用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協和上午校 vs 荔天
樓主: 十四媽
go

協和上午校 vs 荔天 [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔該哂呀, 等我星期一早d去先!

原帖由 DONUTBUBBLE 於 09-9-25 11:32 發表
我今朝九點去到, 排18, 九點十攪完, 其實如果冇人, 5分鐘攪點架啦...佢地安排都幾好, 叫你入會議室, 播d學校片比你睇, 一路睇片一路等, 冇咁悶....
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

其實二間學校都很好,
如果入到協和,
好大機會直上讀中學 .

醒目開學勳章

我相信大家都有心儀小學, 晌lee個階段, 如果大家都已經決定左, 只要揸緊宗旨, 唔好受其他人影響係最重要架!
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

係呀, 決定就唔好煩...唔係辛苦自己...

原帖由 四少奶 於 09-9-25 13:45 發表
我相信大家都有心儀小學, 晌lee個階段, 如果大家都已經決定左, 只要揸緊宗旨, 唔好受其他人影響係最重要架!

原帖由 karenyee 於 09-9-23 21:14 發表

梗係揀荔天啦!唔明點解咁多人揀某名校,好多人都話荔天唔錯.我個女今年讀緊,啲課程一啲都唔淺,唔好睇少呢間小學,佢地教書教得好快,希望你會有明致選擇!!! ...

四十網唔只呢兩間小學好啫!開平。基福。聖紀文。聖安德烈。基愛都係好好的學校,應該認真考慮!

我會揀協和上午校 or 瑪小 ~

回覆 26# 十四媽 的文章

我選荔天!
1. 我個仔在荔天讀書,感覺到D老師真的很用心去教小朋友,而且D功課都適中,阿仔成績都不錯!
2. 回想當年選校時,都知道荔天多人選,到大抽獎都失敗,幸好最後叩門面試成功!(校長與主任果然沒有食言。)
3.這間小學的派位透明度很高,而且數年來的成績都很好很穩定,證明教學水平有水準啦!
4.大家有沒有上他們的校網?在那裡就知道他們的學習生活有幾豐富了!

原帖由 CY2004 於 09-9-25 13:35 發表
其實二間學校都很好,
如果入到協和,
好大機會直上讀中學 .

協和小學與協和中學是沒有聯繫的, 他們是兩所沒有關係的學校, 因為本人妹妹在協和任教, 資料是由她告知的!

醒目開學勳章

今日去左荔天交表喇! 我9:00去到排第4, 好快攪掂, 不過都係自己衰, 唔記得帶阿仔正本出世紙, 又要行多一轉.....

你有幾多分呀? 希望我個女有機會同你小朋友做同學呀!

原帖由 四少奶 於 09-9-28 12:00 發表
今日去左荔天交表喇! 我9:00去到排第4, 好快攪掂, 不過都係自己衰, 唔記得帶阿仔正本出世紙, 又要行多一轉.....

醒目開學勳章

回覆 1# DONUTBUBBLE 的文章

實不相瞞, 我只係得15分咋, 妳呢? 而家唯有博一博喇. 希望我個仔有機會同妳個女做同學喇...

一樣呀...我都係博一博架咋...希望一齊博到啦....保持聯絡..我星期五入form時, 見到個家長, 佢話今年小左人, 佢個大女前年超多人, 今年幫佢個細女報, 你今日去多唔多呀???

原帖由 四少奶 於 09-9-28 12:20 發表
實不相瞞, 我只係得15分咋, 妳呢? 而家唯有博一博喇. 希望我個仔有機會同妳個女做同學喇...

醒目開學勳章

回覆 1# DONUTBUBBLE 的文章

好呀, 希望大家都可以入到喇!

我今日去都唔係好多人, 不過到我補交文件時, 見到d籌都已經去到50幾號lu~

我就緊張d, 因為如果大仔入左, 細仔就唔駛咁煩囉....最驚就係連叩門都唔收, 都唔知點算.....

咁啱既, 我都有個細女, 今年k2, 攪掂左個大既, 出年我就安樂哂....

原帖由 四少奶 於 09-9-28 15:01 發表
好呀, 希望大家都可以入到喇!

我今日去都唔係好多人, 不過到我補交文件時, 見到d籌都已經去到50幾號lu~

我就緊張d, 因為如果大仔入左, 細仔就唔駛咁煩囉....最驚就係連叩門都唔收, 都唔知點算..... ...

醒目開學勳章

哈哈, 我個細仔而家先得10個月大咋~ 妳就好喇, 兩姊妹相隔咁近... 我就有排捱

原帖由 DONUTBUBBLE 於 09-9-28 17:07 發表
咁啱既, 我都有個細女, 今年k2, 攪掂左個大既, 出年我就安樂哂....

回覆 1# 四少奶 的文章

我也要為阿仔加油!也為我們這一群為孩子付出努力的太太們加油!
‹ 上一主題|下一主題