用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

醒目開學勳章

見近期NET12/14/16的朋友分別開了好多TOPIC, 但參與者都係好多相同的朋友們, 喧不如集中喺度討論+分享, 咁嚟緊交表/派位/選校等的話題都唔駛分開咁多TOPIC去睇睇吧!!!

4    0    0    0

臻媽~好多謝你o既意見~~
但我仲想問吓另一個問題
我乙部選1.嘉諾撤 2.北循新校
甲部填 1.柴米 咁甲 2填嘉諾撤 甲3填北循新校好定甲2、3都唔填好呢

萬分感激

醒目開學勳章

一般選校天書都教如心儀在本區,只填甲一(甲2&3漏空), 而甲一=乙一, 咁即係喺果50%都抽(甲部+乙部=收生率之一半), 另如你好好彩抽中甲二, 咁你就失去抽乙一的機會, 而甲一&乙一放同區唔同學校, 顯示你目標唔明確, 叩門時或會失分!!!

原帖由 ron106 於 09-9-18 14:36 發表
臻媽~好多謝你o既意見~~
但我仲想問吓另一個問題
我乙部選1.嘉諾撤 2.北循新校
甲部填 1.柴米 咁甲 2填嘉諾撤 甲3填北循新校好定甲2、3都唔填好呢

萬分感激 ...

臻媽,
多謝你成日周圍解笞我地d疑問, 如我無攪錯, 你d小朋友已過晒選小一既階段, 而家你真係純粹幫我地, right?  你真係好人士. hehe~
我之前響另一topic都同你傾過, 我本身係16net, 1st round想跨去14net, 我之前心儀係丹循, 但而家對滬江都有d心動, 你對依兩間有咩comment?
原帖由 臻媽 於 09-9-18 13:54 發表
見近期NET12/14/16的朋友分別開了好多TOPIC, 但參與者都係好多相同的朋友們, 喧不如集中喺度討論+分享, 咁嚟緊交表/派位/選校等的話題都唔駛分開咁多TOPIC去睇睇吧!!! ...
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

好提議,  唔洗成日兩邊走.

原帖由 臻媽 於 09-9-18 13:54 發表
見近期NET12/14/16的朋友分別開了好多TOPIC, 但參與者都係好多相同的朋友們, 喧不如集中喺度討論+分享, 咁嚟緊交表/派位/選校等的話題都唔駛分開咁多TOPIC去睇睇吧!!! ...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

12網仲有以下既小學係我完全吾識既.....唉, 萬一入左事但一間, 我真係....
請問有無媽咪識得呢幾間?

佛教黃焯菴小學
李陞大坑學校
保良局金銀業貿易場張凝文學校
寶覺小學
官立嘉道理爵士小學

回覆 3# 臻媽 的文章

好多謝臻媽解答咗我咁多問題~~~

其實我都知會失印象分~~不過冇辨法~~我最心儀o既係net16 o既柴米~~所以要誇區。

臻媽既小朋友今年會報讀小一,佢真是好好人,之前我PM佢請教佢問題,佢仲留埋手機比我叫我有問題可以問佢,真是唔話得既好人,希望佢既小朋友入到頭一志願.

臻媽,

好多謝你給予我的意見, 我屬Net14, 而仔仔性格較內向, 若計宗教分, 我手上有20分, 若選北角衛理小學機會大嗎?? 我知佢地有幼稚園, 好多學生都會揀番衛理小學, 其實競爭係咪好大??

若1st round失敗, 咁2st round的部署如下, 你認為如何??

甲部填 1.衛理   甲2. 北循新校 甲3. 丘佐榮.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

醒目開學勳章

我同你地一樣, 小朋友都係今年入表, 由於係緊張媽媽, 所以早在小朋友N2開始已搜集資料, N2下學期+N3時已不斷去觀校, 當時我住北角, 所以NET14&NET16資料最多, 而剛於豬流感後成功遷往NET12, 所以隨即集中火力搜集NET12的資料, 因此我咪有NET12/NET14/NET16的資料, 我D資料有部份同係BK分享番嚟, 所以我亦將之同大家分享....大家唔好客氣, 繼續努力交流一下, 互相學習/鑽研一下.....希望大家如願入到心儀學校!!!

如像我只得15分的朋友, 不要太著重ROUND 1的得失, 抱著志在參與之心, 著眼點落ROUND 2, 做好排位, 只要唔太進取, 能中首3志願的希望係極大的!!!

原帖由 小心女人 於 09-9-18 15:03 發表
臻媽,
多謝你成日周圍解笞我地d疑問, 如我無攪錯, 你d小朋友已過晒選小一既階段, 而家你真係純粹幫我地, right?  你真係好人士. hehe~
我之前響另一topic都同你傾過, 我本身係16net, 1st round想跨去14net, 我之前心 ...

適齡o個10分係咪唔計???

有無人知滬江係band幾? 滬江同丹循比, 邊間易入d?
原帖由 臻媽 於 09-9-18 16:17 發表
我同你地一樣, 小朋友都係今年入表, 由於係緊張媽媽, 所以早在小朋友N2開始已搜集資料, N2下學期+N3時已不斷去觀校, 當時我住北角, 所以NET14&NET16資料最多, 而剛於豬流感後成功遷往NET12, 所以隨即集中火力搜集NET ...
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

計架, 份form唔需要特叮寫, 但佢地會睇出生日期, 自動有10分
原帖由 ron106 於 09-9-18 16:30 發表
適齡o個10分係咪唔計???

醒目開學勳章

兩間都係好學校, 中籤率均等, 兩間都係NET14的大熱,兩間升中派位結果都理想, 我2間都喜歡, 2者比較以北循較喜愛, 因教學形式添加咗更多新元素新思維, 而且課程循序漸進地由淺入深, 小朋友於初小比較易適應吧!!! 而且北循在NET14歷史尤久, 一直都係NET14之大熱之選, 而滬江近年喺NET14冒起得非常快的一間學校.....你有去實地考察過嗎? 選間較喜歡的便可!!

原帖由 小心女人 於 09-9-18 16:38 發表
有無人知滬江係band幾? 滬江同丹循比, 邊間易入d?

醒目開學勳章

唔好意思, 我搞錯你甲一果間係炮米, 咁如心儀在跨區, 甲一填跨區心儀, 甲2填本區心儀, 甲3漏空, 而乙一=甲2, 而乙2仍可選一間本區較熱的學校, 但乙3宜選一間較次熱之選!!!

原帖由 ron106 於 09-9-18 15:32 發表
好多謝臻媽解答咗我咁多問題~~~

其實我都知會失印象分~~不過冇辨法~~我最心儀o既係net16 o既柴米~~所以要誇區。

醒目開學勳章

你係NET14嗎?? 如是, 丘佐榮即跨區, 跨區放甲3+此校非常大熱, 機會=0, 無謂填, 亦無謂令自己失望吧!! 要選一定要放甲1, 才有一絲希望!!!

至於衛理手持20分, 係有望, 但唔係必中....你有去過佢學枚參觀嗎??? 校舍比北循舊, 而且暫只得上/下午校吧!!! 另我同事佢囡囡今年升P.1, 讀其幼稚園, ROUND 1失敗, ROUND 2選上午校放第1, 中咗!!!

原帖由 paltiBB 於 09-9-18 15:38 發表
臻媽,

好多謝你給予我的意見, 我屬Net14, 而仔仔性格較內向, 若計宗教分, 我手上有20分, 若選北角衛理小學機會大嗎?? 我知佢地有幼稚園, 好多學生都會揀番衛理小學, 其實競爭係咪好大??

若1st round失敗, 咁2st ro ...

醒目開學勳章

太客氣喇, 亦多謝你祝福, 我都希望大家如願入到心儀之選!!

原帖由 ggoo 於 09-9-18 15:33 發表
臻媽既小朋友今年會報讀小一,佢真是好好人,之前我PM佢請教佢問題,佢仲留埋手機比我叫我有問題可以問佢,真是唔話得既好人,希望佢既小朋友入到頭一志願. ...

臻媽

謝謝你,
我都想問一下北官又如何?
睇完你們既心水,應該北偱同滬江都很好...
咁三間應該點排位?
謝謝!!!

醒目開學勳章

升"港華"率我唔清楚.....

跟據近幾年資料, 15分係有機會抽軒上, 但華仁就無喇!!! 而round 2 放1st, 以net 12本區計, 男孩最hit選st. joe & 華仁, 跟住係軒上, 所以中籤率當然以軒上較大吧!!

而於初小階段, 軒上的活動教學較華仁多, 至於升band 1中學, 由於華仁同港華係直係, 即可留7成位, 而軒小係官校, 皇仁/庇利羅士/維官....係聯系, 所以可留的官中位唔及華小直係港華多, 或許呢點會影響升band 1率?!?!

至於入軒小小朋友考唔到頭三十多名係唔係一定入唔到band 1 中學?? 喺今年開始中學微調制之後幾年, 每所學校升band 1的比率或有所調整?!?! 而且小朋友到升小的表現亦大有改變, 係預計唔到變好定變差, 求學不只是求分數, 求學識更為重要, 所以選校應以孩子為本, 選一所你認為可讓你小朋友擁有快樂校園生活的學校吧!!!

其實2所學校係唔同的教學方法, 相信你對呢2所學校鍾情, 手上應已搜集好一些資料, 平常心將你小朋友的優劣點及你同先生選小的條件列出, 再將之作比較, 那你應可落實你的首選係邊間學校吧!!!

原帖由 venuslee 於 09-9-18 17:49 發表
臻媽:

我和你一樣, 有兩個囝囝, 心儀小學都是華小及軒上.
請問你知唔知舊年華小學生有幾多百份比升港華? 有人說六成, 有人說九成, 唔知是否真的?
軒上舊年入皇仁有33個 (30%), 其餘多數入鄧肇堅維多利亞中學, 但維官是band 2 中學. http://mail.hrgps.edu.hk/~amit/index.php?action=sec
以升band1中學比例華小較高, 但我大仔得15分,若自行及甲一及乙一選華小機會是否很微呢? 我先生話咁樣選, 抽唔中可向華小叩門. 但我自己覺得太risky, 若自行選了軒上, 幸運入了, 我擔心囝囝成績排唔到頭33名, 就容易入band2中學. 很煩惱, 你有沒有好意見呀?

醒目開學勳章

3間都係net 14的大熱, 由於我選校偏向以孩子為本, 所以3間中你認為那所最適合你小朋友??? 4所中最多選2所於round 2 乙部排在首次選, 唔好全選放於1st 至 4th選, 否則選擇或太進取, 減低入首3志願的比率吧!!

你所列的幾所net 14小學中, 我較喜歡丹循及北循, 之後係滬江及北官, 所以如我尚在net 14, 我會以2所循道放在首次選吧!!!

原帖由 asman 於 09-9-18 18:26 發表
臻媽

謝謝你,
我都想問一下北官又如何?
睇完你們既心水,應該北偱同滬江都很好...
咁三間應該點排位?
謝謝!!!
‹ 上一主題|下一主題