用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 多不多小朋友請 sick leave?
go

多不多小朋友請 sick leave?

聽聞3,5,6年班有 confirmed cases.  
你o地冇叫小朋友在學校戴口罩?

簽名被屏蔽

我囡係最尾一, 佢昨天6年級增加 confirmed case. 我d小朋友校巴有口罩,答 "冇"……
so我.

醒目開學勳章

係,自保。

正苦指引話全校10%中豬先要停課;我地一晝400幾人,要40幾人中豬先停得。有0的唔舒服既,都唔知自己中0左;就算中0左,唔話比學校聽都茅符。

間間學校都有架喇,如果唔係校内大量集體感染,正苦都唔得閒理架喇,依家火頭處處。

除0左中豬,其實好多小朋友都中甲流。

一過37.2C都唔返得學,又好似特别多人茅返咁囉。

好似學校成日同我地講咁,大家合作囉。

原帖由 Rattie 於 09-9-22 16:23 發表
我囡係最尾一年, 佢昨天話我知6年級新增加一個 confirmed case. 我問佢d小朋友搭校巴有冇戴口罩, 佢答 "冇"……
so我叫佢自保.

亞女話日日都有同學沒返學,但不知道是不是病了.

YongXin
我大女中學部今日開始停課7日, 30號先復課.
尋日要清晒所有書簿, 重到佢行唔到.

原帖由 YongXin 於 09-9-22 17:15 發表
係,自保。

正苦指引話全校10%中豬先要停課;我地一晝400幾人,要40幾人中豬先停得。有0的唔舒服既,都唔知自己中0左;就算中0左,唔話比學校聽都茅符。

間間學校都有架喇,如果唔係校内大量集體感染,正苦都唔得閒理架喇,依家火頭 ...

各位家長小心,我個女確診左,用了口罩也沒用,她是小五的,大家都知同中學部撘同一部校車,有什麼理由中學部有事,而小學部無事呢!仲之一句小心啦!

口罩,勤洗手.

依家就算集體感染都唔知啦!  
我細女上星期開始病, 去看私家doctor, 私家doctor話有機會是豬仔, 叫我帶細女去流感疹所check.  去到流感言診所的doctor就比特敏福, 我問可否check下是否豬仔, 醫生就問我check來仲mu, 我話得個知字也好, 醫生就說不用check了, 反正知了也沒用, 特敏福一定要早吃, 如等結果後(三天)就沒用.  我大女上兩個星期前發燒也是同一樣, 去看私家doctor, 私家doctor叫去流感疹所, 流感疹所的doctor就比特敏福同話不用check.
doctor 話依家只強制check兩歲以下, 七十歲以上及長期病者.

原帖由 YongXin 於 09-9-22 17:15 發表
係,自保。

間間學校都有架喇,如果唔係校内大量集體感染,正苦都唔得閒理架喇,依家火頭 ...
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

Hi  alisontung,

My daughter also got fever in last Sunday, but she is not H1N1 only flu, she is 5A class, how's your daughter ? I know 5A class has many students got sick.

原帖由 chatroom台長 於 09-9-23 15:44 發表
Hi  alisontung,

My daughter also got fever in last Sunday, but she is not H1N1 only flu, she is 5A class, how's your daughter ? I know 5A class has many students got sick.

sorry呀!台長因為兩個女都病,要輪流食藥,所以唔得閑上bk,而家先知你留言給我,Bingo呀,就係5A,同你個女一樣喎都係星期六fever,初頭以為小事,點知星期一燒得好西利,所以去左東區急証,星期二晚先知中左,成個星期無得反學個女時時怕d功課多,又要應付就到的test,我就話最緊要自己的身體,身體唔好考到10A都無用啦!你個女好番未呀?又轉天氣啦,各位家長小心呀!

better put on the mask all the time, but kids will always forget

Hi alison,

我女退左燒不過仲有d咳, 醫生話退燒後就會開始咳, 如果無發燒就番得學, 我唸住下星期一比佢番, 呢個星期就隔日幫佢拎功課, 你講得好岩身體唔好10條A 都無用, 講真我女以前細個身體無咁差, 自從番左呢間小學真係年年都病, 祝大家囡囡快D好番哂.

原帖由 ailsontung 於 09-9-24 20:53 發表

sorry呀!台長因為兩個女都病,要輪流食藥,所以唔得閑上bk,而家先知你留言給我,Bingo呀,就係5A,同你個女一樣喎都係星期六fever,初頭以為小事,點知星期一燒得好西利,所以去左東區急証,星期二晚先知中左,成個星期無得反學個女時時怕 ...

簽名被屏蔽

乜你咁好可以回校拎功課 ?
去年亞女有個同學病都要回校,因為如果2天沒返校,第三天要做前2天加今天的功課.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

所以今次 h1n1 可以拎功課都好 surprise, 可能學校改變左, 想小朋友無得番學但如果有精神, 可以係屋企清下d 功課.

簽名被屏蔽

好似其他媽咪所講唔可以拎功課, 今次我都係多口問學校, 不過都係可以拎唔可以交.

原帖由 candy_kent 於 09-9-29 16:07 發表

chatroom,
其實以往咁多年, 學校有無講病假其間拎功課既安排係點架 ?