用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 迫不得已, 要為小女轉校 - 現於沙田林大輝中學就讀 ...
go

迫不得已, 要為小女轉校 - 現於沙田林大輝中學就讀

本人有一女今年在該校的初中就讀, 雖然開學只有一個月, 但幾乎每天都聽到小女告訴我校內一些高年級學生偏差的行為, 實在令我感到恐懼, 驚嚇和不感相像!!

據小女所說, 校內有為數不少的高年級學生經常其他同學無禮, 而且還見過公然用說話挑戰老師, 用手指指著老師說話,即使老師訓示他們, 他們也豪不懼怕. 本星期一二三我連續放假三天,不用上班, 故有時間到學校附近等小女放學, 這幾天我確實見到有些較高大的男生頭髮長長的多的是. 邊行邊說說粗言, 旁若無人,行為令人髮指! (我懷疑學校有沒有訓導組!?)  

與我先前在學校資訊日見到的學生表現完全是兩碼子的事.

小女還告知高大的哥哥姐姐在校內好囂張, 曾多次見小息期間對工友都好無禮貌, 呼渴他們. 小女反問我為何當初選擇此校給她, 她開始表現得不想返學

自問本人一直重視家庭教育, 小女亦算學懂待人有禮的重要性. 因此我和太太一直都很著意學校的品德教育. 當初選擇此校是因為見到學校重視學生的多元發展, 並非只谷學生成績.

如今我非常後悔, 想盡快為小女轉校, 跨區也沒有所謂, 只想找一間學生品德良好的學校, 學生成績怎樣都不是我優先考慮的因素, 最緊要是小女不會害怕返學!

非常心急, 各位家長有沒有資料提供?????? 謝謝

而家開咗學都成一個月, 我諗津貼學校比較難搵, 既然覺得學校有問題, 事不宜遲, 立刻向其他直資中學查詢 !

同埋你女女既成績點樣, 都會好影響學校收唔收佢 ! 祝你早日搵到間適合女女既學校 !
Tomorrow is better

乜咁誇呀

其實可以直接send application form 去吾同學校(直資機會大d),佢地有位會call 你,放心有機會轉ge........

校風真係好緊要,新校始終............

motherlau

原帖由 playnapeat 於 09-9-23 23:04 發表
本人有一女今年在該校的初中就讀, 雖然開學只有一個月, 但幾乎每天都聽到小女告訴我校內一些高年級學生偏差的行為, 實在令我感到恐懼, 驚嚇和不感相像!!

據小女所說, 校內有為數不少的高年級學生經常其他同學無禮,  ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

你囡囡甚麼Banding, 若其他直資/津貼找不到, 會否考慮大埔羅定邦?(直資英中, 都算近火車站) 我聽過升中講座覺得應該都o.k.

回覆 1# playnapeat 的文章

現在已開學一個多月, 津中機會比較少, 相信直資會有多點機會, 如果你不計較跨區, 找到心儀中學後, 在網上資詢各位家長吧!

而家諗轉校,難度好高;LTFC點講都係Band2 - Band1丫,最怕第二間可能仲差喎。因為而家都未收齊生既,多少都會有啲暗病。不如忍埋喱幾個月,等中二先轉,咁會多啲好學校揀喎。

其實每間中學都會有呢d 學生架啦...
只不過...係上堂時間唔會影響到自己....都沒有問題喎.....
而家先轉校...真係好難...好似阿 pineapple0983 話的岩...如果而家d 學校仲有學位...都唔方係好野啦......

尼間學校係唔多好.
你可以以其名search本forum以往資料.

沙田有其他直資: 培僑, 培基, 王錦輝都比它好.

我個女學校唔錯架,校風好,我個女今年中二精英班,被老師選為prefect,有自信,係女校,九月開學,有中一學生轉去何官,不過唔知仲有冇位?:)

原帖由 playnapeat 於 09-9-23 23:04 發表

據小女所說, 校內有為數不少的高年級學生經常其他同學無禮,  ...

我很少上網, 誰不知原來有那麼多朋友回應, 謝謝!

剛過去兩天都要上班, 故沒有再接小女放學, 不過小女已經到了一個想找藉口不上學的地步, 她表示有點頭痛, 不想返學, 但她沒有發燒, 我便著她要返學. 不過我知她在想什麼的, 故我真的想為她盡快轉校

如果大家知有邊間可以申請, pm 我可以嗎? 我自己都找過幾間學校, 他們說現在沒有位, 連填表的機會都無. 所以, 如果有學校有表填, 起碼我可以排列等住先!

小女在小學時的操行: 上/下學期都是 A- , 自問管教嚴格, 故她都是純品和有禮貌的一類小朋友, 只是比較怕醜和不愛做運動. 不過她是代表學校朗誦的學生之一.

所以我自己都感到無奈, 好像比不到最好的東西給她!

因為我最近才 REGISTER, 所以沒有睇之前原來有家長都在討論區提到此校. 我看回當時的討論, 絕對同意這是 BAND 1 至 BAND 3 學生都有的學校, 我自己觀察, F.1 學生真是幾不錯, 我見到他們放學時會邊行邊討論功課. 但F.3, F.4... 那些我相信是 正宗 BAND 3 學生, 因為我本星期幾天等小女放學時, 見到有一些 "運動形" 的高 FORM 男仔, 一出來已經用 "問侯人" 的方式對話, 真的不敢想像.

你可以去呢個網站睇吓, 佢有齊直資中學既資料, 如果你個女女已經唔想返學到呢個地步, 唔明你仲等d 咩 ??

我係你就會逐間學校打去問, 同埋坦白講出你要轉校既原因, 最緊要表現出有誠意, 必要時親身去學校求校長都要架啦 !

http://chsc.edb.hkedcity.net/secondary/
Tomorrow is better

回覆 1# playnapeat 的文章

我仲諗住報tim,依家可以唔諗啦~~
我個仔成績唔好,我揀學校唯一要求就係校風好,我唔担心佢學壞,但我怕佢比人蝦

原帖由 carolyschan 於 09-9-26 21:28 發表
我仲諗住報tim,依家可以唔諗啦~~
我個仔成績唔好,我揀學校唯一要求就係校風好,我唔担心佢學壞,但我怕佢比人蝦

我善意的建議: 先考慮其他學校吧!

我其實都有不斷打電話問, 不過都係環曉 沙田區, 所以如果跨區有的凡我一定會報名..

謝謝有朋友提供的 link, 我會慢慢研究

唔介意,考慮下香島la.....校風一流......咁好........成績都唔差........

motherlau

原帖由 playnapeat 於 09-9-26 22:24 發表

我善意的建議: 先考慮其他學校吧!

我其實都有不斷打電話問, 不過都係環曉 沙田區, 所以如果跨區有的凡我一定會報名..

謝謝有朋友提供的 link, 我會慢慢研究 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

希望樓主早日搵倒新學校。

原來沙田啲中一位唔係我想象咁嚴峻;個女有個同學係上星期成功轉到間Band2頭,咁原來嗰間Band2中唔知個位搵倒人未?

Really ??????? which school ?

原帖由 pineapple0983 於 09-9-27 16:33 發表
原來沙田啲中一位唔係我想象咁嚴峻;個女有個同學係上星期成功轉到間Band2頭,咁原來嗰間Band2中唔知個位搵倒人未?

原帖由 playnapeat 於 09-9-27 21:35 發表
Really ??????? which school ?

你可以搵番小學個校長或副校,由佢地去搵,我相信會比你咁樣逐間敲門搵有效啲。

原帖由 playnapeat 於 09-9-26 11:18 發表
我很少上網, 誰不知原來有那麼多朋友回應, 謝謝!

剛過去兩天都要上班, 故沒有再接小女放學, 不過小女已經到了一個想找藉口不上學的地步, 她表示有點頭痛, 不想返學, 但她沒有發燒, 我便著她要返學. 不過我知她在想 ...

找到學校了嗎?
請收pm