用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

想請教你, 炮台山聖米, 對這校你什麼意見?

原帖由 臻媽 於 09-9-19 12:14 發表
個人很喜歡, 如我的是囡囡會以此為ROUND 1 + ROUND 2(1ST CHOICE), 由於仍保持大班教學, 中籤率稍高!!! 如對此校有興趣, 聽聞10/10有OPEN DAY, 值得一去!!!
Don't worry!Be happy![/color purple]

臻媽 ,
你好, 請幫忙解答本人時煩惱!!!!
可否幫忙排一排net 14(下列) 的學校!!

一)按學校深淺程度, 功課量

二)按成績,分派中學成績

二)按學校熱門程度, 出名程度

萬分感謝!!!!!~~~

1. 太古小學
2. 香港嘉諾撒學校
3. 滬江小學
4. 北角官立小學
5. 北角官立小學(雲景道)
6. 聖公會聖米迦勒小學
7. 北角衛理小學 (上午)
8. 北角衛理小學(下午
9. 北角循道學校

原帖由 臻媽 於 09-9-19 03:10 發表
16-18/9只係預約日, 當然可依舊9月25/28/29/30 & 10月2去交表, 只不過到時學校會優先處理已預約家長吧!!

一般選校天書都教如心儀在跨區,只填甲一&甲2(甲3漏空), 而甲二=乙一, 如唔好彩甲一唔中, 咁即係喺仲50%抽本 ...

炮台山, 炮米一向都多人爭, 好多Fans, 今年慶祝九十週年, 如你一心去炮米讀, 你應該在第一輪, 第二輪甲部及甲乙部第一都一定要填炮米, 萬一都派唔到, 第三輪叩門會優先考慮,  關偉益校長在幼稚園家長講座講明既.

炮米,今年開始行小班,共有四班,小二之後中文科用普通話教(唔知有幾多班用喎?),是傳统教學及着重課外活動,對德育倍養很著重,連校長都很有禮貌,每天都站在路邊同家長,同學講早晨,勁!

原帖由 chingbb 於 09-9-21 10:44 發表
想請教你, 炮台山聖米, 對這校你什麼意見?

想問吓, 如果爸爸係柴米舊生, 自行(誇區)入到既機會係咪好大.

上星期我去咗柴米聽講座, 大致上都幾好, 但就覺得馮校長講嘢有少少誇張
lor.
大家對柴米有咩意見?

另外如果自行唔成功, 我有兩個地址, 一個北角, 一個灣仔, 咁我想揀華仁上午做甲一同乙一, 華仁下午做乙二, 乙三仲未諗到, 可唔可以比 d 意見?

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

仲有, 聽馮校長講, 小一得一班係用普通話教中文, 咁其他班點教普通話呢? 用普通話嗰班係咪一路升班都係同一班小朋友呢?

另外, 英文程度又點呢? 馮校長話全校得一位外籍老師, 足夠嗎?

d 擔心
~~~

臻媽 :

請問你如果只得15分, 誇區去博嘉諾撒聖方濟各, 其會係唔係 = 0 呢 ?

謝謝 !

原帖由 臻媽 於 09-9-20 23:55 發表
1st round 交表到跨區學校, 該表所屬校網=住址所屬校網

**注意: 太古城=net 14, 你應填net 14 !!!

原帖由 ladykin 於 09-9-21 11:56 發表
想問吓, 如果爸爸係柴米舊生, 自行(誇區)入到既機會係咪好大.

上星期我去咗柴米聽講座, 大致上都幾好, 但就覺得馮校長講嘢有少少誇張
lor.
大家對柴米有咩意見?

另外如果自行唔成功, 我有兩個地址, 一個北角,  ...

係囂張, 唔係誇張.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章

一般官津小學學科中都包含有普通話堂, 而"普教中"係指中文課程也是全用普通話教授吧!!

一般官津小學外籍老師(NET TEACHER)都只有1個, 只要學校教得其法, 英文科是否NET TEACHER教授分別並非太大吧!!!

原帖由 ladykin 於 09-9-21 12:01 發表
仲有, 聽馮校長講, 小一得一班係用普通話教中文, 咁其他班點教普通話呢? 用普通話嗰班係咪一路升班都係同一班小朋友呢?

另外, 英文程度又點呢? 馮校長話全校得一位外籍老師, 足夠嗎?

有 d 擔心
~~~ ...

我想請問大家,如果柴米同崇真你地會點揀?我而家都煩梗

原帖由 fennieng 於 09-9-21 13:16 發表
我想請問大家,如果柴米同崇真你地會點揀?我而家都煩梗

崇真用big book教英文, 各位覺得點呀? 有冇信心呀?

kikiboy,
果日去完祟真, 佢d硬件超"正", 直頭拍得住d直資, d老師好有愛心, 真係feel到佢地學校full of love.  但當日有人問佢派英中既數字, 佢好有技巧輕輕帶過, 好明顯佢地升中派位一般.  其實依間學校好多野都好吸引, 但我硬係過唔到自己果關, 我最多只會放佢響第三志願.
你呢? 有主意未?
原帖由 kikiboy 於 09-9-21 13:40 發表

崇真用big book教英文, 各位覺得點呀? 有冇信心呀?
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

有没小朋友讀緊公主道合一堂的家長分享下

囡囡今年要选校, 想比佢入讀公主道的合一堂小學, 有没家長分享下哩間學校的情況,
唔該晒.......!!!

原帖由 yoeli 於 09-9-21 14:13 發表
囡囡今年要选校, 想比佢入讀公主道的合一堂小學, 有没家長分享下哩間學校的情況,
唔該晒.......!!!

yoeli,

呢個 topic 係主要討論港島區 (由灣仔到柴灣) 既小學, 可能未必有家長留意九龍區既小學喎 !!

原帖由 小心女人 於 09-9-21 13:55 發表
kikiboy,
果日去完祟真, 佢d硬件超"正", 直頭拍得住d直資, d老師好有愛心, 真係feel到佢地學校full of love.  但當日有人問佢派英中既數字, 佢好有技巧輕輕帶過, 好明顯佢地升中派位一般.  其實依間學校好多野都好吸 ...

星期六我都有去崇真聽講座, 個仔要上興趣班就冇去到.
真係feeld老師超有愛心, 個訓練主任講嘢真係好令人感動. 暫時未諗統一派位點安排志願, 比較過, 衡量過, 我多數都會揀培僑, 尋日參觀咗, 睇咗普教中同英文示範堂, 校長嘅理念我認同.

kikiboy,
我琴日唔得閒, 所以無去到培橋, 有無野可以分享吓?

原帖由 kikiboy 於 09-9-21 14:41 發表

星期六我都有去崇真聽講座, 個仔要上興趣班就冇去到.
真係feel到d老師超有愛心, 個訓練主任講嘢真係好令人感動. 暫時未諗統一派位點安排志願, 比較過, 衡量過, 我多數都會揀培僑, 尋日參觀咗, 睇咗普教中同英文示 ...
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

Hi kikiboy / 小心女人媽咪,

其實培僑和崇真的軟,硬都唔差架, 只是未有實質的升中一派位的靚figure, 可能要等多1,2年的小六畢業的成績才可以見到派英中數字有無增長, 但兩間學校的校長都好有heart和教學熱誠是知道的 !!  另外, 雖然柴米的校長係浮誇左少少, 但佢又誇得起, 無佢計 ~~ cincin

kikiboy,
果日去完祟真, 佢d硬件超"正", 直頭拍得住d直資, d老師好有愛心, 真係feel到佢地學校full of love.  但當日有人問佢派英中既數字, 佢好有技巧輕輕帶過, 好明顯佢地升中派位一般.  其實依間學校好多野都好吸 ...
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

但係聽校長講,話果個咩全港評估定唔知乜,佢話達標不突止,重成績好好,其實柴米係點教學,我都唔係好知架,至於大故事書,我去救世軍,佢地都係,而家2間都鍾意,都唔知點揀

原帖由 kikiboy 於 09-9-21 13:40 發表

係呀,我初頭都唔係咁鍾意呢間,不過去完之後,感覺唔同晒,而家都煩梗揀柴米定崇真好

kikiboy,

fennieng,
我之前都係一直心儀SA (救世軍), 但近來不斷聽其他人話佢地d老師無heart, 好惡.  果日去祟真open day, 有個家長個大仔係讀SA, 細仔同我地小朋友一樣今年選小一, 但佢話就算SA 係必入(因哥哥有分, 必收), 都唔比佢細仔讀, 因為佢話佢大仔讀左5年都完任感受唔到老師既愛, 完全唔care d 學生, 所以佢大仔讀咁多年都唔開心.  聽完我好失望.....而家唔知點選好!
原帖由 fennieng 於 09-9-21 16:41 發表
但係聽校長講,話果個咩全港評估定唔知乜,佢話達標不突止,重成績好好,其實柴米係點教學,我都唔係好知架,至於大故事書,我去救世軍,佢地都係,而家2間都鍾意,都唔知點揀

...

fennieng,
柴米係band 1, 祟真應該係band 2.
我有d擔心祟真比較淺, 同埋升中派位既問題.....雖然話6年後既事, 乜都有可能..........
原帖由 fennieng 於 09-9-21 16:46 發表
係呀,我初頭都唔係咁鍾意呢間,不過去完之後,感覺唔同晒,而家都煩梗揀柴米定崇真好
‹ 上一主題|下一主題