以合作既幼稚園都好緊要.
原帖由 pccmama 於 09-9-27 22:10 發表
carsten,
過來人經驗, 建議你轉校, 因一個有語障的小朋友更加需要老師的接納及鼓勵, 個老師三日唔埋兩日就打黎, 又咁又咁, 你諗下, 對住你家長都咁樣, 對住小朋友會點呢?!
我個仔兩歲幾讀樓下一間好普通的幼兒園,  ...

pccmama & poto123,
您好, 多謝回應!
你地介唔介意話我知讀緊邊間幼稚園呢?
正如我post嘅標題, 我都想幫囝囝轉校,
但又唔知邊間學校俾到鼓勵, 不過呢個十月都會去面試,
我都明白好多野好似買六合彩咁, 睇彩數.
pccmama, 我就係怕會出現你所講嘅情況,
所以我想快d轉校, 不過......
1. 怕無學校收.
2. 肯收, 但又係得唔到諒解.
anyway....多謝你地分享....thanks!~

今天我再打去揾老師, 跟她說囡囡的功課, 老師話會同囡囡做, 同埋會聯絡我. 我也跟老師說不好意思, 因為某程度上增加了她們的工作. 老師回了一句," 大家都係想小朋友好". 心裏又感動了.
我會把囡囡的學校PM給你, 其實都唔好擔心有無學校收,  上年我同囡囡報佐好幾間, 就只有這一間收. 知道這一間收後, 我都索性不去其它了.
記緊幼稚園面試都好睇家長表現, 自己做少少準備啦!

pccmama & poto123,

好感激你地嘅回應!!
希望到時會有好消息同你地分享啦!
thanks la!!

請問妳囡囡間學校喺邊區架?

原帖由 Poto123 於 09-9-29 00:14 發表
今天我再打去揾老師, 跟她說囡囡的功課, 老師話會同囡囡做, 同埋會聯絡我. 我也跟老師說不好意思, 因為某程度上增加了她們的工作. 老師回了一句," 大家都係想小朋友好". 心裏又感動了.
我會把囡囡的學校PM給你, 其實 ...

我仔仔兩歲前我也發現了他語言能力弱,唔識講野,兩歲七個月安排到政府評估,都話佢都幾嚴重.佢果時靜係呀呀聲,完全唔識模倣人講野,那治療師仲話擔心佢係咩口肌失調之類

係仔仔兩歲時,我幫仔仔報左康傑.好好彩,那裡的老師校長都好接納仔仔,成日鼓勵佢講野,成日都會打比我,話比我知仔仔的進度,真係沒有一句是投訢過佢

之後,那次見完評估中心後,被安排去i位,所以我讀左康傑下學期之後,我就去左我選那一間的i位幼兒園,一路讀,一路等i位,也因為這是一間簾收學校,所以佢地對仔仔的包容好大,成日都會鼓勵佢講多一些

後來,我仔仔派左去第三志願的學校,而家有言語治療師跟住仔仔,呀仔講野叻左好多,雖然都係慢,音唔正,但係同佢自己比,真係進步左好多,可以用句子來表達

所以加油呀,要找一間真係有愛心及包容的學校,小朋友才會讀得開心及建立自信

ie6
原帖由 may123 於 09-10-8 23:57 發表
我仔仔兩歲前我也發現了他語言能力弱,唔識講野,兩歲七個月安排到政府評估,都話佢都幾嚴重.佢果時靜係呀呀聲,完全唔識模倣人講野,那治療師仲話擔心佢係咩口肌失調之類

係仔仔兩歲時,我幫仔仔報左康傑.好好彩,那裡的 ...

Hi~ may123,
多謝你嘅回應!
我地而加都好積極去搵其他學校, 好想快d離開呢間學校,
參予過幾次學校活動, 發覺老師好偏心, 因為囝囝應對唔叻,
所以老師都好敷衍, 小朋友仲細唔知咩事, 但看在父母眼內,
實在好難受, 我地對呢間學校好失望!!
但見識到而加個社會現實到呢個地步, 兩三歲小朋友就要面對, 什麼辦學宗旨都係門面嘢, 要搵到一間好學校&班主任, 真係有如買六合彩....
想請問"康傑" 係咪指"康傑教育機構" 轄下的幼稚園呢?
我地住九龍區, 去學校網頁睇過, 佢地好似無九龍分校,
可惜呢!
好感激呢度嘅家長俾咗好多信心我地, 大家都努力吧!

其實救世軍轄下既幼兒園老師都好有愛心. 我囝囝由幼兒班開始讀, 你可以K1入學都得. 每一個老師好好, 連嬸嬸都好鍚小朋友.  我囝囝係讀油麻地個間.  不過你唸下捨唔捨得比佢返全日, 我就因為工人姐姐湊, 就寧願比老師教.
‹ 上一主題|下一主題