用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

梗係揀柴米, 試吓先。崇真叩門好容易,有學生就收。

原帖由 fennieng 於 09-9-21 16:46 發表
係呀,我初頭都唔係咁鍾意呢間,不過去完之後,感覺唔同晒,而家都煩梗揀柴米定崇真好

柴米(net 16) vs 北循(net 14)vs 炮米(net 14)

那間程度深d??校風好d???成績好d???

原帖由 JustinJustin 於 09-9-21 17:18 發表

這是個人純粹意見.  我姑仔的兒子去年派入SA (救世軍)讀小一, 她說SA出名多功課. 她兩公婆要上班, 仲有個細仔(2歲)要照顧, 學校有安排所有小朋友下午做功課時間, 當然要視乎每位小朋友做得快慢, 但每天放學後, 總是5-6樣未完成, 她也了解過情況, 主因她仔仔不明白題目, 所以不能完成?? 亦問仔仔當遇著有問題時, 有沒有問老師, 可是, 次次老師沒有詳細解釋或指引怎樣完成.  就是這樣每晚晚飯後要花很多時間做功課.

姑仔亦向學校反映功課量問題, 可是校長認為這是個別老師要求. 她也無能為力.  她亦感覺老師莫不關心學生的能力, 每星期要閱讀7-10本課外書, 要寫讀書報告.  學生完全不理會這本書的內文, 只是左抄抄右抄抄, 只要交功課. 我不願有多太負面的評價, 以上可能是個別個案, 希望不會對一些家長造成選這間學校的負面影響.

原帖由 小心女人 於 09-9-21 17:06 發表
fennieng,
我之前都係一直心儀SA (救世軍), 但近來不斷聽其他人話佢地d老師無heart, 好惡.  果日去祟真open day, 有個家長個大仔係讀SA, 細仔同我地小朋友一樣今年選小一, 但佢話就算SA 係必入(因哥哥有分, 必收),  ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

講真2間救世軍,我都有去,老師比我既感覺都祇係一般,而家聽你咁講,重更加要考慮清楚

原帖由 小心女人 於 09-9-21 17:06 發表
fennieng,
我之前都係一直心儀SA (救世軍), 但近來不斷聽其他人話佢地d老師無heart, 好惡.  果日去祟真open day, 有個家長個大仔係讀SA, 細仔同我地小朋友一樣今年選小一, 但佢話就算SA 係必入(因哥哥有分, 必收),  ...

咁又係........

原帖由 JustinJustin 於 09-9-21 17:18 發表

醒目開學勳章

15分機會應該唔會=0, 但真好微, 平常心面對ROUND 1結果吧!!! 而且此校仲行緊大班, 收生人數喺呢區叫多, 而且女仔好多人會慕名選MARYMOUNT, 所以機會率係有的, 但唔大囉!!

另你本屬哪區?? 如NET 14, 不防留意一下嘉諾撒, 亦很不錯呀!!

至於值唔值得博, 真係要你自行決定.....但要留意你所心儀的本區1ST小學有無話一定要ROUND 1&ROUND 2都選佢才有機會叩門吧!!!

原帖由 mimi1102 於 09-9-21 12:14 發表
臻媽 :

請問你如果只得15分, 誇區去博嘉諾撒聖方濟各, 其會係唔係 = 0 呢 ?

謝謝 !

醒目開學勳章

以我個人見解,

(一)NET 14的學校未有聽聞有一間功課量特別大得令學生難以應付吧!!

(二) 由於升中派位不是間間學校也如實公開, 但就資料所知, 有40%以上派英中/BAND 1 中學的有-- 嘉諾撒, 滬江, 北官, 炮米, 兩間衛理 & 兩間循道...至於未有列出的, 只係我找不到資料, 所以無列出, 並唔代表佢無超過40%的學生升英中/BAND 1 中學吧!!

三)按學校熱門/出名程度-- 如以今年聽到的, 以最多人放於首2志願:嘉諾撒, 滬江, 北官, 炮米, 兩間衛理, 兩間北角循道

原帖由 ctslhkc 於 09-9-21 11:00 發表
臻媽 ,
你好, 請幫忙解答本人時煩惱!!!!
可否幫忙排一排net 14(下列) 的學校!!

一)按學校深淺程度, 功課量

二)按成績,分派中學成績

二)按學校熱門程度, 出名程度

萬分感謝!!!!!~~~

1. 太古小學
2. 香港嘉諾 ...

醒目開學勳章

要注意, 華上/華下收生額好少, 亦好多人放1ST, 所以如你1ST & 2ND 都放一間咁熱門+小位+好多人爭的學校, 真係要有一點心理準備吧...但當然如你有直資/私校墊底就不防依你意思去馬吧!!! 仲有 3RD 選你真係要慎選, 因今年出生率已俾上年多, 加上多咗學校行小班, 太進取的選擇要3思呀!!

原帖由 ladykin 於 09-9-21 11:56 發表
......另外如果自行唔成功, 我有兩個地址, 一個北角, 一個灣仔, 咁我想揀華仁上午做甲一同乙一, 華仁下午做乙二, 乙三仲未諗到, 可唔可以比 d 意見?

NET16, 那一間功課谷

臻媽,

1. 按學校深淺程度, 功課量 , 請幫順序排列.
2. 那一間好呢?

a. 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
b. 中華基督教會基灣小學
c. 香港中國婦女會丘佐榮學校
d. 愛秩序灣官立小學

3.另外, 請幫提一些 NET16,不太谷的學校, 好快要交表, 謝謝幫忙. 萬分感謝

心急人上

醒目開學勳章

偏傳統的教學, 注重品德, 家校亦溝通我唔錯, 如我尚在NET14, 男孩我會於2間北循&炮米作中挑選首/次選!!! 不過如小朋友比較活躍/自信心偏低/不自律, 選此校要多加考慮, 因始終偏傳統教學的學校都喜歡小朋友坐定定, 亦某程度較會喜歡用罸的方法去處理不守規矩的學生!!!另由於佢無OPEN DAY, 又未曾有機會VISIT, 所以我個人比較喜歡兩間北循吧!!!

原帖由 chingbb 於 09-9-21 10:44 發表
想請教你, 炮台山聖米, 對這校你什麼意見?

醒目開學勳章

你心水就係你所列4間?? 有去過實地考察嗎? 因好多人經過親身接觸, 對學校都會有咗唔同的見解吧!!!

以我愚見....

1. 按學校深淺程度及功課量, 基灣(愛蝶灣)莫屬, 跟住基灣 & 丘佐榮 不相伯仲, 愛秩序灣官應係4間中較為輕鬆的一間吧!!

2.你所列的4間, 經多番了解後, 2間基灣由原本的會考慮變為完全唔係我杯茶吧!!!

3. NET16不太谷的學校, 我個人喜歡培僑, 校長好好&好有心, 而且教職員都好友善, 非常樂意同家長溝通, 對學生係真心真意教導, 小朋友可真正愉快學習. 好多人去過佢OPEN DAY, 都很喜歡, 所以近年口陴好好, 只欠升中派位不及NET16 的4大名校---新舊基灣/丘佐榮/柴米 咁好吧!!

以上純粹個人見解, 選取邊間學校, 我不敢俾太多意見, 因每個人好學校的定義唔同吧!!! 你不防列出自己好學校的條件, 再從中俾分, 咁你應該會好快得出你心目中的好學校, 咁就去交表.對於ROUND 1的得失不要睇得太重, 用呢幾個月的時間去睇多D了解區內其他學校, 以備ROUND 2排位時的準備吧!!! 只要排位不過份進取, 要入首3志願的機會仍然不少的!!!

原帖由 jj8899 於 09-9-21 18:41 發表
臻媽,

1. 按學校深淺程度, 功課量 , 請幫順序排列.
2. 那一間好呢?

a. 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
b. 中華基督教會基灣小學
c. 香港中國婦女會丘佐榮學校
d. 愛秩序灣官立小學

3.另外, 請幫提一些 NET16, ...

paltiBB,
多謝你分享, 又多一個例證, 我好失望, 由最初鐘意到而家........我相信我唔會選佢喇.  不過而家好煩囉, 無乜邊間我like而有信心bingo到, 真頭痛.
原帖由 paltiBB 於 09-9-21 17:33 發表
這是個人純粹意見.  我姑仔的兒子去年派入SA (救世軍)讀小一, 她說SA出名多功課. 她兩公婆要上班, 仲有個細仔(2歲)要照顧, 學校有安排所有小朋友下午做功課時間, 當然要視乎每位小朋友做得快慢, 但每天放學後, 總是5 ...
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

臻媽,
日子一日一日迫近, 你自己都要選校仲要幫我地煩埋, 你真係好. 你係咪選12net, 已選定了?
我而家好煩, 之前心儀既SA我唔選喇. 1st round選丹循/滬江我都無乜信心, 之後統一派位甲一我會再選丹循/滬江, 甲二選丘佐榮, 但其實甲部只佔10%, 即係都係sign氣........! 到乙一填丘佐榮仲有機嗎? 乙二填愛官小/培橋/祟真, 你點睇?? 其實依3間升中派位, 係咪愛官小派得好d? 但佢d校風麻麻地...........

原帖由 臻媽 於 09-9-21 18:46 發表
偏傳統的教學, 注重品德, 家校亦溝通我唔錯, 如我尚在NET14, 男孩我會於2間北循&炮米作中挑選首/次選!!! 不過如小朋友比較活躍/自信心偏低/不自律, 選此校要多加考慮, 因始終偏傳統教學的學校都喜歡小朋友坐定定, 亦 ...
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

醒目開學勳章

唔好客氣, 我只係互相交流, 喺呢度我都收到好多料吧!!

係呀, 我係NET 12, 一早已選定聖雅各小學!!!

你係NET 16嗎??? 據近幾年資料, ROUND 1選北循/滬江, 手持15分都有人中籤, 但今年情況或有改變, 因北循將因轉全日, 一分為2, 丹循(=北循下午)由以往唔係太多人計劃放1ST CHOICE, 變為好多人想跨區選佢吧!!!

如NET 16, 丘佐榮情況同北循有點相似, 雖則以往好多人睇好(但以本區為主), 但今年忽然聽好多人想跨區報此校吧!!

想提一提升中派位是依學生的個人成績及填表時的排位, 所讀小學校只是幫學生在banding分配上拉高數個百份點而已, 所有不應太在意個別小學升中派BAND 1中學的多寡而定斷選邊間小學吧!!! 睇過好多選小專家的意見, 都說如學校升中派位有超過30個%叫合格, 如超過40%叫好, 若超過50%叫好好喇!!! 仲有, 要留意有D學校即使有公開派位率, 有聯系/直系中學, 或當中包含直資中學的多寡都會影響派位的數字!!!

愛官係因有聯系官中, 所以升中派位唔多唔小會被拉高一點吧!!! 以你所列3間, 以次序我最愛培僑, 愛官及祟真吧!!!

原帖由 小心女人 於 09-9-21 23:07 發表
臻媽,
日子一日一日迫近, 你自己都要選校仲要幫我地煩埋, 你真係好. 你係咪選12net, 已選定了?
我而家好煩, 之前心儀既SA我唔選喇. 1st round選丹循/滬江我都無乜信心, 之後統一派位甲一我會再選丹循/滬江, 甲二選丘 ...

臻媽,
咁夜都黎巡視業務, 見到你, 真好.
其實我成日聽人建議如果係女仔, 響14net可選嘉諾撤, 但其實佢係男女校架喎, 我果個仔, 選得過嗎? 同滬江/丹循比, 你有咩意見?
原帖由 臻媽 於 09-9-21 23:30 發表

你係NET 16嗎??? 據近幾年資料, ROUND 1選北循/滬江, 手持15分都有人中籤, 但今年情況或有改變, 因北循將因轉全 ...

臻媽
想問兩間基灣升中去band 1既%?
many many thanks!!!
原帖由 臻媽 於 09-9-21 23:30 發表

你係NET 16嗎??? 據近幾年資料, ROUND 1選北循/滬江, 手持15分都有人中籤, 但今年情況或有改變, 因北循將因轉全 ...

醒目開學勳章

如果係囡囡, 我係超級贊同...但如係男孩, 真的要視乎小朋友性格, 雖則好多MAMA也說沒問題, 但或會產生女校男生....另女生性格較早熟, 而學業成績在小學階段亦以女生為佳, 如男生入讀, 我怕情況更加明顯吧!!!

原帖由 小心女人 於 09-9-21 23:44 發表
臻媽,
咁夜都黎巡視業務, 見到你, 真好.
其實我成日聽人建議如果係女仔, 響14net可選嘉諾撤, 但其實佢係男女校架喎, 我果個仔, 選得過嗎? 同滬江/丹循比, 你有咩意見?
...

醒目開學勳章

實質數據我找不到, 多年前由於新基灣有成90%派BAND 1中學, 所以如此出名, 如此多人跨區都想入, 但近年已不曾聽聞在公開資料上看到其升中派位數據, 但相信一定仍可保持係"好"學校(超過40%), 或許這些數據要請教一下在讀生家長吧 !!!

原帖由 HIMMAMA3 於 09-9-21 23:52 發表
臻媽
想問兩間基灣升中去band 1既%?
many many thanks!!!

many thanks!!
原帖由 臻媽 於 09-9-22 00:06 發表
實質數據我找不到, 多年前由於新基灣有成90%派BAND 1中學, 所以如此出名, 如此多人跨區都想入, 但近年已不曾聽聞在公開資料上看到其升中派位數據, 但相信一定仍可保持係"好"學校(超過40%), 或許這些數據要請教一下在 ...

‹ 上一主題|下一主題