用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 勁投入中學生活
go

勁投入中學生活

醒目開學勳章

個囡番左中學幾個星期,非常投入學校,日日都留係學校幫學姐學兄做義工,唔係就留係學校做功課.有兩日欠交功課要留堂,番來話鐘意留堂可以做功課.激死我,留5次堂要見家長.佢重預測實會有一個缺點.

屋企環境唔適合做功課嗎?或是有幾個同學一齊留堂呢?
原帖由 sukkiu 於 09-9-21 15:30 發表
個囡番左中學幾個星期,非常投入學校,日日都留係學校幫學姐學兄做義工,唔係就留係學校做功課.有兩日欠交功課要留堂,番來話鐘意留堂可以做功課.激死我,留5次堂要見家長.佢重預測實會有一個缺點. ...

醒目開學勳章

原帖由 ytpeople1 於 09-9-21 17:37 發表
屋企環境唔適合做功課嗎?或是有幾個同學一齊留堂呢?

佢自己一間房架,佢鐘意係約埋同學圖書館做,小學時成日要去圖書館做功課,而家中學成日留係學校,人地學生會點票都要睇一輪先走.

個囡番左中學幾個星期,非常投入學校,日日都留係學校幫學姐學兄做義工,唔係就留係學校做功課.有兩日欠交功課要留堂,番來話鐘意留堂可以做功課.激死我,留5次堂要見家長.佢重預測實會有一個缺點. ...

妳個囡囡真係勁投入咁快對學校有歸屬感都係一件好事嚟!
But 要提一提囡囡仲可能要早 d 回家, 如果比佢習慣咗夜返屋企之後就會有好多 skill 周圍去+

哦!原來小學成日去圖書館做功課!佢習慣左有同學陪住做功課喇!你呀女放學返屋企有冇人o係屋企架?
原帖由 sukkiu 於 09-9-21 18:50 發表

佢自己一間房架,佢鐘意係約埋同學圖書館做,小學時成日要去圖書館做功課,而家中學成日留係學校,人地學生會點票都要睇一輪先走.

會唔會你女女番到屋企覺得悶,
所以留係學校,
多d人一齊做下野呢!

醒目開學勳章

佢小學同學興去圖書館做功課,不過我唔批准.
放學時屋企多數有人,跟住亞哥返,不過佢鐘意同同學一齊.
我唔想佢夜返,有次做義工搞到差不多7點先返.

如果你呀女真的o係學校幫手做野夜d,很久先一次的話便冇所謂啦!

但如果一星期幾日,放學都咁夜就唔係幾好喇!
原帖由 sukkiu 於 09-9-22 19:23 發表
佢小學同學興去圖書館做功課,不過我唔批准.
放學時屋企多數有人,跟住亞哥返,不過佢鐘意同同學一齊.
我唔想佢夜返,有次做義工搞到差不多7點先返.

不如試下同你呀女協議,如果佢再欠交功課就罰佢,例如罰玩電腦時間、扣減零用錢之類…

醒目開學勳章

呢兩日又好d,放學後返家,可能新鮮感過後,又無人叫佢留低,所以便回家,因為上星期佢遲放學又睇學生會點票, 搞到無得去練琴,可能知衰,早d屋企.

欠功課扣零用錢,呢個主意唔錯.

原帖由 sukkiu 於 09-9-23 22:21 發表
呢兩日又好d,放學後返家,可能新鮮感過後,又無人叫佢留低,所以便回家,因為上星期佢遲放學又睇學生會點票, 搞到無得去練琴,可能知衰,早d屋企.

欠功課扣零用錢,呢個主意唔錯. ...

Hi ,

您個女和我個女好似 .一上中學已習慣 . 吾關自已事的都話要留校看 ,又喜歡放學留校打下波 . 皮鞋都穿爛幾對 . 今年中二買鞋時已講明只買一對 ,爛了自負 . 沒特別事要 6 :00前要回到家 . 講有講 . 當然會過時 . 所以又講明過時便扣起小許第 2 天零用錢 . 之后就好 d .

醒目開學勳章

原帖由 Carmen2004121 於 09-9-23 23:49 發表

Hi ,

您個女和我個女好似 .一上中學已習慣 . 吾關自已事的都話要留校看 ,又喜歡放學留校打下波 . 皮鞋都穿爛幾對 . 今年中二買鞋時已講明只買一對 ,爛了自負 . 沒特別事要 6 :00前要回到家 . 講有講 . 當然會過時 ...

其實我只想她放學立即返家,咁係唔係要求高,遲返會打電話話我知,上次做義工6點9先返又無講,搞到我要落街搵女,因為之前6點左右會返家.